Home Teste Chevrolet Cruze SW 1.4 Turbo

Chevrolet Cruze SW 1.4 Turbo

de

_RBC4869

 

Chevy Cruze este din start o alternativă practică pentru familiile aflate în căutarea unui break versatil. Noi am testat versiunea cea mai nouă de motorizare, 1.4 l Turbo de 140 CP.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș

Cruze reprezintă un amestec interesant între cultura coreeană, americană și europeană. De la tatăl american, a primit direcția ușor lipsită de feedback, deși precisă, suspensiile moi și dorința de a epata printr-un design ce denotă robustețe. Coreenii i-au dat rigoare, l-au echipat cu de toate, l-au finisat decent și i-au oferit o transmisie manuală cu șase trepte și o cursă lungă a ambreiajului. Din partea europeană, a primit motorizarea, cel mai recent fiind micul și potentul propulsor turbo de 1,4 litri, ce dezvoltă 140 CP. Până acum, sună bine, dar, vorba românilor, copilul cu multe moașe rămâne cu buricul netăiat. Cam așa se întâmplă și cu Cruze, care pe hârtie arată bine, dar în realitate toată această combinație e ușor dizarmonică. În mers, suspensia se simte plăcut pe drumuri bune, dar este ușor neprietenoasă pe denivelări scurte. Direcția servo asistată electric se manevrează ușor, dar la schimbări rapide de bandă parcă nu mai e la fel de precisă. De partea cealaltă, motorul turbo de 1,4 litri pare alegerea corectă, având suficient suflu pentru a propulsa breakul de aproape 1400 kg. Cutia manuală nu-l ajută însă decât la demaraje, la drum lung simțindu-se etajarea prea lungă a treptelor superioare. În plus, la selectarea vitezelor trebuie să fii destul de atent pentru a nu greși. Oricum, motorul rămâne punctul forte al întregului ansamblu, dovedindu-se vioi și potent, fără a fi și însetat, consumul mediu oficial fiind anunțat la 5,7 litri/100 km, ceea ce este decent pentru 140 CP.

Dar nu putem însă să nu apreciem versatilitatea acestui break cu aspect modern și foarte încăpător, cu un portbagaj al cărui volum crește de la 500 la 1478 litri sau cum Cruze Station Wagon beneficiază de un design sportiv surprinzător, grație parbrizului puternic înclinat, grilei duble, liniilor aerodinamice şi roţilor poziţionate spre extremităţi, ce-i conferă o personalitate atletică pe care nu o poţi ignora. Ornamentele cromate şi farurile bine conturate te vor convinge să te urci cu încredere în Chevrolet Cruze Station Wagon.

 

Articole similare