NAIAS – North American International Auto Show, odinioară cel mai reprezentativ eveniment din industrie la început de an. Astăzi, la Salonul Auto de la Detroit nu se mai înghesuie „vedetele”. Un motiv cât se poate de bun pentru organizatori de a fugi de frigul iernii, din 2020. Și totuși… ediția din acest an nu a fost lipsită de staruri, sau surprize plăcute.
Deschis publicului până aproape de sfârșitul lunii ianuarie anul acesta, evenimentul de la Detroit era – în trecutul foarte apropiat – un adevărat barometru al „opiniei” publicului pentru producători la început de an. Totuși, odată cu emergența noilor sectoare ale mobilității și interesul în scăderea al publicului, saloanele lumii au început să cadă în dizgrație… puțin câte puțin. Asta înseamnă că anul acesta, la NAIAS, au lipsit nume mari precum tripleta germană Audi-BMW- Mercedes. Însă, Salonul Auto de la Detroit nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Iar noutățile – chiar dacă mai puține – au fost parcă mai spectaculoase decât oricând.
După prezentarea deloc îndepărtată a noii generații Chevrolet Silverado HD, a sosit timpul pentru rivalii de la Ram să ascundă sub caroseria de pickup (HD – heavy duty) un adevărat camion de mare tonaj. American până în „măduva” structurii din oțel, noul Ram HD este considerat de companie drept „cel mai puternic și capabil pickup din segmentul său.” Poate că au dreptate, poate că nu, însă cu siguranță versiunile Ram 2500/3500 HD sunt campioane la masivitate. Astfel, sub capotă se ascund noi versiuni ale turbodiesel-ului de 6,7 litri de la Cummins, acum cu 27 de kg mai ușor decât predecesorul său și legat la un sistem de evacuare complet nou. Clienții vor putea opta între variante de 370 CP / 1152 Nm sau 400 CP / 1355 Nm – aceasta din urmă fiind etalonată pentru o capacitate de tractare de 15.921 kg și de încărcare de 3483 kg. Versiunea de bază are parte de un V8 Hemi pe benzină, de 6,4 litri și 410 CP / 581 Nm, legat la o transmisie automată cu opt rapoarte, în loc de șase – în cazul modelelor diesel.
Confortul, în general, este chiar mai bine cotat decât caracteristicile sale comerciale. Astfel, Ram oferă – standard sau opțional – suspensie cu amortizoare FRD (Frequency Response Damping) și arcuri progresive, suspensie pneumatică spate Active-Level, peste 100 de elemente de asistență/securitate, precum și noutăți absolute precum senzorii de parcare care acoperă în mod special și zona punții spate duble. Ram a introdus la Detroit și versiunea Power Wagon, dedicată utilizării ocazionale în off-road, având o configurație specială a suspensiei, gardă la sol sporită, diferențiale blocabile și chiar troliu. La bord, noile 2500 și 3500 HD au parte de sistemul de infotainment Uconnect 4, opțional cu ecran tactil de 12 inch, compatibilitate CarPlay sau Android Auto și funcție „split screen” – iar partea audio este acoperită de nu mai puțin de patru opțiuni, inclusiv un sistem Harman Kardon de 750 wați.
Constructorul de lux american Cadillac a intrat, la fel ca NAIAS, în umbra rivalilor. Însă, anul acesta, ei au adus la Detroit nu doar așteptatul SUV XT6 – ci mai ales o importantă surpriză. Fără a avea încă un nume, Cadillac a prezentat la NAIAS primul său model din istorie complet electric – un crossover cu trei rânduri de locuri. Dovada clară că, la fel ca un boxer aparent copleșit de loviturile adversarului, producătorii americani (dar și show-ul lor de suflet, NAIAS) – mai pot întoarce sorții uneori. Înapoi la XT6, acesta sosește în 2019 pentru a întregi gama SUV a producătorului de lux. Prea mult timp bazată pe Escalade, familia de SUV-uri de la Cadillac va avea de anul acesta reprezentanți pentru fiecare segment: XT4 (compact), XT5 (mediu) și XT6 (full-size, cu trei rânduri de locuri). Noul model va avea de furcă cu numeroși competitori locali – Acura MDX sau Infiniti QX60 și specialiștii au remarcat o lipsă importantă la capitolul sisteme de asistență. Astfel, cu toate că XT6 oferă absolut tot ceea ce are și concurența, de la frânare de urgență la night vision, deocamdată lipsește de la bord elementul unicat – sistemul semi-autonom Super Cruise de pe CT6. Așa cum este și normal, opțiunile de lux sunt nesfârșite: faruri LED, jante de 20/21 inch, suspensie adaptivă, încărcare wireless pentru smarpthone plus compatibilitate Apple CarPlay / Android Auto, sistem audio Bose, head-up display și multe altele. Momentan, detaliile tehnice sunt destul de puține, Cadillac oferind informații despre o singură motorizare – un V6 de 3,6 litri cu 310 CP, legat la sistemul de tracțiune integrală prin intermediul unei transmisii automate cu nouă rapoarte.
