Noua generație Land Cruiser păstrează legendarele aptitudini pentru off-road și are un șasiu mai rigid cu 50%, dar, față de generațiile anterioare, impresionează cu calitățile rutiere de excepție pentru un off-roader. Test cu versiunea de top, Luxury, cu șapte locuri.
Probabil că marca Toyota nu ar fi fost atât de cunoscută dacă nu ar fi existat Land Cruiser. Legendarul off-roader a creat o imagine de fiabilitate a mărcii pe care nu ar fi putut-o realiza nici bugete de milioane de euro pentru publicitate. Absolut toate generațiile s-au remarcat prin soliditatea șasiului și aptitudinile de excepție în off-road. Dar, după generația 70, noile modele din seriile 90, 120, 150 au ales soluția unei suspensii mai soft, confortabilă în teren accidentat, dar care genera mult ruliu pe șosea. Acum, cu noua generație, 250, Toyota face o schimbare radicală și îi adaugă mai multă „driveability“, cum zice englezul, acestui off-roader prin excelență.
Noul Land Cruiser utilizează platforma GA-F, cu șasiu separat, de la Land Cruiser 300 (urmașul lui 200), care nu se vinde în Europa, și asta înseamnă caroserie cu șasiu separat, punte frontală independentă, cu brațe duble suprapuse, punte posterioară rigidă, cu arcuri elicoidale, 4×4 permanent cu reductor, diferențial posterior blocabil electronic și central mecanic, dar și, în premieră la Land Cruiser, cutie automată cu opt trepte, direcție electrică și bară stabilizatoare frontală decuplabilă. Ce s-a schimbat? Suspensia din față are o cursă mai lungă, bara antiruliu din spate este dintr-un material nou, mai ușor și mai rigid, șasiul e prins mai rigid de caroserie cu 84 de puncte suplimentare de sudură și s-a utilizat în premieră adeziv structural, iar direcția este electrică, pentru a se putea monta toate sistemele de asistență cerute de legislația actuală.
Direcție de vis
Dar gata cu tehnica și hai la drum, traseul propus fiind București-Valea Doftanei-Săcele, prin pasul Predeluș, care ar trebui să devină noua alternativă la Valea Prahovei, însă care deocamdată este aproape impracticabil pentru majoritatea vehiculelor.
Urcăm la bord ajutându-ne de scările laterale și ne instalăm în fotoliile îmbrăcate în piele naturală maro, mari și suficient de bine profilate, cu reglaje electrice pe opt direcții și reglaj manual pentru lungimea șezutului, pe care îl extinde cu 50 mm (la echiparea de top, Luxury). Stai sus, și persoanele mai înalte trebuie să regleze cât mai sus volanul acționat electric.
În fața ta se întinde un bord masiv, care îmbină modernul cu clasicul – instrumente de bord digitale, display tactil de 12,3 inchi pentru sistemul multimedia și apoi o grămadă de butoane fizice mari și ușor de acționat: bloc de climatizare separat, cu comutatoare care fac un clic plăcut la acționare, butoane logic organizate pe volan, un alt bloc separat pentru sistemele 4×4 imediat în spatele schimbătorului, lângă selectorul 4×4H/4×4L, și un buton rotativ pentru modurile de rulare pe șosea și în off-road.
Apăsăm butonul de start și auzim imediat ronțăitul gros de diesel clasic al indestructibilului 2.8 în patru cilindri care a făcut carieră la Hilux și Land Cruiser. La rece, sunetul nefiltrat de diesel clasic este evident și foarte prezent, dar, pe măsură ce se încălzește, acesta se reduce, iar la drum întins, nu se mai aude prea mult, deoarece Land Cruiser 250 e mai bine izolat fonic, iar noua cutie automată cu opt trepte permite o funcționare la regimuri mai reduse.
De exemplu, la 120 km/h motorul se învârte cu numai 1800 rpm, iar 3000 rpm este turația de putere maximă. Nu se simte nevoia unui diesel cu șase cilindri, ca la Mercedes G 450 d sau Ineos Grenadier, deoarece cuplul maxim, de 500 Nm, e suficient și este disponibil de la 1600 rpm și rămâne constant până la 2800 rpm, aproape de turația de putere maximă. În plus, Land Cruiser 250 e cu 110, respectiv 374 kg mai ușor decât rivalii menționați. Iar cu treapta întâi foarte scurtă, senzația la plecarea de pe loc este că poate tracta un avion. De altfel, poate trage după el o remorcă de 3,5 tone, standardul maxim în acest segment.
Dar altceva frapează la noul Land Cruiser. Ultimele trei generații nu erau niște balerine pe șosea, iar negocierea unor viraje în S era problematică din cauza ruliului, inerției și direcției indirecte. Aici, Toyota a făcut o mutare decisivă, și 250 vine cu o suspensie mai fermă și noua direcție electrică, care nu este supraasistată, are suficientă greutate și oferă un feedback superb. Plus că are un răspuns liniar, reacționează spontan în jurul punctului mort și revine rapid în poziția inițială. De aceea, ajutat și de masa mai mică decât a rivalilor, noul 250 e incredibil de agil și de plăcut de condus pentru un off-roader cu șasiu separat.
Inerția este mult redusă, masa nu se simte în viraje, aderența punții din față e superbă și cuplul motorului este tot timpul acolo, indiferent de turație. Astfel, Land Cruiser 250 nu mai e doar un off-roader, ci a devenit un vehicul polivalent, la fel de plăcut de utilizat pe șosea ca și în teren accidentat. Adică, mai clar, poate fi utilizat ca singura mașină în familie, atât pentru escapade pe coclauri, cât și în viața de zi cu zi.
