Home Știri (Video) Stil și tehnologie pentru colecția de toamnă

(Video) Stil și tehnologie pentru colecția de toamnă

de Aurel Niculescu

„Mondial de l’Automobile” de la Paris se apropie cu pași repezi, astfel încât noutățile încep să fie din ce în ce mai numeroase – Renault a prezentat faceliftul pentru SUV-ul compact Kadjar, Citroen își relansează imaginea de marcă odată cu prezentarea conceptului C5 Aircross SUV Hybrid iar marca bavareză BMW a implementat numeroase măsuri de îmbunătățire a modelelor din gamă.

Frate bun cu SUV-ul compact care a introdus moda crossover-elor în Europa (și nu numai) – Nissan Qashqai – noul Renault Kadjar sosește la Paris pentru a îmbunătăți rețeta introdusă de constructorul francez în 2015. De acum încolo, respectând identitatea de marcă care folosește din plin forma literei ‚C”, Kadjar propune semnalizatoare, stopuri şi lumini de ceata cu tehnologia Pure Vision LED. Pe lângă subtilele schimbări de design din față și spate, clienții vor mai putea opta pentru tipuri noi de jante între 17 și 19 inch, compania anunțând și introducerea a trei noi nuanțe pentru caroserie: „Vert Oural”, „Iron Blue” și „Gray Highland”.Interiorul se prezintă și el revizuit – avem un nou ecran multimedia, la același nivel cu suprafața tabloului de bord, tapițerii cu efect 3D sau Alcantara în cazul noii versiuni Black Edition, în timp ce sistemul de infotainment R-Link este echipat cu funcția de replicare a smartphone-ului, compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay. Și mai importantă este introducerea în gamă a noului propulsor 1.3 TCe FAP, pe benzină, adoptat de pe Scenic, Captur și Megane. Dezvoltat cu Daimler, acesta are inclusiv filtru de particule și vine pe Kadjar în patru versiuni – 140 și 160 CP, în combinație cu transmisie manuală sau cu dublu ambreiaj EDC.


Versiunile diesel au fost modernizate, iar de acum încolo avem de-a face cu Blue dCi 115 (+5 CP și 10 Nm) sau cu Blue dCi 150, care aduce în plus încă 20 CP și poate fi echipat inclusiv cu tracțiune integrală. Comercializarea în Romania este programată în prima parte a anului 2019, versiunile 2WD având parte de sistemul „Extended Grip”, în timp ce cu 4WD șoferul primește cunoscutele moduri de transmitere a puterii „2WD“, „4WD AUTO“ sau „4WD LOCK“. Renault nu este singurul constructor francez cu o noutate importantă în gama SUV la Paris – deoarece rivalii de la Citroen se pregătesc să lanseze noua lor identitate vizuală, susținută de varianta europeană a vârfului de gamă C5 Aircross.


Starul de pe covorul roșu al mărcii va fi însă un „concept” – cel mai probabil un prototip foarte aproape de versiunea de serie – C5 Aircross SUV Hybrid Concept, primul model plug in hibrid (PHEV) al celor de la Citroen. Acesta va fi dotat cu un tren de rulare cu o putere combinată de 222 CP, transmisie automată cu opt rapoarte și acumulatori amplasați în podea, sub compartimentul pasagerilor, ce va oferi o autonomie în modul complet electric de aproximativ 50 la o viteză maximă de 133 km/h – în timp ce reîncărcarea de la priză de 32 Amp va dura doar două ore. C5 Aircross SUV Hybrid va sosi în Europa de anul viitor, fiind vârful de lance al strategiei de electrificare Citroen, ce include versiuni hibrid, PHEV sau EV pentru 80% din gamă până în 2023.


BMW oferă opțiuni numeroase pentru sezonul de toamnă – noi versiuni de motorizare pentru X1 și X2, 190 de modele conforme cu normele de poluare Euro 6d-TEMP, introducerea pe Seria 1 a versiunii Edition M Sport Shadow, noi echipamente pentru X2 și BMW Key Card pentru BMW Digital Key. Gamele X1 și X2 vor avea parte de introducerea unui nou propulsor diesel pentru versiunile cu tracțiune față – sDrive20d, în patru cilindri, turbo, de 2 litri și 190 CP. Modelul X2 va avea parte și de introducerea unei noi linii de echipament, Advantage Plus, în timp ce versiunile din gamele superioare au parte de conectivitate superioară și de acces de la distanță cu ajutorul Digital Key și a noului Key Card. Cea mai interesantă nouă opțiune este însă cu siguranță Edition M Sport Shadow, dezvoltată pentru Seria 1 – sosită în locul variantei M Sport cu o mulțime de detalii dinamice specifice.Avem și un bonus high-tech – sosit însă din Japonia: Lexus a introdus acasă (acolo legislația o permite) noua opțiune Digital Outer Mirrors, oglinzile retrovizoare de pe modelul ES fiind înlocuite cu două camere video – care la rândul lor trimit imaginile în interior pe ecrane de 5 inch amplasate în cele două colțuri frontale ale habitaclului. Adaptabilitatea este atu-ul principal al acestui sistem digital – spre exemplu, când șoferul vrea să vireze și folosește semnalul, camera va oferi o imagine mai panoramică a împrejurimilor, în timp ce setările sunt cu totul altele dacă începe executarea manevrelor de parcare sau dacă sistemul de monitorizare a unghiului mort detectează un vehicul.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.