Home Retro Un Polski Fiat 126 a lui Tom Hanks a fost vândut la licitație cu 83.500 $

Un Polski Fiat 126 a lui Tom Hanks a fost vândut la licitație cu 83.500 $

de George Grosu

Recent, Tom Hanks a scos la licitație Polski-ul Fiat 126p din 1974 aflat în colecția sa, pentru o cauză nobilă. Suma de 83.500 de dolari obținută la finalul licitaței pe un site american de specialitate, poate fi considerată un succes.

Între anii 1973 și 2000, Polski Fiat a fabricat modelul 126p lung de 3,10 metri lungime și cu motor în spate cu doi cilindri de 0,6 litri cu 23 și 26 CP, în peste 3,3 milioane de exemplare. Alintat și Maluch (micuțul), modelul de origine italiană la acea vreme era comparabil ca succes comercial și carieră în Polonia cu cele ale modelelor Volkswagen Beetle sau Trabant. Acest exemplar de Polski Fiat 126 aflat până de curând în colecția actorului american Tom Hanks, a fost vândut la licitație pentru o cauză nobilă pe platforma de licitații Bring a Trailer din SUA.

În anul 2016, Tom Hanks se afla în capitala Ungariei, Budapesta, pentru filmările producției cinematografice „Inferno”. Acolo a zărit întâmplător un exemplar de Polski Fiat 126p și s-a prefăcut că îi deschide portiera. El a postat o poză cu el pe Twitter. Oficialii orașului polonez Bielsko-Biala unde se află fabrica în care a fost produs modelul italo-polonez, au descoperit fotografia și au decis să îi facă drept cadou actorului american un exemplar personalizat din modelul Polski-Fiat 126.

Pentru această operațiune de persnalizare, oficialii au apelat la serviciile firmelor BB Oldtimer Garage din Bielsko-Biała și Carlex Design Czechowice-Dziedzice. Actorul Tom Hanks a intrat în posesia acestui automobil în anul 2017. Exemplarul dispune de bare de protecție cromate, jante de oțel de 12 țoli, pneuri cu contur alb și un interior personalizat cu materiale realizate din aluminiu, lemn și piele. Consola centrală are o placă cu un citat din filmul Forrest Gump din 1994 cu Tom Hanks în rolul principal. Plăcuța respectivă o citează chiar pe mama sa din Forrest Gump spunând: „Mama obișnuia să spună: Viața este ca o cutie de ciocolată, nu știi niciodată ce vei primi”.

Elementele specifice de la interior includ: tapițeria din piele de culoare verde deschia, centuri de siguranță albe, maneta schimbătorului de viteze personalizat, buzunare brodate pe spatele scaunelor din față, genți din piele cu dedicație pentru Tom Hanks și un vitezometru personalizat în mile care indică un rulaj de circa 300 mile (echivalentul a 500 km). Chiar dacă are un rulaj extrem de mic, exemplarul are un istoric al reviziilor. Astfel, în noiembrie 2021, Tom Hanks a efectuat o revizie completă automobilului.  Ultima operațiune de service efectuată automobilului, a inclus curățarea și reglarea carburatorului, curățarea rezervorului de combustibil și a conductelor, schimbarea uleiului și înlocuirea filtrului de combustibil, a bateriei și unele cabluri.

În prețul de vânzare au fost incluse, de asemenea, o pereche de mănuși pentru condus și un set de bujii de rezervă. Polski-ul Fiat 126 se află în prezent în California și este înmatriculat în statul american Idaho.         

Motorul cu 2 cilindri în linie de 594 cmc aflat în dotarea micului automobil de origine italiană este poziționat direct deasupra axei din spate, furnizează o putere de 23 CP și generează un cuplu maxim de 39 Nm. Asociat cu o cutie de viteze manuală cu 4 trepte, motorul bicilindric permite o viteză maximă de 115 km/h.

Încasările din licitație vor fi donate către Fundația Elizabeth Dole, înființată în 2012. Elizabeth Dole este o fostă senatoare republicană care a ocupat funcția de secretar al Ministerului Transporturilor din SUA sub conducerea președintelui Ronald Reagan și, ulterior, a făcut parte din Comitetul pentru Serviciile Armate din Senatul SUA pentru Carolina de Nord. Mai presus de toate, fundația sprijină familiile personalului militar american rănit în război.

Licitația s-a încheiat recent și poate fi descrisă ca fiind un mare succes. Prețul final al tranzacției a fost de 83.500 de dolari, ceea ce corespunde în prezent cu echivalentul sumei de 76.000 euro.

Tom Hanks este recunoscut ca un pasionat de automobile. Acesta a scos destul de des la licitație  automobile aflate în colecția sa. Printre acestea se numără o Toyota Land Cruiser FJ 40 din 1980 și o rulotă Airstream din 1993.

Foto: Bring a Trailer

Tom Hanks & Polski Fiat 126
Tom Hanks & Polski Fiat 126
Polski Fiat 126
Polski Fiat 126
Polski Fiat 126
Polski Fiat 126
Polski Fiat 126
Polski Fiat 126
Cockpit
Doar 278 mile rulate
Interior
Interior personalizat
Plăcuță personalizată cu citat din Forrest Gump
Compartiment bagaje față
Motor

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.