Home ȘtiriEditorial Este VW Golf VIII ultimul Golf?

Este VW Golf VIII ultimul Golf?

de Răzvan Măgureanu
VW Golf VIII

Sunt indicii că VW Golf VIII nu va avea succesor. Noul șef al mărcii VW, Thomas Schafer, nu o spune clar dar sugerează acest lucru.

VW Golf a fost întotdeauna pilonul de bază al gamei VW. Până la finalul lui 2019, VW a vândut mai mult de 35 milioane unități, dintre care 5,7 milioane au fost Golf VII. Nimeni nu credea vreodată că supremația lui Golf va fi pusă la îndoială.  Însă noul VW Golf VIII a înselat așteptările datorită problemelor de calitate și cu software-ul ceea ce a condus la un declin accentuat al vânzărilor.

În 2021, VW Golf a continuat să fie numărul 1 la vânzări în Europa, cu 214.069 unități vândute, însă acest rezultat marchează o scădere dramatică de 24,9% față  de 2020 când s-au vândut 285.013 modele Golf. Renault Clio, Peugeot 208 și Dacia Sandero s-au apropiat periculos de liderul vânzărilor din Europa înregistrând puțin sub 200.000 unități vândute.

Unii ar putea pune acest declin al vânzărilor pe seama pandemiei de Covid și a războiului din Ucraina. Însă vânzările din 2021 sunt cu 24,8% mai mici decât cele din 2020, anul debutului pandemiei. Și, prin comparație, Dacia Sandero, a crescut cu 15,8% în 2021 față de 2020 în aceleași condiții de piață.

Niciun alt model din Top 10 nu a înregistrat o scădere atât de mare precum Golf. Pe lângă problemele de calitate și de software, VW Golf VIII a fost puternic concurat intern și de SUV-ul VW T-Roc ale cărui vânzări au crescut în 2021 cu 14,5% până la 181.577 unități.

În acest tablou sumbru, VW evită să ia o decizie radicală. Thomas Schafer, noul șef al mărcii VW, a declarat în “Welt Am Sonntag” când a fost întrebat dacă VW Golf VIII va fi ultimul: “Trebuie să vedem dacă merită să dezvoltăm un model nou care nu va avea un ciclu complet de viață, de 7-8 ani. Acest lucru ar fi extrem de costisitor”.  Însă pe de altă parte, Schafer a spus că VW Golf este o mașină foarte importantă pentru VW și că nimic nu a fost decis încă, o decizie urmând a fi luată în următoarele 12 luni.

În același interviu, Schafer a mai spus că politica favorizează trecerea la propulsia full electrică și că VW a adoptat această cale a tranziției către mobilitatea full electrică. Iar Golf nu urmează această nouă strategie mai ales după ce VW a renunțat la e-Golf și a decis să dezvolte o platformă electrică dedicată pentru noua familie ID. Schafer nu a spus-o direct dar a sugerat că viitorul aparține familiei ID, pentru care cererea crește rapid.

În prezent, în gama VW Golf, doar versiunea PHEV emite sub 95 g/km CO2, iar din 2030 limitele de emisii vor fi și mai stricte, de numai 60 g/km CO2. În aceste condiții, doar o versiune PHEV ar mai putea respecta aceste limite de emisii extrem de dure.

VW se pregătește acum de un facelift pentru VW Golf VIII în care germanii au investit foarte mult pentru a remedia problemele de calitate și de software. De aceea, ne așteptăm la un facelift cuprinzător. Acest facelift va asigura prezența pe piață până în 2026 când ar trebui să urmeze o nouă generație.

Michael Jost, fostul șef al strategiei grupului VW, spunea la finalul lui 2018 că ultimul model cu propulsie convențională va fi lansat în 2026. Este exact anul în care ar trebui lansat viitorul VW Golf, după ciclul de viață de 7 ani al actualei generații.

Însă dacă va fi lansat în 2026, un eventual Golf IX ar avea doar 4 ani de carieră până la intrarea în vigoare a noilor norme foarte stricte de 60 g/km CO2 în 2030. Un ciclu de viață atât de scurt nu este profitabil în raport cu investițiile cerute de o generație complet nouă.

O soluție ar fi doar lansarea unei versiuni PHEV. Însă versiunile PHEV beneficiază de subvenții mai mici decât cele electrice, iar pe de altă parte, în Europa există un curent pentru anularea totală a subvențiilor pentru modelele PHEV pe motiv că utilizatorii nu le încarcă la priză și astfel poluează la fel de mult ca un model convențional.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.