Platformă similară, cu șasiu separat, low-range, patru motoare și o baterie uriașă, protejată de o placă de carbon. Dar rămâne Mercedes G 580 EQ
un cățărător veritabil? Clarificăm în cele ce urmează.
În toamna anului 2020, Mercedes a prezentat planul strategic pentru deceniul al treilea, în care, printre altele, anunța electrificarea Clasei G și a diviziei AMG. Însă platforma EVAII, dezvoltată pentru EQE/EQS, nu putea fi utilizată, deoarece Mercedes dorea ca versiunea electrică a Clasei G să păstreze soluția cu șasiu separat și reductor, care îi garanta conservarea legendarelor aptitudini de cățărător. De aceea, Mercedes G 580 with EQ Technology – căci acesta este numele întreg al versiunii electrice – este construit pe aceeași arhitectură ca modelul cu motor termic. Însă șasiul din tablă de oțel cu o grosime de până la 4 mm e diferit de al modelului convențional, fiind modificat pentru a integra cele patru motoare și bateria.
De exemplu, în partea din față șasiul dispune de două traverse suplimentare de rigidizare și de prinderi pentru cele patru motoare. Bateria cu o capacitate de 116 kWh utili este formată din 216 celule grupate în 12 module și e protejată pe dedesubt de o placă din fibră de carbon groasă de 26 mm care cântărește 57,6 kg și este atașată de cadru prin 50 de șuruburi. O placă similară din oțel ar fi fost de trei ori mai grea. Motoarele au câte 108 kW (147 CP) și 291 Nm și fiecare e amplasat într-o carcasă împreună cu cutia lui de viteze și un invertor dublu.
Nu există diferențiale mecanice blocabile, ca la versiunea cu motor termic, și nu mai există posibilitatea de a cupla diferențialele blocabile de la butoanele de pe bord. Totul se desfășoară automat datorită funcției torque vectoring, care permite distribuția cuplului către fiecare roată. Șoferul poate interveni doar prin activarea Low-Range și a funcțiilor G-Turn și G-Steering, disponibile în modul Rock.
Mercedes a dorit ca versiunea electrică să arate ca un G veritabil, iar utilizând aceeași arhitectură, designul este similar. Sunt doar două mici diferențe, ambele greu de observat: capota din față e ușor mai înaltă și există două mici prize de aer în fața roților din spate. În echiparea standard, Mercedes G 580 EQ vine cu o grilă clasică a radiatorului, cu patru lamele orizontale, iar opțional se poate comanda una închisă, Black Panel.
Un monstru electric
Deschidem ușa masivă și ne cățărăm în cockpit, deoarece garda la sol de 250 mm este cu 9 mai mare decât la G 500. Aici, luăm loc pe scaune similare celor din G 500, dar poziția de condus e ușor mai înaltă. Totul este aproape identic ca în G 500: buton de start pe bord în dreapta volanului și schimbător pe coloana volanului. Apăsăm butonul de start, cuplăm schimbătorul în D, accelerăm ușor și pornim în modul implicit, Confort. Șoferul mai poate alege între modurile Sport, Individual, dar și cele dedicate off-roadului, Trail și Rock. Puterea este impresionantă și se dezvoltă imediat după ce pleci de pe loc. Deși, la 587 CP, e aproape identică cu a lui AMG G 63 (585 CP), la plecarea de pe loc senzația este că G 580 EQ e mult mai puternic, pentru că dezvoltă puterea mai rapid, dar poate și deoarece cuplul de până la 1164 Nm este cu peste 300 mai mare decât al lui AMG G 63.
În modul Sport, motoarele răspund instantaneu și accelerează mașina grea de 3085 kg de la 0 la 100 km/h în numai 4,7 secunde (4,4 pentru AMG G 63).
Direcția, ceva mai grea, e destul de indirectă și revine mai lent la poziția centrală. Însă drumurile virajate nu sunt domeniul lui G 580 EQ din cauza masei excesive. Cu 3085 kg, G 580 EQ este cu 445 mai greu decât AMG G 63, iar dacă se conduce mai dinamic, inerția imensă înăbușă din fașă orice comportament sportiv. Ai senzația că te afli la volanul unui tanc ușor.
Suspensia adaptivă cu punte frontală cu brațe duble și punte posterioară rigidă, cu axă De Dion complet reproiectată, este foarte bine reglată și dispune de control al ruliului, astfel că marele G nu se înclină aproape deloc în curbe. Însă inerția masei nu îți permite să abordezi virajele în forță. Având în vedere masa enormă, sistemul de frânare e corect dimensionat și, spre deosebire de Mercedes EQS, feelingul la apăsarea pedalei de frână este mult mai bun datorită unei tranziții mai line între frânarea de recuperare a energiei și cea hidraulică.
Apropo de recuperare, Mercedes G 580 EQ dispune de padele în spatele volanului, din care se poate regla gradul de recuperare a energiei la fel ca și la alte modele Mercedes: DAuto, D+ (fără recuperare), D (recuperare normală), D- (recuperare puternică) și D– (recuperare foarte puternică aproape similară cu modul One Pedal). Deși suspensia este destul de fermă și puntea din spate e rigidă, confortul la rulare este de înaltă clasă inclusiv pe macadam, și G 580 EQ rulează extrem de silențios.
Un altfel de low-range
Ajungem și pe macadam și teren greu. G 580 EQ dispune opțional de cameră la 360° cu „capota transparentă“ cunoscută de la alte modele Mercedes, off-road cockpit, care oferă informații specifice, și două programe dedicate, Trail și Rock. În modul Rock se pot activa Low-Range, G-Turn și G-Steering, de la cele trei butoane situate pe consola centrală, acolo unde la modelul convențional se află butoanele pentru blocarea celor trei diferențiale blocabile. Apăsând Low-Range se activează un raport de reducere de 2:1, care mărește forța de tracțiune și funcționează până la 85 km/h. În acest mod este activă și funcția off-road Crawl, care permite coborârea sau urcarea pantelor cu diverse viteze de la 2 la 8 km/h.
