Home Teste Test: Toyota RAV4 2.0 D-4D

Test: Toyota RAV4 2.0 D-4D

de

DSC_8511

SUV-ul reprezintă cel mai bun antidot pentru condițiile meteo nefavorabile. Toyota RAV4, în versiunea de echipare diesel de bază și cu tracțiune integrală, ne-a demonstrat încă o dată acest lucru.

Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș

 

Nu știu cum se face, dar orice întâlnire cu Toyota RAV4 lasă o impresie plăcută. Fără să atragă atenția prin ceva anume, modelul japonez se achită onorabil de toate sarcinile și nici nu pare că depune un efort prea mare în această privință. Altfel spus, este o mașină cu care te înțelegi bine indiferent dacă ai ambiții de a părăsi șoselele asfaltate, îți place să călătorești împreună cu familia sau, pur și simplu, nu vrei să îți bați capul cu drumurile deteriorate și bordurile înalte. Probabil, abilitatea lui RAV4 de a se descurca în orice situație are de-a face și cu experiența sa generoasă de viață, știut fiind faptul că modelul japonez a adunat peste 20 de ani de carieră. De fapt, ca să fim mai exacți, vorbim chiar despre cel mai experimentat SUV de pe piață sau, cu alte cuvinte, inițiatorul modei SUV-urilor moderne.

Ajuns la a patra generație, RAV4 a rupt total legătura cu trecutul și se prezintă în fața publicului într-o ținută modernă, îndrăzneață și originală. La momentul lansării, lucrurile parcă păreau ușor exagerate din punct de vedere estetic, însă, odată ce ne-am obișnuit cu noile forme, am ajuns să apreciem așa cum ar trebui faptul că modelul japonez nu este o prezență anonimă pe stradă. Același lucru e valabil și în cazul interiorului, mai ales că designul nonconformist este accentuat de numărul destul de mare de materiale folosite la finisare, de la piele până la imitație de fibră de carbon. Fără a impresiona, finisarea e bună, iar ergonomia reprezintă un atu incontestabil. Pe lângă aranjarea judicioasă a comenzilor corespunzătoare sistemelor de confort, cârcotașii ar putea aduce în discuție și dimensiunea ușor supraproporționată a butoanelor, care permite o acționare facilă chiar și cu niște mănuși de iarnă pe mâini, în diminețile reci, imediat după pornire. Scenariul nu este deloc fantasmagoric pentru că, la fel ca în cazul oricărui diesel, și acesta prezintă o inerție termică destul de mare.

Interiorul încăpător și cu numeroase detalii practice face din Toyota RAV4 un model excelent pentru familie.

Interiorul încăpător și cu numeroase detalii practice face din Toyota RAV4 un model excelent pentru familie.

Fiind vizibil mai mare în dimensiuni decât vechiul model, RAV4 promite unul dintre cele mai încăpătoare interioare din segment. În față, stai chiar lejer, pe banchetă nu e deloc o tragedie în cazul în care călătoresc chiar și trei pasageri, iar portbagajul oferă 547 de litri. Suplimentar, prin plierea spătarului banchetei, care implică și coborârea concomitentă a șezutului, se eliberează un volum maxim util impresionant, de 1746 de litri, suprafața de încărcare fiind perfect plană.

Cu doar 124 CP obținuți la 3600 rpm, motorul diesel nu pare un partener de nădejde în cazul depășirilor din scurt. În schimb, cuplul motor maxim, de 310 Nm, disponibil între 1600 și 2400 rpm, schimbă total perspectiva, asigurând resurse arhisuficiente pentru o motorizare de bază. Consumul de combustibil nu reprezintă o amenințare serioasă pentru portofelul celui de la volan, media înregistrată la drum lung stabilizându-se la 6,5 l/100 km, față de cei 5,2 anunțați în fișa tehnică. La mersul în oraș, RAV4 nu mai pare la fel de parolist, computerul de bord indicând peste 8,5 l/100 km, cu aproximativ 2 mai mulți decât valoarea declarată.

Motorul diesel de bază este suficient de puternic și are un consum de combustibil bun.

Motorul diesel de bază este suficient de puternic și are un consum de combustibil bun.

Trenul de rulare denotă un caracter foarte echilibrat, care favorizează ușor confortul, dar nu înlătură dinamica. Păcat că articulațiile nu sunt ceva mai silențioase și că sistemele electronice de siguranță nu-i dau celui de la volan o libertate mai mare să exploateze între potențialul mașinii, mai ales că feedbackul direcției e suficient de bun pentru a-ți da seama destul de exact de tendințele dinamice. Pentru a îmbunătăți tracțiunea sau comportamentul pe viraje, sistemul 4×4, care în general angrenează doar roțile din față, poate fi setat de la buton să transfere o parte a cuplului motor și către cele din spate. Bineînțeles, chiar dacă este rudă de gradul întâi cu Land Cruiser, RAV4 nu se încumetă să parcurgă decât drumuri forestiere, ieșirile serioase în off-road fiind excluse.

Comparație: Ford Kuga vs VW Tiguan

Oferit și cu 4×2, acest propulsor reprezintă cea mai accesibilă cale de a intra în posesia unui RAV4, prețul afișat fiind de 22.700 de euro, conform unei oferte comerciale foarte avantajoase. Totuși, versiunea recomandată este cea 4×4, iar aceasta costă 28.299. Diferența nu e chiar mică, dar siguranța oferită de tracțiunea integrală (comportament dinamic mai bun pe viraje și tracțiune superioară pe suprafețele cu aderență redusă) are și ea prețul ei!

ams 3/2015

Motorul diesel de bază este suficient de puternic și are un consum de combustibil bun.
Interiorul încăpător și cu numeroase detalii practice face din Toyota RAV4 un model excelent pentru familie.

Date tehnice

Articole similare