Renault oferă pentru bestsellerul Scénic o nouă versiune de echipare, denumită XMOD, al cărei rol este de a încerca să taie o felie din tortul vânzărilor de SUV-uri compacte.
Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș
Există o categorie aparte de cumpărători de SUV-uri compacte – cei care nu caută neapărat un sistem de tracțiune integrală, ci doar abilități mai bune de trecere și o vizibilitate peste medie. Aici vrea Renault să arunce în luptă Scénic XMOD cu al său look mai robust și noul sistem de control al tracțiunii. Așadar, chiar dacă XMOD pare la prima vedere o reîncarnare a vechiului Scénic RX4, în fapt avem de-a face cu o altă specie de automobil. Scénic RX4 avea un sistem de tracțiune integrală furnizat de specialiștii de la Steyr Daimler Puch, însă noul Renault Scénic XMOD, cu toate că ne duce cu gândul la ilustrul său înaintaș, se bazează pe un sistem denumit Extended Grip, care modifică modul de funcționare al frânelor și controlul tracțiunii pe suprafețe alunecoase.

Alura lui XMOD se apropie de cea a unui SUV. Poate că nu ar fi o idee rea să existe și o versiune 4×4.
Renault nu pretinde că Scénic XMOD poate urca munții, ci că acest Extended Grip te poate ajuta în anumite condiții. În mod normal, ar fi fost greu să găsim un teren propice pentru a testa sistemul fără să riscăm să rămânem împotmoliți, dar iarna ne-a sărit în ajutor, dacă putem spune așa. Cel mai ușor am constatat cât de mult se schimbă situația atunci când vrei să ieși din zăpadă și comuți sistemul în modul adaptat zonelor cu aderență redusă, denumit Loose Ground. Mașina iese fără eforturi din zăpadă și, poate mai important, fără ca martorul pentru ESP să se aprindă. Extended Grip mai are încă un mod special de funcționare, denumit Expert, care acționează automat doar frânele. Ambele funcționează până la viteze de 40 km/h, apoi sistemul revine în modul standard, ce poate fi utilizat în condiții de aderență normală.
Test comparativ: breakuri diesel puternice
Renault Scénic XMOD vine și cu gardă la sol mai mare, ceea ce asigură capacități de trecere mult mai bune decât în cazul versiunii „civile“. În rest, mașina se comportă pe șosea precum un monovolum de familie. Este confortabilă și ușor de manevrat, dar direcția lasă de dorit în privința preciziei.
Motorul diesel de 1,6 l și 130 CP ne-a dovedit încă o dată că rămâne cea mai bună alegere pentru Scénic, mai ales că, pe piața din România, este și singura. Are suficient cuplu pentru a face față unor depășiri rapide și, în plus, vine cu o porție bună de rafinament. Doar la temperaturi scăzute, la plecările de pe loc, îți poți da seama că ai de-a face cu un diesel, dacă ar fi să judecăm după zgomot și vibrații. În rest, adică în 90% din timpul de funcționare, este silențios și elastic. Cuplat la o cutie de viteze manuală suficient de precisă, acest motor impresionează plăcut. Consumul mediu de carburant anunțat de constructor e de 4,4 l/100 km, dar în realitate am obținut o medie de 7 l în condiții dificile de iarnă, așadar nu ar trebui să îngrijoreze.
Modularitatea lui Renault Scénic XMOD este la un nivel foarte bun. În spate există trei scaune individuale care pot fi rabatate și chiar scoase complet din mașină. Spătarul scaunului pasagerului se poate rabata și astfel obiecte foarte lungi pot fi încărcate cu ușurință. Există o singură versiune de echipare, Privilège, care este și foarte bogată. Standard e oferită tapițeria mixtă piele/textil, bună calitativ, și sistemul de navigație R-Link. Ne-am fi descurcat totuși mult mai bine fără schimbătorul îmbrăcat în aluminiu, care se încălzește greu iarna.
Renault Koleos se transformă în monovolum
Cu o grafică bună, R-Link este la ani-lumină distanță de vechiul Carminat Tom Tom. Totuși, în ciuda îmbunătățirilor și a ecranului tactil, meniurile sunt destul de stufoase și navigarea prin ele nu e tocmai facilă, în ciuda butoanelor de tip „shortcut“ care însoțesc controllerul de pe tunelul median. Pe lista de opționale rămân sistemul de asistență la parcare cu cameră video pentru marșarier, sistemul ce-l avertizează pe șofer în cazul părăsirii neintenționate a benzii, sistemul de sunet Bose – oferit însă în România fără cost suplimentar – și câteva accesorii, cum ar fi un fileu pentru fixarea bagajelor.
Spațiul, ultima frontieră pentru noul Citroën C4 Picasso
Prețul lui Renault Scénic XMOD este relativ mare, dar, dacă luăm în considerare echiparea, pare a fi chiar competitiv. Mai exact, mașina costă 24.561 de euro, însă Renault oferă din start o reducere de 2000 ce poate fi sigur renegociată în showroom. Grand Scénic Privilège cu motor 1.6 dCi costă 25.181 de euro, așadar, dacă nu aveți nevoie de șapte locuri, ci de o mașină mai utilă pe orice tip de vreme, XMOD este o ofertă mai bună.
ams 3/2014

Sistemul Extended Grip: Pe tunelul median se află controllerul rotativ al unui sistem care te ajută în condiții de aderență scăzută. Are trei moduri de funcționare: Standard, Expert și Loose Ground. În practică, cele două moduri speciale îți permit să ieși din situații dificile. Comutat în Expert, sistemul controlează în mod automat frânele, iar în Loose Ground (pentru drumuri cu aderență scăzută), frânele și modul de transfer al cuplului motor.











Comentarii închise.