Astăzi avem de narat destule capitole excentrice din atlasul nemărginit al industriei auto: succesorul ipotetic al Alfei 4C, Renault-uri care se joacă de-a taxiul prin timp, un SUV de la Skoda fără acoperiș dar și un Volkswagen Amarok care își măsoară puterea cu un tramvai!
Fiat Chrysler Automobiles a dezvăluit de curând planurile sale pentru următorii cinci ani, însă din păcate Alfa Romeo nu a spus nimic despre vreun succesor pentru seria 4C în acel interval de timp. Totuși, există se pare și fani ai modelului sport cu destulă experiență profesională în industria auto pentru a emite o părere competentă – dar și cât se poate de excentrică. Să facem deci cunoștință cu Alfa Romeo Mole Construction Artisan 001, o creație a celor de la Adler Group și Up Design al lui Umberto Palermo – un concept foarte atractiv, în ciuda numelui greu de digerat.
De la coachbuilderi italieni putem sări veseli la călători în timp francezi – Renault venind cu năstrușnica idee de a pune la dispoziție companiei de taxi Marcel Cab câteva dintre automobilele sale de ieri și de azi. Acțiunea a făcut desigur parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 120 de ani, iar principalii beneficiari au fost clienții Marcel Cab, care au avut surpriza de a comanda un taxi clasic și a primi în schimb ocazia de a călători în șapte dintre cele mai emblematice modele ale companiei, inclusiv istoricul „Taxi de la Marne”, AV-ul (autonomous vehicle) Symbioz, 4CV, Project 900, Renault 12 sau primele generații ale modelelor Espace și Twizy.
Skoda în schimb a decis să ne surprindă cu apariția târzie a unui proiect care inițial părea destinat întâlnirii anuale a pasionaților de VW Golf GTI de la Wörthersee, fiind realizat de școala vocațională proprie a constructorului din Mlada Boleslav – la fel ca proiectele celor de la Volkswagen, care însă au ajuns acolo la timp. Oricum nimeni nu mai ceruse încă un cabrio-SUV – noi sperăm că nu creează precedente pentru un nou trend – studenții ocupându-se de un compact Karoq încă din octombrie 2017. Interesant este că cei 23 de „meseriași” au păstrat totul intact în afară de acoperiș – inclusiv locurile din spate sau portierele aferente lor.
Cât despre Volkswagen, se pare că recordurile celor de la Land Rover (Discovery folosit ca locomotivă rutieră în Australia este un bun exemplu) au fost o bună sursă de inspirație – pickup-ul Amarok fiind pus la treabă în orașul Debrecen, al doilea cel mai mare oraș din Ungaria, după capitala Budapesta. Acolo el a folosit puterea diesel a TDI-ului V6 de 3 litri de sub capotă, cei 255 CP și 580 Nm fiind însărcinați să tracteze cele 49 de tone ale unui tramvai…