Home Motorsport Cel mai tânăr pilot de drift din Europa

Cel mai tânăr pilot de drift din Europa

de

După ce anul trecut a devenit campion naţional la motocross, clasa MX-2, atât la juniori, cât şi la seniori, pilotul în vârstă de numai 16 ani, Alin Grădinaru, s-a impus din nou la această clasă, reuşind al patrulea titlu consecutiv şi al cincilea din carieră. În paralel, acesta a concurat cu succes şi în competiţiile de drift, în calitate de cel mai tânăr pilot de drift din Europaduelându-se direct cu maeştrii acestei discipline, devenită oficial sport în România din acest an.

Alin Grădinaru_## (4)

La numai 4 ani, Alin conducea deja un scuter, pentru că la 8 ani să ia parte la primele sale competiţii de motocross, iar de la 14 ani a început să ia şi primele lecţii de drift. Peste numai un an, în 2014, Alin Grădinaru avea să devină cel mai tânăr pilot din istoria King of Europe, echivalentul Campionatului European la drift. De anul acesta este şi unul dintre membrii Romanian Drift Community după ce în 2014, la Grand Prix-ul de la Bucureşti, a reuşit o clasare în Top 16. În prezent, pilotează un BMW e36 de 320 de cai putere.

Anul acesta, la motocross, clasa MX-2 juniori, nu a avut rival, reuşind să îl depăşească pe următorul clasat cu 23 de puncte în clasamentul general. „A fost un an foarte bun pentru mine. În primul rând îi mulţumesc mamei mele, care m-a susţinut necondiţionat. La motocross, am reuşit să mă impun din nou, iar la drift am căpătat experienţă. Cu siguranţă, vreau să particip la toate etapele din sezonul viitor şi sper să obţin cel puţin o clasare în Top 4”, a spus pilotul în vârstă de 16 ani legitimat la motocross la CSM Bucureşti, iar la drift la ACS Romanian Drift Community.

La numai 16 ani, Alin Grădinaru este copilul-minune al motor-sportului românesc. Multiplu campion la motocros, tânărul bucureştean a intrat de curând inclusiv în circuitul de drift dedicat seniorilor cu care se confruntă la etapele Romanian Drift Community.

„Având o şcoală de şoferi, ne-am învârtit întotdeauna în zona asta auto-moto, însă nimeni nu a făcut sport de performanţă în domeniu. El a văzut la televizor, ne-a văzut şi pe noi, iar când avea 3 ani ne-am trezit că începe să strângă banii de buzunar într-o valiză“, povesteşte mama lui Alin, Maria. Peste numai doi ani, Alin deja îşi cumpăra din banii de buzunar propriul scuter şi cu ajutorul mamei sale, a învăţat să-l manevreze în mai puţin de o lună. La scurt timp, pasiunea sa pentru motoare a ajuns şi în zona auto.

„Cum a ajuns cu picioarele la pedale deja era la volan. A prins incredibil de repede, ştia absolut tot într-un timp- record. Eu fiind instructor, mulţi cursanţi nu învaţă nici după câteva luni. El parcă avea asta în sânge“, adaugă ea. „Prima oară nu eram conştient, doar că mă simţeam atras de domeniu, îmi plăcea enorm“, adaugă Alin, care tocmai a obţinut şi primul său carnet de şofer, cel pentru categoria B1, astfel că de luna aceasta va putea conduce în premieră şi pe străzile Capitalei, ce-i drept nu o maşină cu acelaşi număr de cai-putere ca şi BMW-ul e36 de la competiţiile de drift. La competiţiile oficiale a ajuns dintr-o întâmplare. Mama sa îi căuta o motocicletă care să poată fi pe măsura sa şi aşa a ajuns în posesia unei Husqvarna. O competiţie dedicată amatorilor organizată în Bucureşti l-a adus şi pe Alin împreună cu alţi mulţi copii dornici să îşi arate calităţile. „Am mers şi noi, dar în joacă, nu credeam că va fi ceva serios fiindcă intrarea era liberă, dar la final, reprezentanţii Federaţiei Române de Motociclism ne-au propus să începem serios fiindcă Alin e de mare viitor“, adaugă îngerul păzitor al lui Alin, Maria.

Alin Grădinaru_## (6)

Cel mai tânăr pilot de drift din Europa

Adrenalina oferită de motocicletă nu a fost îndeajuns pentru micuţul Alin, care în urmă cu patru ani şi-a făcut debutul şi în drift, considerat cea mai spectaculoasă parte a motorsportului mondial. „Mi-a plăcut enorm, am simţit că ăsta poate fi viitorul meu”, adaugă Alin. Trei ani mai târziu, la numai 15 ani, tânărul din Bucureşti devenea cel mai tânăr pilot din cadrul unei etape de campionat european. A terminat pe un senzaţional loc 17, deşi adversarii săi erau net superiori atât la capitolul experienţă, cât şi al maşinii. „Acum îmi doresc să ajung tot mai sus în drift. Visez deja la titlul de campion”, e sigur Alin, deşi e elev doar în clasa a 9-a la „Anghel Saligny“ din Capitală. „Să ştii că la vârsta lui e deja foarte matur şi responsabil, deşi pare emotive atunci când coboară de la volan. Calculează la virgulă toate cheltuielile pe care le avem de făcut când vine vorba de competiţii, e dornic să facă performanţă”, îl completează mama sa. Rezultatele sale de la volan l-au adus în atenţia Romanian Drift Community, iar de anul trecut conduce sub acest steag. La primul Grand Prix la care a participat, organizat anul trecut în Bucureşti, Alin Grădinaru a terminat pe locul 10. De atunci, participă frecvent la competiţii şi demonstrative, iar în perioada 6-7 iunie va fi prezent la Romexpo pentru un nou moment spectaculos.

Vedetă de film

Talentul său l-a adus şi în atenţia regizorilor, iar în urmă cu doi ani a câştigat o preselecţie dedicată copiilor talentaţi. Astfel, Alin a primit rolul principal pentru filmul de scurtmetraj “La Limită”. “A fost o experienţă inedită pentru mine. De obicei, am emoţii când sunt în faţa camerelor, dar acolo parcă m-am integrat. Sunt foarte fericit că la vârsta mea am ajuns şi în această postură şi asta doar datorită mamei mele care m-a susţinut întotdeauna”, spune Alin care atunci când nu e vedetă de film sau face sărituri de 15 metri cu motocicleta şi drift cu o maşină de 320 de cai-putere, e un puşti la fel ca şi ceilalţi din cartier.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.