Home TesteContact Contact: BMW iX5 Hydrogen – Practică, dar și teorie

Contact: BMW iX5 Hydrogen – Practică, dar și teorie

de Dan Damian
BMW iX5 Hydrogen

Am condus noul BMW iX5 Hydrogen pe lângă Viena și am aflat planurile BMW de introducere a acestui tip de propulsie în producția de serie.

În noua eră a mobilității electrice, propulsia electrică ar putea fi insuficientă și mă refer aici la cunoscutele modele EV, cu baterii care alimentează motoare electrice. Asta din motive care țin de dificultatea de a procura pământurile rare și de problemele cu subdimensionarea rețelei de energie electrică. Plus reticența oamenilor față de autonomia unui model electric și de timpul petrecut la stațiile de încărcare.

BMW iX5 Hydrogen

BMW tatonează serios propulsia cu pile de combustie cu hidrogen de mulți ani. Au lucrat cumva în spatele noilor modele electrice, dar au lucrat constant, iar din 2013 a intrat într-un parteneriat cu Toyota pe acest domeniu. Cel mai nou program de acest fel s-a concretizat anul acesta, când o flotă de sub 100 de exemplare ale modelului BMW iX5 Hydrogen vor fi utilizate pentru teste și demonstrații. De fapt, proiectul a început în 2019, când am văzut mașina sub formă de concept, pentru ca doi ani mai târziu mașinile să fie folosite pentru transportul vizitatorilor Salonului de Mobilitate de la Munchen.

Acum flota este completă și, în cadrul unui eveniment desfășurat la Viena, patru exemplare ne-au fost puse la dispoziție. Ideea? Să vedem cum se conduc, dar și cum se alimentează.

Propulsie electrică, dar cu producerea energiei la bord

BMW iX5 Hydrogen este un FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle), adică are propulsie electrică, doar că energia necesară motorului electric este produsă la bord. Cum? Prin reacția chimică dintre hidrogen și oxigen, care produce energie electrică și, ca element rezidual, vapori de apă. Oxigen este nelimitat, în atmosferă, trebuie doar să-l introduci în sistemul pilelor de combustie – cu ajutorul unei turbine acționate electric. Dar hidrogenul trebuie să-l iei de undeva și să-l înmagazinezi la bord. Aici, la această ultimă parte apar problemele care împiedică această tehnologie să fie una de masă.

BMW iX5 Hydrogen

Această unitate în care are loc reacția dintre oxigen și hidrogen v-o puteți imagina ca pe un motor, o cutie de mari dimensiuni amplasată sub capota din față. Este închisă, nu ai ce să desfaci sau să repari acolo. Energia electrică produsă aici este transmisă în spate, unui motor electric. Deasupra punții spate este însă și o baterie, cu rol de buffer, despre care oficialii BMW ne-au spus că “are sub 5 kWh”. Nu ai nevoie de mai mult, pentru că energia care alimentează motorul vine direct din sistemul de pile de combustie.

BMW iX5 Hydrogen

Nu vă imaginați că BMW a făcut totul de la zero. S-a lucrat pe actuala generație a lui X5 (înainte de facelift), iar platforma a fost adaptată acestui tip de propulsie. De exemplu, motorul electric este cel de la BMW iX. SUV-ul german are două rezervoare care totalizează 6 kilograme de hidrogen. Cum acesta este depozitat în ele la o presiune de 700 bari, aceste rezervoare sunt fabricate din CFRP, plastic ranforsat cu fibră de carbon. Explodează? Nu, sunt testate până la o presiune de 1.000 bari, pe care o suportă fără probleme. Caracteristicile lui BMW iX5 Hydrogen sunt la nivelul de performanță cerut de tradiția mărcii: totalul este de 401 CP, dar puterea continuă furnizată de pilele de combustie este de 170 CP. Dacă vreți cifre de dinamică: 0 – 100 km/h în sub 6 secunde și viteză maximă peste 180 km/h.

Cu cele aproape 6 kg de hidrogen din rezervoare, în condițiile unui consum oficial de 1,19 kg/100 km, BMW iX5 Hydrogen are o autonomie oficială de 504 km. Dar șefii acestui proiect, prezenți la evenimentul din Viena, au spus sincer că autonomia reală este undeva la 400 km. Destul de logic, având în vedere că, pe tabloul de bord al mașinilor conduse era afișat un consum mediu de 1,5 kg/100 km.

Alimentare rapidă

Cum se conduce BMW iX5 Hydrogen? Nimic spectaculos, ca o mașină electrică. Fără zgomot, fără comenzi specifice la interior. De fapt, doar inserțiile de albastru îți atrag atenția. Bine, și afișajul consumului în kg/100 km. În rest, ai exact aceleași comenzi și toate modurile de condus cunoscute, inclusiv modul Sport. Am mers puțin, dar suficient cât să accelerez de câteva ori: reacția este instantanee, exact ca la o mașină electrică, pentru că bateria are grijă să acopere cea mai mică întârziere a sistemului cu pile de combustie. Organizatorii au spus că poți ține mașina la viteza maximă, pe autostradă, fără nici un fel de probleme.

BMW iX5 Hydrogen

Traseul nostru de vreo 15 minute a avut ca destinație o stație de alimentare de la periferia Vienei. Este una din cele două stații de hidrogen din capitala Austriei. De fapt, trei, dar una nu este permanentă, trebuie să suni înainte să mergi să alimentezi. Procedura este extrem de simplă: cuplezi mufa de încărcare a stației la cea a mașinii și apeși un buton. Stația face o diagnoză de presiune și începe alimentarea. Faci plinul în 3 – 4 minute. Important: hidrogenul intră în rezervoare în stare gazoasă!

BMW iX5 Hydrogen

Primul lucru pe care l-am căutat pe afișajul stației – prețul. Foarte piperat! 23,99 euro/kg. Ideea este că hidrogenul, fiind produs în cantități mici și cu cerere redusă, nu are încă un preț dictat de piață, ci de costurile de producție și costurile fixe legate de întreținerea stației. Așa că prețurile variază foarte mult. De exemplu, în Germania poți alimenta cu 13,85 euro/kg, iar în Belgia ajunge la 10 euro/kg.

BMW iX5 Hydrogen

Tehnologia mai are un drum destul de lung până să fie atractivă și asta din cauza lipsei punctelor de alimentare. BMW spune că, dacă lucrurile se mișcă în direcția bună, ar putea oferi un model de serie cu pile de combustie cu hidrogen în cam șase ani. Evident, nu acest iX5 Hydrogen, care va fi depășit atunci din punct de vedere tehnic și care rămâne un model experimental.

 

 

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.