Home TesteContact Contact: Jeep Avenger – Atât de mic și totuși Jeep

Contact: Jeep Avenger – Atât de mic și totuși Jeep

de Dan Damian
Jeep Avenger

Fără V6, fără tracțiune integrală, cu nici măcar 4,1 metri în lungime, dar, cu micul și electricul Jeep Avenger, Jeep vrea să-și mărească portofoliul de SUV-uri din Europa.

Proiectat în Italia și construit în Polonia, pe o platformă de proveniență franceză, Avenger este un adevărat model european. Aici este terenul lui de joacă, marca americană fiind de părere că încă există mult potențial în zona euro. Pentru a te impune în Europa, ai nevoie de un model potrivit – suficient de agil pentru zonele metropolitane, clar recognoscibil ca Jeep și, bineînțeles, cu un motor electric modern. Avenger, lung de 4,08 metri, este noul model entry-level al mărcii – cu 16 cm mai scurt decât Renegade – și face parte din ofensiva de electrificare a mărcii americane, CEO-ul Christian Meunier anunțând deja patru modele pur electrice până în 2026 și o gamă strict electrică în Europa până în 2030. Șeful la nivel european, Antonella Bruno, adaugă: „Ne așteptăm ca Avenger să fie cel mai bine vândut model al nostru până în 2024“.

Jeep Avenger

Apariție consistentă

Designul cu grila tipică mărcii, console scurte, aripi conturate și câteva elemente de off-roader se potrivesc cu declarația optimistă de mai sus. Cu farurile sale rectangulare și silueta plată, Avenger este vizual mai aproape de Compass și Cherokee decât de Wrangler și Renegade. Dar, chiar și fără literele de pe capotă, este clar un Jeep.

Sub caroserie, Avenger pătrunde pe un nou teritoriu pentru marca americană, datorită apartenenței la grupul Stellantis. eCMP2 este numele ultimei versiuni a platformei tehnice, care e utilizată și de frații de grup, Opel, Peugeot și Citroën. Datele esențiale: motor electric de 115 kW (156 CP) și 260 Nm, baterie litiu-ion cu o capacitate brută de 54 kWh, încărcător de 11 kW (AC), autonomie de aproape 400 km, tracțiune față. La fel ca în cazul versiunilor de bază ale modelelor Renegade și Compass, Jeep oferă pentru Avenger doar tracțiune față și, în loc de 4×4, l-a echipat cu control al tracțiunii capabil să gestioneze șase moduri de condus, pentru diferite stiluri și suprafețe, plus Hill Descent.

Jeep Avenger

La interior, Avenger te întâmpină cu un mare tablou de bord digital și display central, iar partea centrală a planșei de bord este traversată de un element decorativ colorat, care întrerupe dominația plasticului tare, cel puțin la nivel vizual. Două rânduri de butoane, unul pentru comanda transmisiei și celălalt pentru funcții secundare (printre care și climatizarea), completează operarea mașinii, care e clar îmbunătățită față de a modelelor anterioare de la FCA, mai ales în ceea ce privește răspunsul la comenzile tactile și navigarea prin meniu. Spațiul este decent pentru clasa și dimensiunile mașinii, cu suficient loc la nivelul capului și prea puțină intruziune a bateriei în interior. Portbagajul oferă un volum de 355 de litri.

Jeep Avenger

Motorul electric care funcționează la 400 V accelerează rapid, viteza maximă fiind de 150 km/h. La prima noastră ieșire pe drumuri extraurbane, Avenger s-a dovedit agil și plăcut, fără să se încline prea mult în viraje, dar și fără o amortizare prea dură. Dacă viteza este prea mare în viraj, ESP-ul intervine devreme, dar stabilizează mașina ușor și curat. Direcția e suficient de precisă, iar asistarea este reglată evident pentru efort cât mai mic la virare. De altfel, și diametrul de virare de 10,5 metri se potrivește terenului preponderent urban al lui Avenger.

Jeep Avenger

În România, Avenger va debuta în luna aprilie. La început va fi disponibilă versiunea 1st Edition, bine echipată și decorată.

Text: Stefan Cerchez/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Jeep

CONCLUZIE: Avenger se instalează convingător la baza gamei Jeep, unde nimeni n-ar trebui să simtă lipsa unui motor termic și a tracțiunii integrale. Ar putea fi un adevărat hit pe piața europeană.

DATE TEHNICE

Caroserie: SUV cu 5 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 4084 × 1776 × 1528 mm. Ampatament: 2562 mm. Masă proprie: 1611 kg

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate tip semirigid, cu element torsional, arcuri elicoidale, frâne cu discuri ventilate față, discuri spate, pneuri față/spate 215/65 R 16

Transmisie: Tracțiune față, cutie cu raport fix

Propulsie: Motor electric, putere 115 kW (156 CP), cuplu maxim 260 Nm. Capacitate brută baterie: 54 kWh (netă 50,8 kWh). Încărcare maximă: 11 kW (AC), 100 kW (DC). Autonomie: 392 km

Performanțe: 0–100 km/h    9 s, Viteză maximă 150 km/h, Consum mixt (WLTP)  15,9 kWh/100 km

Preț de bază: Jeep Avenger 1st Edition        nc.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.