Home Teste Test: Seat León ST 1.2 TSI DSG

Test: Seat León ST 1.2 TSI DSG

de

_RBC9766

Actuala generație Seat León este prima care are și o variantă break. Modelul cel mai practic al familiei se ascunde în spatele abrevierii ST.

Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Radu Chindriș

 

Fie și dacă aruncăm doar o privire la breakul ce întregește familia León, ne întrebăm de ce, până acum, în cazul celorlalte generații, nu a mai existat o astfel de versiune extrem de practică. Adevărul este că León ST arată foarte bine, având linii foarte dinamice, greu de găsit la competitorii săi. De altfel, cele două inițiale ST vin de la Sport Tourer, pentru că, deși vorbim de un break, acest Seat nu vrea să se abată complet de la specificul sportiv al mărcii. Asta nu înseamnă însă că a fost sacrificată latura practică a mașinii, ba din contră.

Fotograful nostru cară tot timpul o mulțime de scule, dar nu a reușit să pună acest break în dificultate.

Fotograful nostru cară tot timpul o mulțime de scule, dar nu a reușit să pună acest break în dificultate.

Portbagajul are un volum care variază între 587 și 1470 l, în funcție de poziția spătarului banchetei. Mai mult, acesta are și fund dublu, ceea ce crește gradul de versatilitate. Spațiul interior se situează la cote foarte bune pentru o mașină de clasă compactă. În ziua de azi este greu să mai găsești motive pentru a trece la o clasă superioară, având în vedere cât de mult a ajuns să ofere o mașină construită pe platforma lui Golf.

Test: Seat León FR 1.4 TSI (122 CP)

Ca un argument în plus pentru afirmația noastră, ar trebui să amintim și lista de dotări standard sau opționale. Un client de León ST va putea opta pentru transmisia automată DSG de ultimă generație cu șapte trepte, tempomat inteligent, sistem de navigație cu ecran tactil sau faruri full-LED. Toate acestea sunt dotări care, în urmă cu doar o generație, lipseau de pe mașinile de clasă compactă. Se pare că asistăm nu doar la democratizarea luxului, ci și la cea a tehnologiilor în industrie. Cu toate că exteriorul atrage o mulțime de priviri, la interior lucrurile nu se prezintă la fel de bine. Sigur, materialele sunt bune, plăcute la atingere în general, dar gama de culori este lipsită de imaginație, iar consola centrală pur și simplu nu arată la fel de bine ca a fratelui Golf. Pe de altă parte, León are un preț sensibil mai mic decât fratele din Wolfsburg, deci asemenea diferențe sunt cumva inerente. Dar despre prețuri vom vorbi mai pe larg spre final.

Designul bordului denotă sportivitate și personalitate, iar comenzile sunt plasate ergonomic.

Designul bordului denotă sportivitate și personalitate, iar comenzile sunt plasate ergonomic.

Propulsia mașinii de teste era asigurată de motorul pe benzină de 1,2 l și 105 CP cuplat la o transmisie automată cu dublu ambreiaj. În general, DSG-ul are șase rapoarte, dar pentru 1.2 TSI beneficiază de șapte trepte, pentru a optimiza răspunsul și consumul de carburant, cel puțin în teorie. Primul lucru pe care îl remarci după ce pleci de pe loc este cât de bine se înțeleg propulsorul și transmisia. Nu există șocuri sau pierderi de putere, iar rafinamentul este ridicat. Cei care își pun probleme că un motor și așa nu foarte puternic pe hârtie ar putea să piardă ceva la accelerații din cauza DSG-ului ar fi bine să renunțe la prejudecăți. De altfel, conform cifrelor oficiale, nu există nicio diferență în cazul sprintului de la 0 la 100 km/h între versiunile cu cutie manuală și cele cu DSG, iar pe de altă parte, existența celei de-a șaptea trepte ar trebui să reducă substanțial consumul la viteze mari de croazieră. Noi am descoperit însă că, pe autostradă, computerul de bord a calculat o medie de 7,5 l/100 km, în condițiile în care am rulat perfect legal. Pe de altă parte, am apreciat insonorizarea bună a habitaclului și sistemele inteligente de asistență a condusului, precum Lane Assist (avertizor pentru menținerea benzii de rulare) și tempomatul adaptiv, ce poate menține automat o distanță prestabilită raportat la mașina din față.

Seat León ST, testat în premieră

Prețul este un argument puternic în favoarea lui León ST. Față de Golf Variant, cu care împarte platforma, motorizările, transmisiile și, în general, toate componentele importante, breakul Seat este mai ieftin în versiunea de bază cu aproape 1300 de euro, diferență care se menține sau chiar crește în funcție de echipare și motorizare. Mașina noastră de test, un León ST 1.2 TSI 105 CP fără DSG, în echipare Style are un preț de bază de 17.211 euro. Dacă vreți dotări complete și sisteme precum tempomat activ, trebuie să mai scoateți din buzunar câteva mii de euro. Însă, în final, veți obține o mașină care costă cam 20.000 de euro, ceea ce reprezintă o afacere bună.

ams 5/2014

Designul bordului denotă sportivitate și personalitate, iar comenzile sunt plasate ergonomic.
Fotograful nostru cară tot timpul o mulțime de scule, dar nu a reușit să pună acest break în dificultate.

Date tehnice

Articole similare

Comentarii închise.