Toyota tocmai a lansat la NAIAS expresia sportivității sale globale – noua Supra. Totuși, constructorul nu a uitat să acorde atenția cuvenită pieței europene, unde a lansat noul SUV RAV4 Hybrid. Avem și raportul vânzărilor pe 2018, inclusiv din România – în timp ce McLaren Senna se joacă cu Lego Speed Champions.
Din 1994 încoace Toyota se poate lăuda cu munca sa de pionierat în domeniul SUV-urilor – pe atunci apărea generația originală a micului RAV4. Astăzi, ajuns deja la cea de-a cincea generație, datele problemei (în special cele dimensionale) s-au schimbat. Noul RAV4 a putut fi văzut pentru prima oară la Salonul Auto de la New York, însă acum – la început de 2019 – Toyota prezintă primele imagini și detalii oficiale cu versiunea dedicată Bătrânului Continent. De această dată, schimbările față de varianta nord-americană nu sunt majore, deoarece Toyota de acum folosește fix aceeași arhitectură, platforma GA-K derivată din modulara TNGA.
Aceasta promite un centru de greutate mai jos, rigiditate crescută a caroseriei, o manevrabilitate superioară, mai mult confort în rulare, un interior spațios – și mult spațiu pentru bagaje (580 litri). Modelul pentru Europa este RAV4 Hybrid, motivat de noul ansamblu electrificat Dynamic Force, ce include un propulsor pe benzină de 2,5 litri și are un total de 218 sau 222 CP (FWD sau AWD). Pentru versiunea cu tracțiune integrală producătorul trece la noul sistem AWD-i electric, în timp ce RAV4 este și primul model din familia europeană ce beneficiază de aportul noilor funcționalități incluse în pachetul Toyota Safety Sense ce aduc și un grad mai mare de „automated driving”. De notat, japonezii se încăpățânează să promoveze trenurile de rulare de tip hibrid clasic, fără capabilități „plug-in”, în ciuda proliferării rețelelor de reîncărcare EV pe întrec continentul – chiar și în România.
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut, în România, pe parcursul anului trecut cu 23,06% față de aceeași perioadă din 2017. Astfel, volumul autoturismelor noi înmatriculate a ajuns, în 2018, la un total de 130.919 unități. Volumul second-hand a înregistrat un regres în 2018, de – 8,99%, ajungând la un total de 473.616 exemplare. În Uniunea Europeană, în aceeași perioadă, înmatriculările de autoturisme noi aproape au stagnat, atingând un nivel total de 15.158.874 unități, față de performanța din 2017 (15.136.590). Mărcile autohtone au înregistrat rezultate mixte. Dacia a atins un volum de 528.249 exemplare (+11,7%), în timp ce Ford a coborât cu 2,4% la 994.397 unități.
McLaren s-a decis să le facă o bucurie fanilor săi de pretutindeni și de (aproape) orice vârstă. Astfel, cel mai extrem model al lor (un adevărat racer pentru circuite, care incidental este omologat și pentru traficul stradal), Senna, este de acum disponibil oricui peste vârsta de șapte ani… sub forma setului McLaren Senna LEGO Speed Champions. Acesta costă doar £12,99 – ceea ce reprezintă doar 1/50.000 din costul automobilului real. Iar, spre deosebire de cele peste 300 de ore necesare asamblării unui exemplar la McLaren Production Centre din Woking, Lego Speed Champions Senna poate fi asamblat – la fel de manual – mult mai rapid: setul are „doar” 219 piese și se transformă într-un model de 15 cm.