Home Știri (Video) Caravane, proiecte clasice și un pic de tehnologie

(Video) Caravane, proiecte clasice și un pic de tehnologie

de Aurel Niculescu

Zilele acestea se desfășoară la Dusseldorf, în Germania, între 24 august și 2 septembrie „Caravan Salon 2018” – poate cel mai important eveniment de profil pentru vehicule recreaționale, însă noi nu am scăpat din vedere nici restul noutăților demne de atenția noastră, a pasionaților.

Dacă vă plac călătoriile cu automobilul și în același timp vă doriți mai tot confortul de acasă, o soluție practică este reprezentată de segmentul rulotelor – iar fanii acestui tip de vehicul au ce alege zilele acestea dacă se află la Caravan Salon din Dusseldorf, unde pot întâlni aproape orice, chiar și autorulote în genul autobuzelor americane de lux (un exemplu concludent ar fi VarioMobil Vario Perfect 1200!). Pe noi ne interesează noutățile mai apropiate de zona noastră de interes – provenite de la constructorii de automobile, iar printre cele mai așteptate trebuie să fie desigur și prima apariție publică a modelului VW Grand California. Prezentat de VW Commercial Vehicles, acesta a sosit la eveniment în ambele versiuni – 600 și 680 (adică de 6 sau 6,8 metri lungime), prețul anunțat de germani pornind de la 55.000 euro. Alături de cele două, constructorul a mai prezentat și „California 30 Years” – ediția specială a variantei normale California, limitată la doar 999 de unități.



Probabil cea mai importantă premieră „surpriză” a evenimentului o reprezintă însă abundența de concepte de la Mercedes-Benz, care a adus la Caravan Salon pe Concept Marco Polo, Sprinter Connected Home dar și prototipul Concept Sprinter F-Cell. Ca să începem cu cel mai „mic” dintre ele, Concept Marco Polo este o versiune mai „inteligentă” a gamei Clasei V datorită numeroaselor funcții pe care de obicei le-am regăsi într-o casă smart/connected. El are parte de o nouă interfață denumită „Mercedes-Benz Advanced Control” (MBAC) care oferă utilizatorului posibilitatea de a controla vocal numeroase funcții ale vehiculului – de la suspensia pneumatică la lumini sau acoperișul tip „pop-up”. Iar pasionații de tehnologie nu trebuie să se întristeze pentru faptul că Marco Polo este doar un concept – deoarece Mercedes a prezentat și vehiculul demonstrativ Sprinter Connected Home, un prototip foarte aproape de producția de serie și echipat cu același nou sistem MBAC, care cel mai probabil va fi disponibil în viitorul foarte apropiat pentru vehiculele recreaționale realizate pe baza noului Sprinter.



Să nu uităm și de foarte interesantul Concept Sprinter F-Cell – un model dotat cu tren de rulare fuel cell (pilă de combustibil, alimentare cu hidrogen) dar și unul de tip plug-in hibrid, mulțumită existenței unei mici baterii Li-Ion care oferă o autonomie de 30 de km pe lângă ceea ce livrează sistemul fuel cell – bazat pe un motor electric de 150 CP și 350 Nm și alimentat de la patru tancuri de hidrogen pentru o autonomie combinată de 530 km. În schimb, primul motorhome de serie produs pe baza noii generații Sprinter a fost produs de HYMER – și trebuie să recunoaștem, seamănă foarte bine cu versiunea F-Cell a celor de la Mercedes-Benz.


Rămânem în sfera conceptelor pentru cele două noutăți de la compania germană Knaus Tabbert, CUVolution și CUVision, deoarece ele reușesc să iasă cu succes din anonimatul impus de modelele pe care se bazează – umilele Man TGE și Fiat Ducato. Din păcate detaliile sunt extrem de puține, dincolo de ceea ce putem observa fără ajutor oficial – două kit-uri agresive de caroserie, jante Borbet de 22 inch pentru TGE și o trecere prealabilă pe la specialiștii de la Weinsberg în cazul portocaliului CUVolution.



Trecem acum în sfera clasică deoarece Porsche în sfârșit a binevoit să lanseze oficial Porsche Classic „Project Gold” – bazat pe ultimul 911 răcit cu aer (generația 993) și restaurat de la cele mai mici nituri până la emblemele Turbo S, dotat acum cu un număr de șasiu propriu ce îl duce în imediata continuitate a ultimului 993 Turbo care ieșea de pe linia de producție acum 20 de ani, în 1998. Proiectul de restaurare – care a durat 18 luni – a inclus și motivul noii denumiri: nuanța Golden Yellow Metallic utilizată pentru modernul 911 Turbo S Exclusive Series, acesta fiind de altfel singurul element contemporan inclus în acest clasic renăscut. Culoarea aurie a fost utilizată și la interior – în timp ce propulsorul provine direct din era apusă a motoarelor răcite cu aer, un șase boxer de 3,6 litri dotat cu două turbine și 450 CP.



Și dacă tot vorbim despre modele retro, ar fi cazul să menționăm și faptul că recenta „Monterey Car Week” a consemnat și un nou record pentru cel mai scump automobil vândut la o licitație – evenimentul RM Sotheby’s a inclus și Ferrari-ul 250 GTO din 1962 care i-a aparținut odată lui Phil Hill și a câștigat de două ori cursa Targa Floria la clasa sa, iar acesta a ajuns în colecția noului proprietar pentru nu mai puțin de $48.405.000!



Pentru o întoarcere mai ușoară în prezent vă propunem cel mai nou proiect… al constructorului rus de arme Kalashnikov – CV-1 este un concept de automobil electric cu vădite tendințe retro de design, menit să ofere rușilor un posibil competitor intern pentru modelele Tesla. Arată evident gata să ne trezească amintiri (nu tocmai plăcute) din vremuri apuse, prototipul prezentat la evenimentul „Army 2018” din regiunea Moscova, aeroportul din Kubinka fiind bazat pe un nou kit retro de design intitulat sugestiv „IZH-Kombi”. Dincolo de stilul discutabil, conceptul are parte de un tren de rulare electric dotat cu acumulatori de 90 kwh și propulsor de 295 CP – rezultatul fiind o autonomie de 350 km și un timp de 6 secunde până la 100 km/h.


Cu ajutorul celor de la Jaguar Land Rover ajungem direct în viitor – un viitor cu posibile implicații comico-neliniștitoare, dacă ținem cont de prezența unor „ochi” destul de ciudați, la bordul unui vehicul complet autonom. Acesta a fost dezvoltat pentru proiectul susținut de guvernul Marii Britanii – Autodrive – și a fost gândit strict pentru a oferi cercetătorilor posibilitatea de a studia modul de interacțiune dintre vehiculele autonome și subiecții umani. Practic, ținând cont de studii recente care indică faptul că 63% din oameni sunt îngrijorați de aspecte simple ale interacțiunii cu automobilele – spre exemplu contactul dintre pietoni și șoferi din momentul în care primii se angajează în traversarea unei străzi. Uriașii „ochi” ai vehiculului de test sunt folosiți exact pentru a simula contactul vizual direct cu pietonii din momentul traversării – cercetătorii înregistrând apoi nivelul de încredere al subiecților testați…

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.