Home Știri (Video) De la mic la mare – în stil preponderent european

(Video) De la mic la mare – în stil preponderent european

de Aurel Niculescu

Astăzi avem noutăți pe toată scala dimensională a industriei auto, cu referință mai ales asupra continentului european, dar nu numai: Toyota Yaris GR Sport, VW Beetle Final Edition, Kia Ceed GT și ProCeed, nou-nouțul DS 3 Crossback și marile Ford S-MAX / Galaxy.

Vă mai aduceți aminte cu siguranță de surpriza oferită de Toyota pentru Yaris – hot hatch-ul în ediție limitată Yaris GRMN, model inspirat direct din efortul constructorului pe scena mondialului de raliuri. Ei bine, pentru fanii care nu au reușit să prindă unul din puținele exemplare, există o consolare – noul Yaris GR Sport, pregătit pentru Salonul Auto de la Paris și pentru showroom-uri de la sfârșitul anului.


Noua versiune este desigur departe de nivelul performanțelor afișate de GRMN, inginerii fiind de această dată atenți din punct de vedere tehnic la aspectele legate de manevrabilitate automobilului, cu o suspensie ce acum include amortizoare Sachs Performance și o nouă bară stabilizatoare, aducând inclusiv o reducere cu 11 mm a gărzii la sol. Pentru a nu trece neobservat, Yaris GR Sport are parte de jante de 17 inch negre, plafon negru cu spoiler, precum și detalii „piano black” pe cuprinsul caroseriei. Interiorul se laudă cu noi scaune sport tapițate cu „Ultrasuede” și cu volanul sport preluat de la Toyota 86.


În America o legendă se pregătește de mult temuta despărțire de public – Volkswagen of America a anunțat recent apariția versiunii Beetle „Final Edition”, model ce va marca încetarea producției pentru SUA a faimosului automobil lansat acum aproape șapte decade. A treia și ultima generație Beetle își va încheia sejurul în industria auto – în SUA – în ambele versiuni, coupé și convertible, fiind cel mai probabil un viitor model de colecție pentru pasionații de peste ocean.


Coreenii de la Kia acordă o importanță majoră pieței auto de pe Bătrânul Continent, cea mai bună dovadă fiind desigur seria compactă Ceed – model proiectat și construit în Europa. Iar la Salonul Auto de la Paris din octombrie vor debuta în fața publicului două versiuni produse exclusiv pentru piața regională: Ceed GT și ProCeed. Succesor al versiunii cee’d GT, unul din primele modele cu tentă sport al constructorului, noul Ceed GT vine să construiască pe fundamentul oferit de generația precedentă. Dotat cu propulsorul turbo de 1.6 litri, hatchback-ul de performanță de la Kia mai are parte și de o transmisie cu dublu ambreiaj și șapte rapoarte, opțional, pentru a profita din plin de cei 204 CP și 265 Nm.


Noutatea absolută de la Kia pentru evenimentul auto francez de la Paris din această toamnă este noul ProCeed – model care nu doar și-a schimbat numele din pro_cee’d, ci mai ales s-a transformat din hatchback în trei uși într-un stilat shooting brake în cinci uși. La fel ca restul gamei Ceed, noul ProCeed va fi construit în uzina de la Žilina, Slovacia, urmând să fie disponibil alături de Ceed GT din primul trimestru al anului 2019. Rămâne de văzut dacă ProCeed nu se va canibaliza cu modelul Sportswagon – Kia a încercat să-i confere propriile atu-uri: înălțime mai redusă și lungime sporită față de Ceed în cinci uși, designul păstrând doar capota și aripile din față comune cu modelul hatchback.


