Home Teste Test: VW Touareg Edition X V6 TDI BlueMotion

Test: VW Touareg Edition X V6 TDI BlueMotion

de

_DSC5478

VW lansează o echipare specială, Edition X, pentru Touareg prin care readuce în atenția noastră cel mai mare SUV din portofoliu.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș

 

Un design manierat, elegant, dar poate prea sobru a lăsat loc, în inimile fanilor acestui segment, și altor modele din aceeași categorie considerate cu mai mult sex-appeal. Volkswagen a trecut imediat la contraatac și propune acum Edition X. Modelul din test a fost echipat cu bine cunoscutul motor V6 TDI BlueMotion și o cutie automată cu opt trepte, cu posibilitatea schimbării manuale. O împerechere fericită, care se simte deopotrivă confortabil și sportiv, după caz. Dar care ar fi fost poate incompletă fără sistemul pneumatic de suspensii – adevăratul as din mânecă al mașinii. Acesta face parte din pachetul Croazieră și include – pe lângă sistemul de suspensie pneumatică gestionată electronic prin trei programe, Confort, Normal și Sport, și reglarea electronică a gărzii la sol – Park Pilot (pentru ghidare în spații strâmte), Area View (pentru o privire de 360 de grade în jurul vehiculului), climatizare automată pe patru zone și capacitatea rezervorului mărită la 100 de litri. Informațiile computerului de bord sunt afișate pe display-ul color al sistemului Premium, în timp ce confortul este la cel mai înalt standard, prin scaunele față și spate încălzite, tapițeria de piele și geamurile cu protecție UV.

Informațiile legate de călătorie, orientare în teren, nivelul gărzii la sol și modul de lucru al tracțiunii sunt afișate pe display-ul central.

Informațiile legate de călătorie, orientare în teren, nivelul gărzii la sol și modul de lucru al tracțiunii sunt afișate pe display-ul central.

Cu o ținută de drum impecabilă, grație suspensiei pneumatice, și confortabil în aceeași măsură, Touareg Edition X, după cum este descris de logoul prezent pe aripile din față, te îmbie la aventură.  Motiv pentru care am încercat o mică incursiune pe un drum forestier, cu grijă însă pentru a nu zgâria vopseaua special dedicată acestei versiuni – albastru moonlight. Ne-am bazat în demersul nostru pe garda la sol ce poate fi mărită prin simpla apăsare a unui buton, precum și pe diferențialul central blocabil. Astfel, testul a decurs fără emoții și într-o deplină serenitate. Sigur că limitele pot fi ușor forțate cu această mașină, dar nu am văzut care ar fi rostul. Cel mai probabil, toate sistemele electronice de control prezente la bord își oferă serviciile complete pe timp de iarnă, când condițiile de drum, inclusiv urbane, pot fi extrem de dificile.

Test: Range Rover Sport

Edition X ne-a plăcut pentru această polivalență, pentru confort, dar și pentru economia datorată sistemului stop/start automat și celui de recuperare a energiei în perioada frânării, sisteme ce se integrează sub eticheta BlueMotion. Pentru amatorii de senzații tari, motorul V6 TDI ce dezvoltă 245 CP propulsează mașina până la o viteză maximă de 220 km/h, în vreme ce accelerația până la sută se face în doar 7.6 s. Totul în condițiile unui consum mediu de 7,2 l/100 km. În testul nostru, care a inclus atât un parcurs urban, autostradă, drumuri naționale și o incursiune în off-road, media a fost de 8,2 l/100 km.

Test: BMW X5 xDrive25d

Punctele forte sunt însă suspensia pneumatică, dar și funcționarea ireproșabilă a cutiei de viteze automate cu opt trepte. Iar argumentul poate decisiv în favoarea acestui SUV, pentru că, inevitabil, iarna va bate în curând la ușă, e prețul. Practic, toate sistemele menționate sunt oferite sub forma unui bonus special pentru Edition X, ceea ce, în opinia mea, este mult mai important decât o simplă reducere de preț.

ams 10/2014

Informațiile legate de călătorie, orientare în teren, nivelul gărzii la sol și modul de lucru al tracțiunii sunt afișate pe display-ul central.

Date tehnice

Articole similare

Comentarii închise.