Iar dieselul de 2,8 litri este chiar economic, în ciuda cilindreei mari și lipsei oricărui ajutor electric. La viteză stabilizată de 120 km/h, consumă sub 8 l/100 km, iar în regim combinat, undeva pe la 10–11, ceea ce, la gabaritul și puterea mașinii, este decent. Anul acesta, gama va fi completată cu o versiune mild hybrid la 48 V a acestui motor.
Interior modulabil
La versiunea Luxury, cele două scaune de pe rândul al treilea sunt acționate electric. Spătarele lor pot fi ridicate sau coborâte electric ori de la cele două butoane din portbagaj, ori de la cele două butoane aflate imediat în spatele spătarului banchetei 40/60% de pe rândul al doilea. Datorită spătarelor scaunelor din față mai înguste, ai mai mult loc la genunchi și stai regește în spate.
Pe rândul al treilea pot călători chiar și persoane adulte, dar, din cauza poziționării șezutului prea jos, vor sta cu picioarele în aer. În schimb, au la dispoziție priză USB-C și suport de băuturi, iar cei din primele două rânduri beneficiază de scaune încălzite și ventilate. Cu toate scaunele montate, în portbagaj mai rămân doar 130 de litri, adică spațiu pentru două valize de 55 cm, cum zice Toyota, dar, dacă scaunele de pe rândul al treilea sunt montate în podea, stau la dispoziție 556 de litri. În plus, 250 renunță la ușa laterală din spate și adoptă un hayon ca la SUV-urile moderne, la care luneta se poate deschide separat de hayon. Dincolo de volume, toți pasagerii au prize USB-C, în față este o priză HDMI, încărcare wireless pentru telefon, iar în portbagaj, o priză de 220 V și 100 W. În plus, compartimentul de sub cotiera centrală este răcit. Totul perfect? Nu chiar, deoarece buzunarele din ușile frontale sunt mici.
De neînvins
Ajungem și la off-road. După terminarea drumului asfaltat, care a fost modernizat încă câțiva kilometri după Valea Doftanei, începe off-roadul. Întâi macadam și noroi, apoi primele urme de zăpadă, după care, la peste 1000 de metri, carosabilul începe să fie acoperit de gheață lucioasă. La apariția noroiului este suficientă cuplarea diferențialului central, care rezolvă elegant orice probleme de tracțiune. Urcând mai sus, la apariția gheții cuplăm și reductorul și trecem cutia în mod Manual, pentru a ne putea deplasa cu viteză constantă la viteză mică, fără a schimba treapta de viteză și a avea tracțiune maximă.
Același lucru și pe pasajele de coborâre, unde ajută și funcția Crawl (disponibilă doar cu reductorul cuplat), pentru a coborî cu viteză constantă, care poate fi reglată între 4 și 30 km/h. După ce trecem de altitudinea de 1000 de metri, gheața devine tot mai lucioasă, și urcarea în pasul Predeluș este imposibilă. Drumul e un adevărat patinoar și, chiar dacă am fi avut pneuri dedicate pentru off-road, ar fi fost imposibil. Ne-a spus-o un șofer care manevra acolo un TAF echipat cu lanțuri. Land Cruiser 250 are, pe lângă modurile de rulare de șosea – Sport, Normal și Eco –, și un buton, MTS, pentru modurile de rulare în off-road – Auto, Dirt, Sand, Mud și Deep Snow. Așadar, începătorii sau cei care nu vor să își bată capul cu ce sisteme să cupleze pot utiliza acest selector.
Aptitudinile în teren accidentat sunt mult peste ceea ce putem testa în mod normal datorită rigidității excepționale a șasiului, diferențialelor blocabile, gărzii la sol mari și cursei lungi a suspensiei. Nu am utilizat diferențialul posterior blocabil, dar ne-am urcat pe un povârniș denivelat unde am testat decuplarea barei stabilizatoare, ce oferă o mare flexibilitate.
Noul Land Cruiser nu mai este o mașină ieftină, pentru că în România se vând doar echipările de top, Business și Luxury. Minimum 80.000 de euro pentru prima și aproape 87.000 pentru a doua. Dar de banii ăștia primești nu doar o echipare luxoasă și un off-roader, ci și un SUV, pentru că e foarte plăcut de condus și pe șosea.
Verdict
5 stele? Stai că mai există Grenadier și Clasa G. Cred totuși că Land Cruiser are cel mai bun raport preț/calitate/dotări, este cel mai economic și e cel mai plăcut de condus pe șosea. Motorul nu are rafinamentul unui șase-în-linie de la Clasa G, dar oferă multă putere și foarte mult cuplu, și în off-road este suficient de capabil, chiar dacă Grenadier oferă 10% în plus, dar e cu 30% inferior pe șosea.
DATE TEHNICE
Caroserie
Off-roader cu 7 locuri. L × l × h: 4925 × 1980 × 1870 mm. Ampatament: 2850 mm. Portbagaj: 130–556–1875 l. Masă proprie: 2445 kg. Gardă la sol: 205 mm. Unghiuri de atac/ventral/ieșire: 31/25/17°
Tren de rulare
Suspensie față cu brațe duble suprapuse, spate rigidă cu arcuri elicoidale, frâne cu discuri ventilate față și spate, pneuri 265/60 R20
Transmisie
Tracțiune integrală, reductor, diferențiale blocabile spate și central, cutie automată cu 8 trepte
Propulsie
Turbodiesel cu 4 cilindri în linie, cilindree
2755 cm³. Putere maximă: 151 kW (205 CP)/3000 rpm. Cuplu maxim: 500 Nm/1600–2800 rpm
Performanțe
Viteză maximă165 km/h
Consum mixt WLTP10,5 l/100 km
Emisii CO2 WLTP276 g/km
Preț de bază
Toyota Land Cruiser 250 Luxury 87.619 euro