Știri Video

(Video) Euro-știri: Vision M Next, XCeed, Corsa, XC90

(Video) Euro-știri: Vision M Next, XCeed, Corsa, XC90

BMW a prezentat viziunea sa pentru un viitor electrificat de performanță cu ajutorul prototipului Vision M Next. Kia prezintă un nou crossover, de această dată doar pentru Europa – XCeed. Opel aduce în atenția reflectoarelor și versiunea clasică de Corsa. Iar Volvo blindează bine de tot noul XC90 Armored.

Constructorul bavarez se pregătește de un viitor electrificat. Unul în care nu vrea totuși să renunțe la tradiția performanței – astfel încât primim conceptul Vision M Next, un posibil indiciu cu privire la apropiata electrificare a diviziei sportive M GmbH. Până atunci, ne desfătăm cu un coupé cât se poate de tradițional în proporții, de avangardă în materie de sisteme de propulsie și direct din viitor la capitolul design.Vision M Next Concept a avut premiera la conferința NextGen de la Munchen, fiind construit direct pe ceea ce BMW consideră drept piloni ai strategiei sale „D+ACES”: design și condus autonom, conectivitate, electrificare și servicii. Vision M Next se distinge vizual de orice BMW prin detalii, nu prin proporții (asemănătoare totuși cu i8) – vopseaua dual-tone Cast Silver cu accente Thrilling Orange. Chiar și grila radiatorului adoptă tematica duală. Notabile la partea frontală sunt noile faruri ce utilizează tehnologie „Laser Wire”.Și interiorul este stilizat neconvențional – poate chiar mai radical decât exteriorul: recunoașterea facială deschide portierele gullwing, HUD-ul are tehnologie de realitate augmentată, iar display-ul central are sticla curbată. „Inima” prototipului este un sistem de propulsie electrificat – benzină/electric – ce livrează un total de 600 CP și este dotat inclusiv cu funcție Boost+ pentru un 0-100 km/h în trei secunde și o viteză maximă de 300 km/h. În același timp, sistemul plug in hybrid permite un parcurs complet electric de nu mai puțin de 100 km.


Kia doar ce a prezentat cel mai nou crossover al său dedicat piețelor globale – Seltos – și deja clienții europeni sunt răsfățați cu o nouă premieră. De această dată avem de-a face cu o exclusivitate pentru Bătrânul Continent – Xceed, un crossover urban gândit drept o alternativă sportivă la modelele SUV tradiționale. În același timp, Kia încearcă să personifice atât avantajele modelelor hatchback cât și ale celor SUV – habitaclu și un nivel al spațiului pentru bagaje comparabil cu cele din urmă, însă totul ambalat într-o caroserie compactă asemănătoare primelor.Evident parte din familia Ceed, noul XCeed va fi fabricat la uzina din Zilina, Slovacia, alături de hatchback-ul în cinci uși Ceed, de Ceed Sportswagon și de ProCeed. Va sosi pe piață în al treilea trimestrul al anului, fiind un produs al centrului de design european Kia din Frankfurt. Ampatamentul său este preluat de la gama Ceed (2650 mm), însă lungimea câștigă 25 mm în față și 60 mm în spate față de hatchback. Și lățimea crește, cu 26 mm – la 1826 mm, iar puntea spate este mai înaltă cu 60 mm. XCeed are o alură de fastback, care estompează rapid creșterile la nivelul gărzii la sol – 174 mm (jante de 16 inch) sau 184 mm (18 inch).


Noul crossover primește și propria nuanță exclusivă – Quantum Yellow, în timp ce stilistica părților frontale și posterioare este și ea diferită de restul gamei, pentru un plus de individualitate. Interiorul este mult mai apropiat de restul gamei Ceed, păstrând aceeași arhitectură generală. Însă XCeed este printre primele modele Kia din Europa care primește noul sistem de infotainment UVO Connect, cu display de până la 10,25 inch și cu eSIM pentru a colecta și actualiza informațiile de la bord în timp real. Tot o premieră o reprezintă și noul instrumentar de bord complet digital Supervision, de 12,3 inch, dezvoltat intern de Kia – cu o rezoluție de 1920×720 pixeli.


