Home ȘtiriEditorial Ce aduce nou programul Rabla 2025

Ce aduce nou programul Rabla 2025

de Răzvan Măgureanu
Rabla 2023

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat câteva inițiative de modificare a programului Rabla. Unele sunt de bun augur dar principala problemă cu impulsionarea vânzărilor de mașini electrice nu s-a rezolvat. 

În aceste zile un nou program Rabla este supus consultărilor. S-au operat câteva modificări logistice importante care sunt de bun augur.
1. Programul Rabla se va desfășura într-o singură etapă în decursul unui an în loc de două până acum. Această etapă unică va dura până la epuizarea fondurilor.
2. Înscrierea în program se va face direct de persoana fizică sau juridică și nu prin dealer ca până acum.
3. S-a decis eliminarea subvenției pentru motoarele diesel.
4. Subvențiile pentru motoare termice eco, hibride, plug-in hibride și electrice se mențin la nivelul de anul trecut.
5. Ministrul Mediului estimează că programul va începe în aprilie.

Desfășurarea programului Rabla într-o singură etapă simplifică lucrurile și în felul acesta se evită distorsionarea pieței. Înainte, după ce se termina prima etapă, toată lumea aștepta să înceapă etapa a doua și nu mai cumpăra mașini imediat. Problema aceasta rămâne însă la începuputul programului când acesta întârzie cum este cazul și anul acesta. Prin demararea lui doar în aprilie, vânzările pe primele trei luni și în special cele pe martie vor fi afectate.

Înscrierea în program direct de beneficiar fie că este persoană fizică sau juridică este o alegere bună pentru că au existat foarte multe probleme și scandaluri în anii trecuți cu delaeri care au prerezervat tichete cu softuri specializate și alții nu mai apucau deși aveau modele eligibile prin Rabla și cereri de la clienți în acest scop.
Însă pe de altă parte, acest lucru va genera complicații logistice. Până acum, dacă persoana X vroia să cumpere o mașină nouă și nu avea tichet se ducea la dealer și dealerul îi făcea rost de unul. Clientul X nu mai primea reducerea de 7500 lei ci undeva la 5000 lei deoarece dealerul cumpăra tichetul cu 1000-1500-2000 lei. Uneori dealerul mai câștiga ceva la tichet dar chiar dacă nu câștiga important era că și-a atins scopul de a mai vinde o mașină nouă.

Acum, dealerii nu vor  mai avea tichete ci acestea vor fi la persoanele fizice sau juridice care au casat o mașină. Dacă aceștia vor să își cumpere o mașină nouă, cercul s-a închis și totul este în regulă. Însă dacă nu vor să își cumpere o mașină nouă atunci vor încerca să vândă tichetul.

Eliminarea subvenției pentru diesel are două aspecte. În clasa mini nu mai există niciun diesel iar în clasa mică doar Renault Clio mai are diesel. În clasele superioare o reducere de 1500 euro la prețuri care încep de la 30.000 euro pentru un hatch sau SUV de clasă compactă nu mai are o relevanță prea mare. Pe de altă parte, dieselul are emisii de CO2 mai mici decât un motor pe benzină la aceeași putere dar are emisii de particule fine. Totuși, noile sisteme AdBlue cu două injectoare au rezolvat în mare parte această problemă.

Marea problemă este însă că subvențiile s-au păstrat la nivelurile de anul trecut. Importatorii de mașini au cerut mărirea primei pentru mașinile electrice la 7500 sau 8500 euro și se părea că se agreează varianta de 7500 euro. Dar proiectul supus dezbaterii publice a păstrat aceeași subvenție de 5000 euro pentru mașinile electrice care nu va stimula piața.

Mașinile electrice sunt în continuare scumpe și au valoare de revânzare slabă. Pentru a stimula vânzările este nevoie de un impuls financiar serios. În prezent cea mai ieftină Dacia Spring, versiunea cu motor de 45 CP, costă 11.900 euro cu subvenția actuală de 5000 euro.  Când a debutat pe piață, un Spring putea fi cumpărat cu 7700 euro prin programul Rabla Plus. Prețul este acum cu 4200 euro mai mare, adică cu aproape 60% mai mult.
Iar cea mai ieftină mașină electrică mai modernă, mai puternică, cu puteri de încărcare decente este versiunea de bază a lui Hyundai Inster și costă 21.182 euro sau 16.182 euro cu Rabla. Nu e mult dar nici puțin. Însă cu un bonus de 8500 euro, prețul ar fi scăzut sub 13.000 euro și probabil s-ar vinde foarte multe.

Anul trecut, când prima a scăzut de la 10.000 la 5000 euro au rămas multe tichete neutilizate. De aceea, programul nu și-a atins ținta. Iar anul acesta s-ar putea să se întâmple la fel chiar dacă între timp au apărut câteva modele electrice mai ieftine care vor impulsiona ușor piața.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.