Producătorul californian Tesla Inc. deține momentan supremația în ceea ce privește cei mai rapizi timpi de accelerare la baremul de 100 km/h în privința modelelor standard de producție, însă rivalii în sfârșit au ieșit la lumina zilei.
Spre exemplu, Tesla avea până acum singurul model de lux din clasa SUV complet electric – Model X. De acum încolo acesta are și un rival destul de direct – Jaguar I-Pace. Logic, deoarece o cursă de drag este cel mai bun indicator în lumea reală cu privire la potențialul unui automobil (da, suntem ironici!), Jaguar I-Pace s-a văzut foarte repede pus în situația de a se înfrunta nu cu unul, ci cu două Model X – în configurație standard 100D și P100D, versiunea de performanță. Dacă cunoașteți protagoniștii veți ghici ușor învingătorul – însă vă putem spune că I-Pace este mai accesibil financiar și se poate lăuda cu o echivalență în zona autonomiei.
Iar dacă sunteți curioși să aflați ce s-a mai întâmplat în sectorul electrificării al industriei auto, vă putem spune că avem noutăți din plin – și nu doar de la Pikes Peak, despre care am vorbit mai pe larg aici. Astfel, din China, de la joint venture-ul FAW-Volkswagen, aflăm despre finalizarea construcției Foshan Plant Phase II, locația de producție din Foshan având de acum capacitatea de construi un număr dublu de automobile anual – de la 300.000 la 600.000 de unități. În plus, fabrica a fost inclusă în strategia „Roadmap E” – din 2020 uzina urmând să producă vehicule ale grupului (cel mai probabil de la VW și Audi) bazate pe arhitectura dedicată MEB, precum și sisteme de acumulatori pentru acestea. În China, Grupul VAG intenționează să lanseze și să producă local nu mai puțin de 40 modele NEV (new energy vehicle – termenul se referă la PHEV, BEV și fuel cell) în următorii 7-8 ani, cu o țină a vânzărilor de 1,5 milioane unități NEV în 2025.
În schimb, producătorul japonez Nissan a decis să intre într-un parteneriat un pic mai efervescent – a semnat în Italia un acord eco cu Sibeg, compania care îmbuteliază produse Coca-Cola Company pentru piața Siciliană. Cele două vor să creeze un adevărat ecosistem electric pe insula mediteraneeană – bazat atât pe vehicule, cât și pe infrastructura aferentă. Pentru început, companiile au pus bazele unui „Green Mobility Project” care include 110 unități Nissan Leaf din noua generație folosite de reprezentanții Siberg, secondate de opt noi stații de încărcare rapidă. Noul ecosistem sicilian, parte a Nissan Intelligent Mobility, mai include și alți parteneri – ALD Automotive, care se ocupă de aspectele administrative și de management ale flotei Siberg, dar și Enel, partenerul energetic care a oferit prima parte a infrastructurii – 60 de puncte de încărcare, șapte dintre ele rapide (în afară de cele 8 de la Nissan).