Lung de 4395 mm, XCeed este cu 85 mm mai lung decât hatchback-ul Ceed – dar cu 90 mm mai scurt decât Sportage. În același timp, înălțimea de 1490 mm primește 43 mm în plus față de Ceed și este cu 155 mm mai scundă decât la tradiționalul SUV al casei. Portbagajul are 426 litri, cu 31 litri în plus față de Ceed, iar rabatarea 40:20:40 poate duce la atingerea unei valori de 1378 litri. La capitolul tehnologii de asistență Kia bifează maximul posibil, inclusiv prin sistemul Lane Keeping Assist, o tehnologie semi-autonomă Level 2 SAE.


XCeed a fost gândit cu noi caracteristici de rulare și manevrabilitate, având parte de câteva modificări ale suspensiei față de restul familiei Ceed/ProCeed – noi componente „hydraulic rebound stoppers” pentru puntea față și un nou amortizor dinamic pentru puntea spate (rear cross-member dynamic damper), care contribuie la limitarea zgomotului la rulare și a vibrațiilor caroseriei. La nivelul propulsiei sunt disponibile trei opțiuni turbo pe benzină și două Smartstream diesel. Primul T-GDi are un litru și trei cilindri, oferind 120 CP și oferă un cuplu de 172 Nm. Versiunea în patru cilindri livrează 140 CP / 242 Nm, iar T-GDi de 1.6 litri de pe Ceed GT și ProCeed GT oferă cei 204 CP și cuplul maxim de 265 Nm. Variantele Smartstream au 1,6 litri și 115 sau 136 CP. Din 2020 vor apărea și opțiunile mild hybrid și plug-in hybrid.


Nu este un deja-vu, deoarece Opel chiar a mai prezentat odată a șasea generație Corsa – în versiunea complet electrică Corsa-e. Marca din Rüsselsheim a demonstrat cum se schimbă vremurile în industria auto, iar acum compania deținută de Grupul francez PSA a decis că este timpul să respecte și tradiția. Corsa (F) este aproape identică la nivelul designului exterior/interior cu surata complet electrică, iar opțiunile tradiționale pornesc de la cunoscutul motor de 1,2 litri aspirat, de 75 CP, livrat la pachet cu o transmisie manuală cu cinci rapoarte.


Versiunea cu turbo are 100 CP și 205 Nm sau chiar 130 CP și 230 Nm, prima fiind dotată cu o manuală în șase sau chiar o automată cu opt rapoarte. A doua primește direct transmisia fără ambreiaj, ajungând la 100 km/h în 8,7 secunde și apoi până la 188 km/h. Clienții dornici de eficiență diesel au o singur opțiune, momentan, de un 1,5 litri de 102 CP și 250 Nm, care se poate lăuda cu un consum mediu de doar 3,3 l/100 km. De remarcat, varianta de bază Corsa cântărește doar 980 kg, însă pentru pretențioși există și modele precum Corsa Elegance sau GS Line.


Volvo se pregătește să ne prezinte o nouă generație XC90, însă dezvoltarea actualei nu a încetat niciodată – cea mai nouă versiune, care a avut nevoie de doi ani pentru a se materializa, fiind XC90 Armored. Numele spune totul – noua variantă fiind blindată conform standardului VPAM VR8, al doilea cel mai ridicat grad de protecție posibil. Totul a pornit de la T6 AWD Inscription, modificările balistice având loc la Trasco Bremen din Germania – iar modificările aduc un plus de 1400 kg la bord, pentru o sarcină maximă totală de aproape 4,5 tone! Detaliile sunt în majoritatea lor clasificate, însă știm că sticla poate ajunge la grosimi de 50 mm, iar la bord și-au găsit locul și plăci de oțel gros de 10 mm.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta