Home Sport Dacia Sandrider a finalizat primele teste pentru Raliul Dakar

Dacia Sandrider a finalizat primele teste pentru Raliul Dakar

de Dan Damian
Dacia Sandrider - teste

Dacia a prezentat primele poze cu Dacia Sandrider în prima sesiunea de teste destinată pregătirii mașinii și piloților pentru participarea la Raliul Dakar.

Dacia Sandrider a început testele, cu piloții oficiali, cu șase luni înainte de Raliul Dakar. De fapt, etapa europeană a fost deja parcursă.După o verificare a sistemelor la Millbrook Proving Ground din Marea Britanie, echipa Dacia Sandriders a petrecut patru zile la baza Sweet Lamb din Țara Galilor pentru prima sesiune de teste în condiții reale. Echipa s-a deplasat apoi în Sudul Franței, la Château de Lastours, pentru încă patru zile de probe intense, unde cele trei echipaje au avut ocazia să testeze Sandrider, echipat cu anvelope BF Goodrich, pe un traseu stâncos și dificil.

Dacia Sandrider - teste

Cristina Gutiérrez s-a aflat la volanul Sandrider pentru două zile de probe în Țara Galilor, înainte ca Sébastien Loeb, de nouă ori campion mondial de raliuri, să continue programul de testare.

Nasser Al-Attiyah, multiplu câștigător al Raliului Dakar, a evaluat pentru prima dată potențialul Sandrider la baza Château de Lastours timp de două zile. Sébastien Loeb a revenit în cockpit pentru o zi și jumătate, în timp ce Cristina Gutiérrez a încheiat sesiunea de teste din Sudul Franței.

Echipa se pregătește acum pentru următoarea sesiune de dezvoltare programată în Maroc în perioada 28 iunie – 5 iulie. Dacia Sandrider va fi pus la încercare pe un teren asemănător cu cel al Raliului Dakar, runda de deschidere a Campionatului Mondial FIA de Rally Raid din Arabia Saudită, care va fi organizat în perioada 3-17 ianuarie 2025.

Dacia Sandrider a fost dezvoltată împreună cu compania britanică ProDrive. Motorul este un V6 de 3 litri, biturbo, care produce 359 CP și 539 Nm/4.250 rpm. Propulsorul este alimentat cu combustibil sintetic furnizat de Aramco. Tracțiunea este – evident – integrală și este gestionată de  cutie de viteze secvențială, cu 6 trepte. Jantele din aluminiu, de 17 inchi, sunt încălțate de pneuri BF Goodrich de 37 inchi.


Nasser Al-Attyah (Qatar), Pilot

Prima mea experiență la volanul Sandrider a avut loc săptămâna trecută pe traseul solicitant al domeniului Château de Lastours și am fost foarte impresionat. Sandrider mi s-a părut ușor de condus, rapid și puternic. Am parcurs 270 de kilometri în prima zi și încăpe atât în cea de-a doua. Nu au fost niciun fel de probleme și atât eu, cât și copilotul ne-am simțit foarte bine în mașină. Este un lucru de bun augur pentru următoarele teste și abia aștept să merg în Maroc”.

Cristina Gutierrez (Spania), Pilot

A fost incredibil să văd Dacia Sandrider în acțiune și să parcurg primii kilometri la volanul ei. Mă simt foarte confortabil în mașină și asta mă ajută să mă adaptez la categoria T1+ care este destul de diferită de categoria T3 în care am evoluat până acum. Au mai rămas multe zile de testare, dar per total suntem foarte mulțumiți de munca echipei. Nu am putea cere mai mult de la mașină în acest stadiu de dezvoltare și sunt foarte impresionată de nivelul de performanță al Daciei Sandrider”.

Sebastien Loeb (Franța), Pilot

Testele au decurs foarte bine. Am petrecut o zi în Regatul Unit și două zile în Franța. Am lucrat la suspensie și la diferențial pentru a găsi un echilibru bun al mașinii și sunt foarte mulțumit de rezultat. Motorul a mers grozav de la bun început și nu am avut probleme cu mașina. Este prima dată când conduc o mașină atât de bine pregătită încă de la primele rulări și abia aștept să continuu testele în Maroc”.

Philip Dunabin, Director Tehnic

Am efectuat o serie de teste inițiale înainte de a merge în Maroc pentru prima noastră sesiune într-un mediu real de Rally-Raid. Până acum, totul a decurs surprinzător de bine, fără probleme serioase. Am reușit să validăm toate elementele de bază ale motorului, am lucrat mult mai mult decât era de așteptat la setările suspensiei și au fost revizuite setările diferențialului. Suspensiile au beneficiat de o atenție specială, nu numai în timpul testării de la Sweet Lamb, ci și în cursul rulajelor solicitante de la Château de Lastours. În continuare mai avem mult de lucru pentru a face ultimele ajustări și pentru a pregăti mașina pentru competiție. În timpul testării, am constatat că există încă unele mici probleme legate de instalarea echipajului în mașină, aspect pe care trebuie să-l îmbunătățim, dar aceasta se va rezolva înainte de următoarea noastră sesiune de teste din Maroc. Sentimentul general este, în orice caz, unul pozitiv. Acum toată lumea lucrează din plin la pregătirile pentru Maroc și suntem foarte nerăbdători să ne continuăm testele pentru Dakar acolo”.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.