Home Promo Antiscrumător

Antiscrumător

de

Prostia se manifestă în multe feluri la volan. Unul dintre acestea este aruncatul țigărilor pe geamul mașinii. Obiceiul nu are legătură cu dependența de fumat, nici cu educația primită de la părinți, ci numai cu inteligența proprie.

114

Ei da, sunt nefumător! Și nici nu-mi place să stau în locuri în care se fumează. Altfel, trag în piept cu plăcere (în cantități limitate) fum de benzină și motorină – doar lucrez pentru ams. Până la urmă, este decizia fiecăruia ce anume vrea să bage în el/ea și pe unde. Fumatul este în continuare permis în mașinile personale, și mi se pare în regulă. Las de la mine că, în general, există un geam deschis pentru a împărtăși fumul cu toată lumea.

Dar cu scrumul și chiștoacele ce aveți? De ce mi le pasați mie? Poate că mașina nu are scrumieră, dar nu este problema mea că v-ați cumpărat mașini mai noi de 1980. Pe atunci, existau scrumiere inclusiv în avioane. Vremurile s-au schimbat, așa că vă rog să vă schim­bați obiceiurile, mașina sau găsiți o țară unde atitudinile din feudalism nu sunt penalizate.

Dacă pentru fumători pot avea compasiune pe motiv că sunt dependenți și deci nu se pot controla, celor care aruncă din mașină scrumul și chiștoacele nu pot să le găsesc vreo scuză. Sunt deci antiscrumător convins! Asemănarea cuvintelor „scrumător“ și „scurmător“ este involuntară, dar a picat bine și, în circumstanțele de mai sus, le consider sinonime. Din familiile de cuvinte fac parte, evident, și perechea „scrumătoare“ și „scurmătoare“.

De la o serie de șoferi pe care îi întâlnesc nici nu pot avea vreo pretenție de bun-simț. Dar, deseori, văd cum atârnă pe câte o fereastră de SUV ultracurat o mână cu un ceas de aur, manșetă albă și sacou negru sau o mână cu manichiură perfectă și inele prețioase pe degete dintre care zboară un chiștoc fumegând. Nu pot să cred că astfel de oameni pot fi atât de înapoiați! Mă gândesc că, dacă mama lor nu a reușit, școala nici atât, măcar mașinile din clasa așa-numită Prestige să-i oblige la o schimbare în bine. În vagoanele de tren mai există încă etichete care ne spun să nu aruncăm gunoiul pe fereastră. Cum ar fi ca un astfel de simbol să apară pe geamurile tuturor mașinilor, alături de ce­le consacrate, care indică felul airbagurilor?

Să nu credeți că sunt un maniac al curățeniei. Chiar acum, în mașina mea sunt mai multe batiste de hârtie (biodegradabile) folosite, dar nu le arunc la semafor, ci le mai țin lângă mine câteva ore, până când voi ajunge acasă și le voi pune în coșul de gunoi.

 

Articole similare