Home Știri (Video) Exotismul de miercuri – Skoda blindată, Model S break și un RS3… electric

(Video) Exotismul de miercuri – Skoda blindată, Model S break și un RS3… electric

de Aurel Niculescu

Proiectele exotice de astăzi ne plimbă prin mai toată lumea – din Cehia în Marea Britanie și din SUA în Germania – însă este clar, excentricitatea face casă bună cu industria auto modernă.

Să începem cu cel mai „stealth” proiect: cehii de la Skoda au decis că este timpul să ofere un nivel nemaiîntâlnit de rezistență pentru unul din automobilele lor – versiunea break a vârfului de gamă Superb. Și când vorbim de rezistență nu ne gândim la capacitatea de a rula milioane de km, ci la aceea de a-i scăpa cu viață pe pasagerii din interior în urma unui atac armat. Nu ne-am fi gândit vreodată că cineva ar avea nevoie de o astfel de protecție la bordul unui Superb Estate… însă Skoda este cât se poate de serioasă cu acest proiect, realizat în colaborare cu specialiști în astfel de conversii din Marea Britanie și care a fost finalizat în nu mai puțin de 3 ani.


https://youtu.be/bhCzS_MLY3o
Acum, neștiut de nimeni (deh, un Superb este cu siguranță mai greu de remarcat decât un Mercedes S 600 Pullman), oricine poate avea parte de protecție balistică PAS 300 – împotriva gloanțelor și suflului exploziei unor proiectile rachetă… dar și faruri halogen. Pe afară pare un simplu Superb Estate 2.0 TDI – cu 190 CP la bord – însă inginerii au pus la bord și geamuri anti-glonț, oțeluri de înaltă calitate, materiale compozite, pneuri run flat, dar și lumini de avarie suplimentare și chiar și o sirenă! Totul costă £118.688 – un preț demn de un Mercedes-AMG E63 S Wagon, spre exemplu.


Rămânem pe insula britanică deoarece în ciuda numelui cu sonoritate de lalea olandeză studioul Niels van Roij Design are sediul la Londra, unde a proiectat această interesantă conversie a sedan-ului liftback Tesla Model S în… Shooting Brake. Știam noi ce știam despre Olanda – de producția strict limitată la doar 20 de exemplare se vor ocupa specialiștii de la RemetzCar la facilitatea lor de „coachbuild” din Amsterdam. Modificările au afectat atât exteriorul – la partea din spate, cât și interiorul, pentru un aspect cât mai original, însă din fericire sistemul de propulsie a rămas neatins, deci avem parte tot de emisii zero.


Tot pentru emisii zero ne mutăm la vecinii din Germania, unde Grupul de inginerie Schaeffler a decis să-și arate în mod spectaculos – cu ajutorul unui concept de performanță – experiența acumulată în domeniul propulsiei electrice. Compania este unul din sponsorii de top ai echipei de Formula E Audi Sport ABT, recent întoarsă de la E-Prix-ul de la Berlin cu victorie, locul al doilea, pole position și cel mai rapid tur (prima echipă care reușește o astfel de performanță).



Drept pentru care modelul ales pentru conversie este un reprezentant de seamă din Ingolstadt – sportivul sedan RS3, conceptul 4ePerformance ajungând acum la un incredibil total de 1200 CP datorită celor patru motoare electrice preluate de la monopostul FE01. Logic, cifrele de performanță sunt absolut debordante – mai puțin de șapte secunde fiind necesare pentru a atinge 200 km/h. În plus, manevrabilitatea este și ea la cote înalte: bateriile cu un total de 64 kWh au fost împărțite pe față și spate, iar câte o transmisie controlează motoarele electrice de pe fiecare punte pentru a putea vectoriza tracțiunea în funcție de necesitățile de moment.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.