În era modernă cele două se întrepătrund, iar industria auto nu face excepție – drept pentru care astăzi avem nenumărate exemple din care să alegem. Să intre în scenă Chevrolet, Mini, Audi, Airbus, Volkswagen, Mercedes-Benz sau Ford…
Să începem cu cea mai amuzantă noutate – americanii de la Chevrolet au găsit un mod absolut inedit de a promova viitoarea apariție a noii generații a crossover-ului Blazer. În loc să vedem o imagine întunecată cu silueta sau vreo parte neimportantă a caroseriei… am primit o doză de stil masculin din partea unui model dotat cu un blazer… tip jachetă!
În schimb, britanicii de la Mini îi permit clientului să devină un designer, prin intermediul programului „MINI Yours Customised” – modelul inovativ de personalizare a modelelor mărcii fiind acum premiat de către German Design Council cu medalia de aur la „German Innovation Awards”. Programul permite clienților Mini să utilizeze un magazin online pentru a comanda propriile componente personalizate pentru automobilul deja achiziționat.
Volkswagen pare să nu se mai sature de noul Touareg, drept pentru care din când în când ne mai prezintă câte o caracteristică interesantă – astăzi avem de-a face cu sistemul „Traffic Jam Assist”, probabil împrumutat de pe noul Audi A8, care în mod semi-automat manevrează SUV-ul în situații cu potențial iritant, de la ambuteiaje la lucrări de construcții, la viteze de până la 55 km/h.
Dacă tot vorbeam despre Audi vă putem spune că producătorul din Ingolstadt este pregătit să-și ia zborul… datorită unui nou proiect pilot de robo-taxi aerian ce include autoritățile federale germane, cele locale ale orașului de reședință al mărcii și chiar faimoasa companie Airbus. „Urban Air Mobility” pare să fi preluat ideea conceptului Pop.Up Next dezvăluit la Salonul Auto de la Geneva – un automobil electric cu cabina detașabilă de pe suportul motorizat pentru a fi preluată de un quadcopter.
Daimler în schimb vrea să fie și mai eco – soluționând problema energiei verzi mai către origini: Mercedes-Benz Energy, GETEC ENERGIE și The Mobility House au creat un joint venture ce are ca obiectiv transformarea unei centrale electrice pe cărbuni într-o facilitate cât se poate de verde. Aceasta va fi regândită ca o centrală de stocare a energiei cu scop dublu – 1920 module de baterie destinate celei de-a treia generații de modele smart electrice vor fi amplasate în Elverlingsen, Westfalia de Sud, fiind atât piese de schimb pentru nu mai puțin de 600 de vehicule cât și unitate de furnizare a energiei electrice pe piața locală a energiei, cu o putere instalată de 8,96 MW și o capacitate energetică de 9,8 MWh.
Nu în ultimul rând, Ford vrea să rezolve în noul Focus problema reflexiilor la volan – împrumutând tehnologii de pe avioanele de vânătoare! Mai exact, Focus, primul care oferă un sistem Head-up Display propus de Ford în Europa, încearcă să elimine un dezavantaj întâlnit la acest tip de sistem – șoferii care poartă ochelari de soare / vedere cu lentile polarizate, care elimină reflexiile, un display de acest tip poate fi aproape invizibil. La Focus, în schimb, sistemul nu mai folosește unde luminoase paralele cu șoseaua , ci unele în vibrație perpendiculară pe sensul de mers, în timp ce ecranul vine cu o suprafață multistrat menită să controleze polarizarea, culoarea, reflexia și transmisia luminii.