Aproape toți ochii și urechile pasionaților auto sunt ațintite asupra Goodwood Festival of Speed, însă avem și noi evenimentele noastre – precum cea de a 3-a ediție Retromobil Fest, dedicat automobilelor clasice și organizat între 13 și 15 iulie la Academia Titi Aur.
Retromobil Fest aduce anul acesta o serie de premiere, dar și cu un număr record de participanți – 133. Debutul are loc vineri, 13 iulie când între orele 18-22 va avea loc o cursă de anduranță cu automobile Porsche, o replică în miniatură a celebrei curse de anduranță de 24 de ore de la Le Mans – „RoMans” va fi o cursă de mini anduranță de 4 ore. Sâmbătă programul este complet pentru public și concurenți – între 9 dimineața și ora 24.00, pe pistă și pe circuitul de off-road. În zona de promenadă vor fi organizate un târg de automobile, piese, accesorii și consumabile pentru vehicule de epocă, precum și automobilia, și la anumite intervale de timp vor avea loc demostrații în tehnica restaurării făcute de un faimos profesor în arta restaurării, venit de la Milton Keynes College din UK. Informații complete – activitățile sunt dedicate întregii familii – pot fi aflate de pe site-ul evenimentului.
Plecăm în afară și nu ne îndepărtăm prea tare de zona clasică, deoarece Bentley a decis să „fure startul” și să înceapă încă de anul acesta sărbătorirea centenarului, cu ajutorul ediției limitate Mulsanne W.O. Edition by Mulliner, un tribut adus fondatorului W.O. Bentley, care a pus bazele companiei în 1919. Doar 100 de exemplare vor fi produse și printre elementele distinctive putem nota „bucata” de arbore de distribuție a automobilului personal al lui Bentley, încrustată în cotieră sau culorile interiorului menite să evoce automobilele vintage – în timp ce clienții pot alege între propulsorul standard V8 de 6,75 litri cu 505 CP sau versiunea de 530 CP de pe Speed, precum și varianta Extended Wheelbase.
Mercedes-Benz pare să nu fi glumit când a spus că noua generație Sprinter este campionul configurațiilor – pe lângă cele clasice am mai întâlnit deja modelul electric dar și un prototip foarte interesant echipat cu tehnologie fuel cell. Acum a venit timpul pentru ca Sprinter să se metamorfozeze într-un minibus – și nu unul singur, ci în nu mai puțin de patru variante: Sprinter City (City 45 sau imensul City 75, de 8,5 metri lungime și cu capacitate de până la 38 pasageri), Sprinter Transfer (servicii shuttle), Sprinter Mobility (dedicat persoanelor cu dizabilități) și Sprinter Travel (dacă este vară, să plimbăm turiști).
Și Mini are de împărtășit detalii importante – primele două schițe de design detaliate oferite în avanpremieră pentru primul lor model complet electric destinat publicului larg. Astfel, după proiectul-pilot MINI E din urmă cu exact zece ani şi modelul plug-in hybrid MINI Cooper SE Countryman ALL4, Mini va produce și comercializa de anul viitor (cu producția acasă în Anglia, la uzina din Oxford) primul său model cu tren de rulare acţionat de baterii, exact la 60 de ani de la lansarea modelului Mini clasic.