Știri Video

(Video) Clasa mică are întâlnire cu clasa… mai clasică

Toate privirile sunt ațintite asupra Salonului Auto de la Beijing – Auto China 2018 – însă fiți fără grijă, avem destule noutăți din alte colțuri ale lumii, inclusiv de la alte evenimente cu specific automobilistic.

Spre exemplu, liderul european în segmentul LCV – light commercial vehicles – Ford, a decis să își asigure supremația în absolut toate segmentele, anunțând în cadrul Birmingham CV Show lansarea modelului Fiesta Van. Cea mai nouă variantă de caroserie pentru modelul de clasă mică (alături de Fiesta hatch, Active, ST, etc.) este de această dată și cea mai practică – în ciuda echipării cu doar trei portiere. Fiesta Van se alătură gamei LCV – alături de modele precum Transit Custom, Transit Connect sau Transit Courier – fiind capabilă să încarce cargo pe o suprafață de aproximativ un metru cub, cu o lungime de încărcare de 1,3 metri și o sarcină utilă de 500 kg.


Interiorul – pentru șofer și pasager – oferă toate utilitățile și elementele de confort de pe Fiesta standard, inclusiv sistemul de infotainment Sync 3 sau noua funcționalitate cu modem on-board FordPass Connect. Mai mult chiar, există inclusiv posibilitatea de a munci în stil sportiv, datorită existenței versiunii Fiesta Sport Van ce adoptă un stil unic și jante de până la 18 inch, precum și o tematică proprie în cabină. Propulsoarele oferite (doar cele superioare, benzină și diesel, disponibile cu Sport Van) sunt 1.1 în trei cilindri de 85 CP, 1.0 EcoBoost de 125 CP și un TDCi de 1,5 litri în două versiuni de putere: 85 sau 120 CP.


Tot în clasa mică au sosit și noile modele Hyundai i20, versiunile cu facelift, cu hatchback-ul și mini-crossover-ul Active actualizate la nivel de design, și echipate de acum cu și mai multe tehnologii de siguranță Hyundai SmartSense. Stilistic, avem parte de parașocuri față/spate și blocuri optice modificate, plafon în două nuanțe, și trei nuanțe de caroserie – Tomato Red, Champion Blue și Clean Slate. La interior, i20 vine cu noi opțiuni de personalizare – „Blue”, „Red Point” sau „Blue Point”, precum și nu mai puțin de patru opțiuni de sisteme de infotainment. Baza este un sistem audio de 3,8 inch, urmat de unul nou, monocrom, de 5 inch – iar versiunile superioare au 7 inch, compatibilitate Apple CarPlay, Android Auto, precum și sistem de navigație.


Capitolele tehnice sunt acoperite de noua opțiune a echipării cu o transmisie cu dublu ambreiaj cu șapte rapoarte, de prezența sistemului Idle Stop and Go (ISG), dar și de apariția unui filtru de particule pe motorizarea de top 1.0 T-GDI. Siguranța de top nu mai este apanajul claselor superioare, așa cum o demonstrează restilizarea modelului i20: Hyundai SmartSense include sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare (LDWS), sistemul de asistență la menținerea benzii de rulare (LKA), sistemul de asistență la coliziune frontală (FCA), sistemul de avertizare a conducătorului auto (DAW) și sistemul de asistență pentru faza lungă (HBA).


Mici, dar moderne – Fiesta Van și Hyundai i20. Mari și clasice – seria Aston Martin DB și Jaguar XJ. Acestea din urmă au de sărbătorit două aniversări majore: 70 de ani de când David Brown conferea propriile inițiale modelelor de la Aston Martin și jumătate de secol de când luxul britanic are două litere drept sinonim – XJ. Pentru Aston Martin, povestea DB (intrinsec legată nu doar de David Brown, ci și de JB – James Bond) începea în 1948 odată cu lansarea modelului de 2 litri Sport, rebotezat DB1 începând cu 1950. Și ea continuă în forță cu noul DB11, model care duce mai departe moștenirea în noua eră, oferind prospețime clasicei imagini Aston Martin.De cealaltă parte, Jaguar celebrează cei 50 de ani de existență ai serie de lux XJ prin introducerea modelului aniversar XJ50, propus deja acasă în Marea Britanie la un preț de pornire de „doar” £74.280. Istoria XJ se întinde pe parcursul a nu mai puțin de șapte generații, iar noul XJ50, prezentat inclusiv la Salonul Auto de la Beijing, va fi disponibil în ambele versiuni – standard și cu ampatament mărit. Modificările includ – pe lângă logo-urile de rigoare – elemente de design de la versiunea de vârf Autobiography, noi jante de 20 inch Venom, precum și câteva elemente de lux la interior (piele soft-grain cu motiv diamant, logo-uri XJ50 iluminate în praguri, sau padele din aluminiu).

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta