Home Teste Test: smart fortwo

Test: smart fortwo

de

DSC_9449

Noul smart fortwo este mai lat cu 10 cm decât generația precedentă, dar la fel de descurcăreț în traficul urban. Primul test în România cu versiunea de motorizare de 71 CP.

Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș

 

Pentru noua generație fortwo, constructorul auto smart, care face parte din grupul Daimler, a renunțat la colaborarea cu Swatch și a intrat în parteneriat cu Renault. Modelul este fabricat tot în Franța, dar, de data aceasta, de către constructorul auto francez, și împarte platforma cu noul Renault Twingo. În schimb, designul a rămas la fel de inspirat, atât prin caroseria vopsită în două culori, cât și prin detaliile moderne. Noua generație dispune și de posibilități mai ample de configurare, numărul combinațiilor cromatice și al opționalelor de design fiind considerabil mai mare. De asemenea, o diferență la fel de importantă o întâlnim în ceea ce privește dimensiunile. Noul smart fortwo este cu 10 cm mai lat decât modelul precedent, celelalte dimensiuni fiind în mare parte neschimbate, pentru a garanta aceeași manevrabilitate extraordinară.

smart fortwo are un diametru de bracaj de doar 6,95 m, cel mai mic din lumea auto, conform declarațiilor oficialilor mărcii. Chiar dacă și pe cifre diferența pare uriașă față de un model de clasă mică, care întoarce în aproximativ 10 m, adevăratele avantaje de manevrabilitate nu ai cum să le descoperi decât din spatele volanului. Pur și simplu, smart fortwo îți lasă senzația că întoarce pe loc și, în plus, poate fi parcat în locuri imposibile. De exemplu, în lipsă de alte soluții, poți chiar să garezi (perpendicular pe bordură) între două mașini parcate paralel cu bordura.

Combinația coloristică alb-albastru regăsită în interior conferă mașinii un aer tineresc.

Combinația coloristică alb-albastru regăsită în interior conferă mașinii un aer tineresc.

Interiorul este clar mai spațios decât la generația precedentă, iar designul se remarcă prin același spirit tineresc și modern. Avem și un sistem multimedia nou, care dă posibilitatea integrării foarte ușoare a dispozitivelor mobile și care are un ecran generos și cu o rezoluție foarte bună, poziționat în partea superioară a bordului. Portbagajul pune la dispoziție un volum util de 260 l și are un hayon format din două părți. Luneta se deschide individual pentru a facilita încărcarea obiectelor de mici dimensiuni, iar oblonul poate fi folosit și pe post de bancă, acesta suportând până la 100 kg.

Luneta rabatabilă individual e foarte utilă, iar portbagajul, suficient de încăpător.

Luneta rabatabilă individual e foarte utilă, iar portbagajul, suficient de încăpător.

smart fortwo păstrează aceeași configurație tehnică având motor amplasat transversal în spate și tracțiune spate. S-a renunțat la cutia de viteze robotizată, care i-a cam nemulțumit pe clienții vechii generații, acum transmisia fiind asigurată fie de o cutie manuală cu cinci rapoarte, fie de una automată cu dublu ambreiaj. Motorul de 0,9 litri cu trei cilindri este de proveniență Renault și se descurcă bine cu cele doar 880 kg ale mașinii. Deși la viteze mari are tendința să gâfâie, smart fortwo pleacă repede de pe loc și are un consum de combustibil de aproximativ 6 l/100 km în traficul urban, nu foarte departe de cei 4,1 litri declarați. Aici, un cuvânt important de spus îl are și sistemul stop/start cu o funcționare eficientă și promptă. Trenul de rulare cu suspensii ceva mai permisive și roți poziționate în extremitățile caroseriei reușește să ofere un confort bun și o ținută de drum sigură. În cazul manevrelor de parcare, sistemul de direcție cu o asistare destul de pronunțată se dovedește a fi de un real ajutor, dar, în același timp, îl informează pe cel de la volan asupra tendințelor dinamice ale mașinii.

Vehicule moderne de oraș: E-Motorbike, Piaggio, VW Up și Renault Twizy

Oferit în trei versiuni de echipare – Passion, Prime și Proxy –, smart fortwo dispune și de o listă lungă de dotări opționale printre care se numără sistemul de navigație, sonorizarea hi-fi marca JBL cu 12 difuzoare și trapa panoramică. Spectaculoasele faruri de zi cu iluminare LED sunt oferite încă din echiparea de bază. Noul smart fortwo are toate argumentele pentru a-și continua povestea de succes: este practic, extraordinar de manevrabil, simpatic, economic și confortabil. Ce altceva ți-ai mai putea dori de la o mașină de oraș?

ams 3/2015

Combinația coloristică alb-albastru regăsită în interior conferă mașinii un aer tineresc.
Luneta rabatabilă individual e foarte utilă, iar portbagajul, suficient de încăpător.

Date tehnice

Articole similare