Home ȘtiriEditorial Cinci țări se opun planului Fit For 55

Cinci țări se opun planului Fit For 55

de Răzvan Măgureanu
Fit for 55

Cinci țări europene se opun planului Fit For 55. Acestea sunt Germania, Polonia, Bulgaria și foarte probabil cehia. Surprinzător, România, a doua cea mai săracă țară din Europa, nu s-a opus. 

În Parlamentul European lucrurile se fac invers. Întâi se votează ceva iar apoi se întreabă statele membre. De multe ori, întrebarea statelor membre este o formalitate dar nu și acum.

Conform planului Fit For 55, de la 1 ianuarie 2035 nu se vor mai putea vinde în Europa mașini cu motoare termice. Acest lucru a fost decis de Parlamentul European pe 14 februarie 2023 cu 340 voturi pentru, 279 împotrivă și 21 abțineri. De asemenea, din 2030, emisiile de CO2 rezultate din traficul automobilelor trebuie reduse cu 55%.

Însă pentru ca decizia parlamentului European să intre în vigoare, este nevoie de aprobarea individuală din partea fiecărui stat membru al UE. pentyru ca hotărârea să treacă,  trebuie să existe o majoritate care înseamnă cel puțin 15 state reprezentând cel puțin 65% din populația Uniunii Europene.

Germania și Italia au anunțat clar că nu vor vota acest plan. Conform unor informații de presă, planul nu va fi aprobat nici de Bulgaria și Polonia. A cincea țară car e a spus nu este Cehia.
În 2021 primul ministru de atunci al Cehiei, Andrej Babis, spunea că Cehia nu este de acord cu interzicerea mașinilor cu motoare termice. Deoarece succesorul său Petr Pavel provine din aceeași orientare politică, de centru dreapta, este de așteptat ca Cehia să își mențină poziția din 2021.

Germania s-a opus deoarece nu este de acord ca interdicția să se aplice și motoarelor termice care rulează cu combustibili sintetici.

Italia consideră că planul este inacceptabil deoarece va conduce la pierderea a cel puțin 50.000 locuri de muncă iar fostul prim ministru italian Romano Prodi, a spus că această interdicție este un dar făcut chinezilor.

Surprinzător, România, a doua cea mai săracă țară din UE, nu s-a opus acestui plan, deși multe zeci de mii de locuri de muncă depind de industria auto și în România nu se produc deocamdată nici baterii și nici mașini electrice. Ce se va întâmpla cu acești oameni?
Pe de altă parte, majoritatea românilor nu își permit să cumpere o mașină electrică. Exceptând dacia Spring care este o mașină eminamente de oraș, orice alt model electric costă începând de la minim 35.000 euro. Dacă la 1 ianaurie 2030 se elimină subvențiile pentru modele electrice și PHEV cum cere UE, majoritatea românilor vor fi în imposibilitate să își mai cumpere un automobil nou.

Votul ar fi trebuit să aibă loc pe 7 martie dar în urma unei întâlniri preliminarii pe 3 martie a ambasadorilor UE, s-a decis amânarea lui.

Ce prevede planul Fit For 55? 
De la 1 ianuarie 2035 nu se mai poate vinde în Europa nicio mașină NOUĂ cu motor termic.  Bonusurile acordate pentru mașini electrice și PHEV se vor reduce treptat și vor fi eliminate complet din 2030.

Până atunci, la 1 iulie 2025 intră în vigoare normele Euro 7 care vin cu limite de emsii și mai mici pentru motoarele diesel. Din această cauză, motorul diesel va dispărea de pe majoritatea modelelor mici.

Aceste reguli se aplică autoturismelor și vehiculelor comerciale ușoare în timp ce camioanele și autobuzele cu motoare termice vor putea circula și după această dată pentru că nu există deocamdată o soluție alternativă.

Mașinile cu motoare termice deja înmatriculate vor putea circula și după 2035. De asemenea, vor fi posibile vânzările de mașini rulate cu motoare termice și vor exista și piese de schimb pentru acestea deoarece există o obligație pentru producători de a livra piese de schimb cel puțin șapte ani după ce un model a ieșit din fabricație.

După 1 ianuarie 2035, benzinăriile nu vor dispărea deoarece în Europa vor rula în continuare milioane de mașini cu motoare termice. În Uniunea Europeană sunt înregistrate acum 243 milioane mașini cu o vârstă medie de 11,5 ani. În UE există în prezent 226 uzine de automobile unde lucrează 6,7 % din populația activă.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.