Știri

Tuning… de la cel mai mic la cel mai foarte mare

AC Schnitzer știe să-și arate „dragostea” chiar și pentru bătrânei mititei precum BMW M140i, ABT lucrează în zona sedan-urilor cu propria interpretare a performantului Audi RS3, în timp ce American Expedition Vehicles (AEV) transformă un Ram 1500 în companionul perfect… pentru explorarea planetei Marte.

BMW se pregătește să se despartă de actuala generație a celui mai mic model al său – Seria 1 – viitorul fiind de acum încolo în față – adică cu tracțiune față, datorită utilizării platformei comune cu modelele de la Mini (UKL). Totuși, specialiștii aftermarket, precum renumiții ingineri germani de la AC Schnitzer mai găsesc metode de a face modelul actual interesant. Acest vârf de gamă M140i are astfel parte de un kit de caroserie, un sistem de evacuare cu elemente din fibră de carbon de la Akrapovic, dar și jante sporty de 19 inch. Propulsorul de 3 litri nu mai are însă cei 335 CP / 500 Nm din fabrică – AC îl ajută să atingă noi culmi: 394 CP și 600 Nm, pentru un sprint la 100 km/h în doar 4,6 secunde.


Ne mutăm din Bavaria la Ingolstadt, de unde a pornit la drum un Audi RS3 sedan direct către sediul celor de la ABT Sportsline pentru a primi cel mai recent pachet de performanță gândit de specialiștii aftermarket. Odată modificările „cosmetice” operate, inginerii germani au trecut la propulsorul de 2,5 litri, care în loc de 400 CP și 479 Nm are de acum parte de 500 CP și 570 Nm, datorită pachetului ABT Power R. De acum încolo noul proprietar se poate bucura de timpul până la 100 km/h în doar 3,7 secunde și de viteza maximă de nu mai puțin de 300 km/h.


Piesa de rezistență – atât la figurat, cât și la propriu – a rubricii tuning de azi este însă creația celor de la American Expedition Vehicles (AEV), denumită oarecum înșelător… AEW Recruit Ram 1500. Momentan acesta este un prototip – un demonstrator al capabilităților – drept pentru care are parte de toate „bunătățile” imaginabile. Kit-ul de înălțare a suspensiei aduce un plus consistent de 10 cm gărzii la sol, iar producătorul nu se joacă – anumite piese au gard de rezistență aprobat de armată… De altfel, o singură privire aruncată exteriorului și ne este clară posibilitatea utilizării acestuia inclusiv de trupele speciale în misiunile lor, în timp ce interiorul oferă nu doar elemente de control pentru toate accesoriile exterioare (lumini, troliu, etc.) ci oferă și o atmosferă premium datorită tapiseriei din piele.