Home Teste Vehicule moderne de oraș: E-Motorbike, Piaggio, VW Up și Renault Twizy

Vehicule moderne de oraș: E-Motorbike, Piaggio, VW Up și Renault Twizy

de
Start Le Mans: Bicicleta pleacă prima, Up și Twizy formează ariergarda.

Start Le Mans: Bicicleta pleacă prima, VW Up și Renault Twizy formează ariergarda.

Câte roți sunt optime pentru oraș? Un comparativ cu vehicule moderne de oraș,  E-Motorbike, Piaggio, VW Up și Renault Twizy, ne va furniza răspunsul.

Text: Dani Heyne. Foto: Hans-Dieter Seufert

 

Curajul celor de la Renault își găsește admiratori: încă înainte ca fotograful să se apuce de treabă, Twizy este deja înconjurat. Tineri și bătrâni se minunează de electroquadul colorat și vor să afle cum se conduce. Surprinzător de simplu! Autonomie? Circa 80 km. Cât costă distracția? 7690 de euro pentru versiunea de 80 km/h, plus 60 de euro pe lună chiria bateriei. Întrebarea cu privire la uși adevărate (care nu există) face să scadă brusc interesul; curioșii se îndepărtează clătinând din cap. Aerisirea nu-l face pe Twizy să rămână singur, vehiculele moderne precum bicicletele electrice de la Grace (de la 2990 de euro) sau scuterele cu trei roți de la Piaggio (de la 7090 de euro) renunță cu totul la acoperiș și la una sau două roți. Doar VW Up, la 9850 de euro, își privește concurenții orășeni cu superioritatea unei mașini – inclusiv cu al doilea rând de scaune și patru uși. Oare să ofere el cel mai bun concept de vehicul pentru oraș?

Regele încărcării este VW Up, urmat de Renault Twizy și de Piaggio. Bicicleta pierde.

Regele încărcării este VW Up, urmat de Renault Twizy și de Piaggio. Bicicleta pierde.

Să te plimbi cu o bicicletă prin oraș e clasic, extrem de practic și rapid, o poți tăia prin parcuri, pe traseele pentru biciclete, pe străduțe prea înguste pentru mașini – totul e posibil. Mai repede poți merge pe o bicicletă mai scumpă, de la Grace, care își dotează vehiculele cu ajutoare electrice. Versiunile soft (numite Pedelec) susțin doar pedalarea, versiunile puternice se cheamă E-Motorbikes și ajung până la 1300 de wați și 45 km/h. Ce trebuie să faci? Ră­sucești odată scurt maneta din dreapta a ghidonului, iar bicicleta de circa 30 kg o și pornește rapid la drum. Cine mai și pedalează, și folosește schimbătorul de viteze devine chiar foarte rapid. Avantaje: nu obosești aproape deloc, ai o autonomie electrică de circa 50 km și nu are de ce să-ți fie frică de pante. În Germania însă, e nevoie de permis de conducere și număr de înmatriculare. În plus, nu prea este loc pentru bagaje și mai și riști un duș nedorit dacă începe ploaia.

Spălare manuală. Renault Twizy este singurul care, potrivit manualului de utilizare, nu are voie la spălătorie.

Spălare manuală. Renault Twizy este singurul care, potrivit manualului de utilizare, nu are voie la spălătorie.

Să trecem la scuterul cu trei roți, care e expus și el intemperiilor.  Un mic avantaj ar fi însă că poți scăpa mai repede de norii negri, căci cele trei roți ale unui Piaggio sunt propulsate de 23 până la 41 CP și pot prinde o viteză de peste 140 km/h. Pe șaua lată, doi adulți au loc foarte comod, aproape ca pe sofa, iar spațiul de depozitare de dedesubt este destul de mare pentru două sacoșe de cumpărături. Versiunea de 500 cmc are un consum de 4,5 l/100 km. Marele avantaj al scuterului față de Twizy: în vreme ce Renault-ul poate fi prins în trafic, scuterul poate să se strecoare în ciuda amplei sale carene față (datorită căreia poate fi condus cu permisul pentru mașini) printre șirurile de vehicule. Oricum, Twizy are o rază de bracaj de 6,8 metri la întoarcerea de 180 de grade, ceea ce îl face destul de manevrabil. Și ești mult mai protejat, și te simți mai sigur datorită centurii cu trei puncte de fixare, plus că poți transporta mai multe bagaje. Senzația la drum este cea dintr-un cabrio, dar nu există încălzire în scaune, ca la E-Bike și la scuter.

Rază de bracaj. Cea mai mică este la E-Bike, cea mai mare, la VW Up. Renault Twizy și Piaggio sunt la mijloc.

Rază de bracaj. Cea mai mică este la E-Bike, cea mai mare, la VW Up. Renault Twizy și Piaggio sunt la mijloc.

VW Up oferă însă acest lux. Pe deasupra, mai ai și un radio, mult spațiu de depozitare și, în ciuda consumului din test de 6,3 litri, o autonomie de 555 km. Dar, când vine vorba de parcare, iese în pierdere. Deși Twizy și scuterul sunt deja prea lungi ca să se parcheze de-a curmezișul într-un spațiu mic, își găsesc mult mai repede locul decât Up. La testul nostru de parcare, biciclistul își plătise deja cafeaua în vreme ce VW-ul tot mai muncea. Dar iarna, conceptul său este oricum cel mai bun pentru oraș, iar vara, am alege bicicleta.

Cine parchează unde? Scuterul se poate pune întotdeauna de-a curmezișul, Renault Twizy și VW Up trebuie să parcheze convențional.

Cine parchează unde? Scuterul se poate pune întotdeauna de-a curmezișul, Renault Twizy și VW Up trebuie să parcheze convențional.

Concluzii: E-Bike revoluționează mersul pe bicicletă, dar rămâne o distracție de vară. Același lucru este valabil și pentru Piaggio și Twizy, ambele fiind, în felul lor, confortabile și potrivite pentru drumuri scurte. Renault are o autonomie mică, dar nu emite CO2. Up? Cel mai scump, cel mai puțin manevrabil, dar cel mai va­loros din toate punctele de vedere.

ams 7/2012

Date tehnice

Articole similare

Comentarii închise.