Oricât de impozant și interesant ar fi XT6 datorită deja clasicului design „diamantat”, adevăratul star al standului Cadillac a fost noul crossover EV al mărcii. Culmea, chiar și pentru un studiu, prototipul mărcii americane nu a poartă un nume. Păcat, deoarece cu siguranță acesta va face istorie – atât datorită designului cât și prin prisma noutății tehnologice adusă de platforma complet electrică. Și mai culmea, elegantul crossover EV cu trei rânduri de locuri, este aparent pus pe banda rulantă a producției de serie, Cadillac promițând un model nou la fiecare șase luni în următorii doi ani. Evident, compania s-a abținut de la a oferi informații concrete despre noul Caddy EV, imaginile cu interior lipsind – de exemplu – cu desăvârșire. La fel se întâmplă și cu cifrele concrete – nu știm când va fi introdus noul EV, nici ce caracteristici (putere, autonomie) are trenul de rulare complet electric. În schimb, există numeroase zvonuri cu privire la capabilitățile sale – inclusiv din domeniul condusului autonom, ce promit un pas înainte dincolo de sistemul Super Cruise, ce ar trebui să-și facă apariția din 2020 încolo pe toate produsele de serie ale mărcii.
Producătorul japonez Lexus ne-a oferit cea mai bogată pleiadă de noutăți la ediția de anul acesta a salonului de la Detroit. Primul pe listă este modelul îmbunătățit de performanță RC F. Toamna trecută constructorul a lansat varianta RC facelift la Salonul Auto de la Paris, astfel încât RC F nu reprezintă o surpriză majoră. Coupé-ul sportiv are parte de aproximativ aceleași noutăți la nivel vizual – cu diferențe logice la nivelul elementelor de performanță. Alura generală de sportivitate de înalt nivel este susținută și din punct de vedere tehnic, însă noutățile sunt la fel de subtile: V8-ul aspirat natural de 5 litri cilindree câștigă doar 5 CP și 8 Nm pentru un total de 472 CP / 535 Nm. Standard, RC F dispune și de control electronic al demarajului, ajungând acum la 60 mph (96 km/h) în 4,2 secunde – cu 0,2 secunde mai repede decât predecesorul. Lexus s-a aliat cu Michelin pentru a dezvolta pneuri Pilot Sport 4S unicat, în timp ce manevrabilitatea a fost îmbunătățită după o la fel de subtilă dietă datorată adoptării unor componente mai ușoare sau de dimensiuni reduse.
Fanii Lexus ar putea fi mai degrabă interesați de noua serie specială RC F Track Edition. Debutant la Detroit alături de RC F „standard”, noua ediție dedicată circuitelor este cu 79 de kg mai ușoară, pentru început. Dieta s-a datorată „alimentației” pe bază de fibră de carbon: aripa spate, capota și plafonul, precum și o partiție în habitaclu ce înlocuiește locurile din spate. Alte noutăți notabile sunt jantele BBS de 19 inch și frânele carbo-ceramice de la Brembo. Iar, pentru un plus de motivație, inginerii s-au jucat un pic și cu propulsorul, primind aceleași modificări ca și versiunea standard, pentru un plus de 5 CP și 8 Nm. Pasionații de experiențe în aer liber, în schimb, se vor bucura și de prezentarea conceptului LC Convertible. Marele grand tourer are parte de o acceptare semi-voalată și semi-oficială a unei viitoare versiuni de producție – însă, cel mai probabil, vom mai avea de aștepta o bună bucată de vreme. Până atunci, ne-am desfătat privirile cu LC Convertible Concept – ce păstrează intacte toate bunătățile de la coupé și le asezonează cu un elegant profil „droptop” ce include un tratament diferit al părții superioare și al spatelui. Un detaliu interesant – prototipul este un „open top” în adevăratul sens al expresiei: acoperișul lipsește cu desăvârșire, fiind păstrat totuși suficient loc pentru un soft top.