Avem aceeași lățime de 1,800 mm ca și hatchback-ul Ceed în cinci uși, însă ProCeed are un design propriu, unic al spoiler-ului frontal, profilul preluat de la conceptul Proceed din 2017 și un tratament special al părții din spate. Practic, ProCeed este un model de familie cu mai mult stil decât varianta Sportswagon, fără însă a sacrifica cu totul versatilitatea – la lungime de 4,605 mm, ProCeed este cu 5 mm mai lung decât Ceed Sportswagon, cu o înălțime de 1,422 mm, plafonul său este cu 43 mm mai jos iar garda la sol este redusă cu 5 mm, la 135 mm, însă păstrează neschimbat ampatamentul de 2,650 mm. Interiorul nu se diferențiază drastic – nu în față, cel puțin, schimbările fiind menite să sublinieze însă caracterul mai sportiv. Atuul lui ProCeed va fi însă portbagajul – 594 litri (VDA), deci un plus de 50% față de Ceed hatchback, diferența față de Ceed Sportswagon fiind minusculă (625 litri).


Nici o surpriză la capitolul motorizări – acestea fiind preluate direct din gamă. Motoarele pe benzină includ versiunea de 1.0 litri T-GDi (turbo cu injecție directă pe benzină), ce produce 120 CP și un cuplu de 172 Nm. GT Line primește și noua unitate ‘Kappa’ de 1.4 litri T-GDi , care produce 140 CP / 242 Nm – ambele fiind echipate cu filtru de particule și ultimul putând fi combinat opțional cu transmisia 7DCT. Versiunea diesel este motorizată de noul Smartstream de 1.6 litri și 136 CP, în timp ce vârful de gamă este reprezentat de ProCeed GT, echipat cu propulsorul de 204 CP și 265 Nm de pe Ceed GT.


https://youtu.be/GusjPcte1LY
Un reprezentant de seamă la Salonul Auto de la Paris al industriei auto franceze va fi marca premium DS, care aduce în fața publicului la începutul lunii viitoare al doilea lor model „pur” (ne-derivat dintr-un automobil Citroen) sub forma noului crossover compact DS 3 Crossback. După DS 7 Crossback, DS 3 Crossback vine să susțină oferta constructorului de lux în cea mai populară zonă a pieței auto Europene – construit pe o nouă platformă și oferit inclusiv în variantă complet electrică. Marcă tânără pe scena auto, DS Automobiles a preluat din zbor idei de la rivalii la fel de tineri – clanțele ascunse ale portierelor amintesc de modelele Tesla, în timp ce farurile complet LED („DS MATRIX LED VISION”) și bagheta luminoasă de pe portbagaj sunt deja un element obligatoriu în zona premium. Foarte compact, DS 3 Crossback este lung de 4,12 metri, lat de 1,79 metri și înalt de 1,54 metri – volumul portbagajului fiind de 350 litri.


Interiorul continuă ideea high-tech prezentată de exterior – sistem semi-autonom Level 2, instrumentar de bord digital și display „wide” pentru sistemul de infotainment. Noua platformă CMP (Common Modular Platform) și varianta e-CMP destinată versiunii complet electrice va fi utilizată și de alte modele din gama PSA, cu sistemul de propulsie de pe versiunea E-Tense gata să impresioneze audiența cu emisiile sale zero. Motorul electric va oferi 136 CP și 260 Nm, fiind legat la un pachet de acumulatori de 50 kWh – suficient pentru un parcurs de 300 km conform noului ciclu WLTP. Vor exista desigur și variante clasice – 1.2 litri PureTech în trei cilindri pe benzină, cu versiuni de 100 / 130 și 155 CP, dar și 1.5 BlueHDI de 100 sau 130 CP.


Ford nu pare deloc pregătit să abandoneze segmentul minivan-urilor, dovadă fiind îmbunătățirile recente aduse seriei S-Max / Galaxy – care au primit un nou și modern propulsor diesel EcoBlue de 2 litri cu variante de 120 / 150 / 190 și chiar 240 CP dacă se optează pentru versiunea Bi-turbo. În plus, constructorul american a adăugat și o nouă transmisie automată cu opt rapoarte dotată cu „Rotary Gear Shift Dial”, dar și tehnologii precum Adaptive Cruise Control with Stop & Go, Blind Spot Information System, sau Ford ClearView Wiper System.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.