Home Moto BMW HP4 RACE – o motocicletă de curse veritabilă

BMW HP4 RACE – o motocicletă de curse veritabilă

de

Prin noul HP4 RACE, BMW Motorrad prezintă o motocicletă de curse veritabilă produsă într-o serie limitată de 750 de unităţi. Este produsă individual de o echipă mică şi foarte specializată, care asigură cel mai înalt nivel de calitate şi perfromantă. Noul model va putea fi folosit doar pe circuit, neavând omologarea stradală. Pentru România, deja înainte de lansare, există două comenzi.

În ceea ce priveşte motorul, gestiunea electronică şi elementele elastice, noul HP4 RACE se află în aceeaşi categorie cu actualele motociclete superbike de uzină, depăşind chiar acest nivel în domeniul suspensiei prin cadrul de fibră de carbon. Cu o masă de 171 kg când este complet alimentată şi pregătită pentru circuit, noul HP4 RACE este chiar mai uşoară decât motocicletele de uzină utilizate în prezent în Campionatul Mondial de Superbike şi este doar cu puţin mai grea decât modelele de uzină din MotoGP.

Cadru principal din fibră de carbon produsă industrial în construcţia monococii, cadru spate autoportant şi jante din fibră de carbon
Cu HP4 RACE, BMW Motorrad este primul constructor de motociclete din lume care prezintă un cadru principal realizat integral din fibră de carbon. Acesta cântăreşte doar 7,8 kg şi este produs în serie, chiar dacă limitată, o soluţie care deschide drumul către noi aplicaţii în viitor. Jantele faţă şi spate sunt şi ele realizate din carbon, ceea ce permite o reducere a masei cu aproximativ 30% în comparaţie cu jantele din aliaj forjat.

Elemente elastice Öhlins, basculă suspendată din aliaj uşor şi etriere de frână monobloc Brembo din Campionatul Mondial de Superbike
De asemenea, noul HP4 RACE îndeplineşte cele mai înalte cerinţe de tehnologie de curse în domeniul elementelor elastice şi al frânelor. Atât furca inversă FGR 300, cât şi lonjeronul cu arcuri TTX 36 GP sunt furnizate de producătorul suedez Öhlins, componente identice fiind utilizate în Campionatul Mondial de Superbike şi în MotoGP. Bascula suspendată din aliaj uşor este o altă componentă utilizată în Cupa Mondială de Superbike.

Echipat cu două etriere de frână monobloc Brembo GP4 PR, sistemul de frânare al noului HP4 RACE are componente care altfel nu pot fi găsite decât la motocicletele de Cupa Mondială. Pistoanele de titan placate şi etrierele monopiesă din aluminiu cu suprafaţa nichelată chimic reprezintă cea mai bună combinaţie de materiale disponibilă în prezent. În combinaţie cu discurile de frână din oţel, tip T 320 milimetri, cu grosimea de 6,75 mm, sistemul asigură performanţe superioare de frânare.

Motor de curse veritabil şi cutie de viteze cu rapoarte scurte, adaptate conform specificaţiilor Cupei Mondiale
Noul HP4 RACE are un motor de curse veritabil, similar specificaţiilor 6.2 şi 7.2 din regulamentul Campionatelor Mondiale de Anduranţă şi Superbike. Puterea maximă este de 158 kW (215 CP) la 13.900 rpm. Cuplul maxim de 120 Nm este atins la 10.000 rpm. Turaţia maximă a motorului a fost crescută în comparaţie cu motorul modelului S 1000 RR, de la 14.200 rpm la 14.500 rpm. Cu obiectivul de a obţine cele mai bune performanţe posibile, este utilizată o cutie de viteze cu şase trepte, cu rapoarte scurte.

Sistem electric cu masa optimizată, bord 2D alături de Dynamic Traction Control DTC, Engine Brake EBR, Wheelie Control şi alte funcţii electronice
Noul BMW HP4 RACE dispune de un pachet vast de sisteme electronice de control şi asistenţă, precum şi de sistem electric de bord cu masa optimizată care a fost adaptat pentru a îndeplini cerinţele competiţionale. O varietate de informaţii este disponibilă pe bordul 2D cu memorie transferabilă a datelor (logger 2D).

Numeroase opţiuni de reglaj pentru diferite tipuri de circuit şi suprafeţe ale drumului sunt oferite de sistemul Dynamic Traction Control, perceptibil audio şi controlat prin oprirea aprinderii, Engine Brake EBR şi Wheelie Control. Acestea pot fi programate selectiv pentru fiecare viteză în funcţie de preferinţele pilotului, ceea ce permite utilizare optimă e enormului potenţial dinamic oferit de noul HP4 RACE. Alte dotări electronice sunt Pit Lane Limiter, pentru respectarea limitelor de viteză la standuri, şi Launch Control, pentru starturi de cursă perfecte.

Componente decorative uşoare din fibră de carbon şi rezervor din aluminiu lustruit manual
Decoraţiunile din fibră de carbon, capacul amortizorului de admisie şi cocoaşa şeii de la noul HP4 RACE poartă culorile BMW HP Motorsport. Rezervorul din aluminiu lustruit manual, completat cu o finisare clară, subliniază caracterul de curse al motocicletei.

Privire de ansamblu asupra punctelor de atracţie ale noului BMW HP4 RACE:

 • Cadru principal din fibră de carbon în construcţia monococii, care cântăreşte doar 7,8 kilograme.
 • Cadru spate autoportant din fibră de carbon, cu funcţie de ajustare a înălţimii în trei etape.
 • Jante din fibră de carbon, care oferă o reducere a masei de aproximativ 30% în comparaţie cu jantele din aliaj uşor forjat.
 • Furcă inversă Öhlins FGR 300.
 • Lonjeron cu arcuri Öhlins TTX 36 GP.
 • Etriere de frână monobloc Brembo GP4 PR cu discuri de frână de curse tip T 320, din oţel (grosime: 6,75 mm), în faţă.
 • Motor de curse la nivel de Cupă Mondială cu o putere de 158 kW (215 CP) la 13.900 rpm şi un cuplu maxim de 120 Nm la 10.000 rpm.
 • Cutie de viteze de curse, cu rapoarte scurte.
 • Sistem electric cu masă optimizată, ce dispune de baterie litiu-ion uşoară de 5 Ah.
 • Bord 2D şi sistem de înregistrare a datelor 2D, inclusiv logger.
 • Dynamic Traction Control DTC (programabil pentru anumite viteze la 15 niveluri).
 • Engine Brake EBR (programabil pentru anumite viteze la 15 niveluri).
 • Wheelie Control (programabil pentru anumite viteze).
 • Launch Control.
 • Limitator Pit Lane.
 • Componente decorative uşoare, realizate din fibră de carbon cu elemente de prindere cu elastic.
 • Finisare în culori BMW HP Motorsport.
 • Serie de producţie de 750 de unităţi, fiecare produsă individual.
 • Deja au fost comandate primele două unităţi pentru România.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.