Și acum vine spectacolul. Apăsăm pedala de frână, cuplăm transmisia în D, selectăm modul Rock și funcția Low-Range. Apăsăm butonul G-Turn și tragem de padela din stânga sau dreapta, în funcție de direcția în care vrem să rotim mașina. Luăm piciorul de pe frână și accelerăm ținând apăsată padela stângă sau dreaptă. Mașina se rotește în jurul axei sale, efectuând până la două tururi complete la 360 de grade. Este un spectacol fascinant să vezi cum G 580 EQ râmă practic pământul de dedesubt cu o forță incredibilă. Dar e mai mult spectacol decât utilitate. În schimb, funcția G-Turn este extrem de utilă. Activarea e similară cu a lui G-Turn, însă acum apăsăm butonul G-Steering și ținem din nou apăsată padela din stânga sau dreapta, în funcție de direcția de rotire. G 580 EQ se rotește în jurul roții din spate de pe interiorul virajului, micșorând substanțial diametrul de bracare. Este extrem de util când vrei să ocolești un copac în off-road într-un viraj foarte strâns.
În modul Low-Range, capacitățile de tracțiune se dublează, însă, din păcate, Mercedes G 580 EQ vine standard cu pneuri de asfalt, iar masa mare și pneurile late limitează mult aptitudinile în off-road, în special în zone cu noroi sau teren moale. În aceste condiții, faptul că poate trece prin vaduri de apă de 850 mm, cu 150 mai adânci decât AMG G 63, nu ajută prea mult, și nici unghiurile de trecere care au valori foarte bune (unghi de atac 32 de grade, ieșire 30,7, ventral 20,3).
Și mai există un aspect. Mercedes anunță un consum oficial de 28,9 kWh/100 km, dar, în realitate, noi am avut nevoie de 41. De aceea, autonomia reală este de maximum 300 km, comparativ cu cei 455 promiși. Dacă se atacă zone foarte accidentate și se cuplează modul Low-Range, consumul crește spre 50 kWh/100 km. Având în vedere masa foarte mare, cele patru motoare și aerodinamica slabă impusă de forma tradițională a caroseriei, aceste consumuri erau previzibile. Nici puterea de încărcare nu este grozavă, ceea ce puteți vedea în detaliu în caseta din pagina anterioară.
Mercedes cere 143.570 de euro pentru G 580 EQ, cu peste 60.000 mai puțin decât pentru AMG G 63 și la fel ca pentru G 500, care are acum un motor cu șase cilindri în linie, dar Mercedes G 580 EQ vine cu o echipare standard ceva mai bogată decât G 500. Însă, având în vedere autonomia reală și puterea de încărcare, va fi destul de greu să se impună.
SPOTLIGHT PUTERE DE ÎNCĂRCARE
Curbă optimă, putere medie
Mercedes anunță că G 580 EQ se încarcă de la 10 la 80% în 32 de minute, cu până la 200 kW. Dar nici aceste numere nu se confirmă. Noi am încărcat 44,49 kW la o stație DC Eldrive România de 150 kW, de la 30 la 70% în 28 minute și 17 secunde, cu o putere medie de 94,38 kW și un maxim de 127 kW, înregistrat pentru foarte scurt timp după începerea alimentării. Este adevărat că stația avea o putere maximă de 150 kW, și Mercedes promite o putere de încărcare de până la 200 kW, însă maximul nu a trecut niciodată de 127, deși G 580 EQ a ajuns la stație după o călătorie de peste 100 km, cu bateria preîncălzită și nivelul bateriei de 30%. După maximul de 127 kW obținut la câteva minute după începerea alimentării, puterea de încărcare a scăzut continuu, coborând sub 60 kW după 60%.
Verdict
Primul Mercedes Clasa G electric în istoria de 45 de ani a modelului este o realizare tehnologică deosebită având în vedere construcția cu patru motoare și modul de control al acestora. Puterea enormă și accelerațiile longitudinale sunt impresionante, la fel ca și sistemele dedicate off-roadului. Însă masa enormă limitează drastic dinamica pe șosea, consumul de energie e prea mare, iar puterea de încărcare de până la 200 kW nu s-a confirmat. G 580 EQ încearcă să atragă cu prețul mai mic cu 60.000 de euro decât al lui AMG G 63.
DATE TEHNICE
Caroserie
Off-roader cu 5 locuri. L × l × h: 4624 × 1931 × 1986 mm. Ampatament: 2890 mm. Portbagaj: 454 l. Masă proprie: 3085 kg
Tren de rulare
Suspensie față cu brațe duble și arcuri elicoidale, spate punte rigidă de Dion și arcuri elicoidale, frâne față/spate cu discuri ventilate, pneuri 275/50 R20
Transmisie
Tracțiune integrală, raport de transmisie fix, funcție low-range 2:1
Propulsie
Patru motoare electrice, câte unul la fiecare roată, putere maximă/motor 108 kW (147 CP), cuplu maxim/motor nc., putere maximă sistem 588 CP, cuplu maxim sistem 1164 Nm. Baterie litiu-ion, capacitate brută/netă nc./116 kW, putere încărcare DC 200 kW, AC 11 kW
Performanțe
0–100 km/h 4,7 s
Viteză maximă 180 km/h
Consum mediu WLTP 28,9 kWh/100 km
Autonomie WLTP 455 km
Preț de bază
Mercedes G 580 EQ143.570 euro