Home Știri Ford și Lyft își unesc forțele în sectorul autonom

Ford și Lyft își unesc forțele în sectorul autonom

de Aurel Niculescu

Chiar dacă alte companii par mai avansate în cercetările lor din noul segment al automatizării condusului, totuși mulți specialiști văd Ford printre primii în domeniu – iar acest aspect devine destul de evident în urma ultimei sale mișcări strategice.

Ford are deja o a doua generație de modele de test/cercetare autonome pe șosele și a fost inclusiv platforma aleasă de rivalii mult mai cunoscuți la noi – Uber – pentru primele lor eforturi de cercetare/dezvoltare desfășurate în orașul Pittsburgh. Mai mult chiar, de ceva vreme compania Americană a anunțat oficial că are în vedere dezvoltarea unei platforme autonome pentru utilizarea sa în cadrul unui serviciu de tip car sau ride-sharing începând cu 2021, cea destinată publicului larg urmând să sosească mai târziu, din 2025. Marea majoritate a specialiștilor ar fi prezis că partenerul ales de Ford va fi Uber – datorită relațiilor din trecut, însă iată că de fapt ei au ales Lyft. Noua cooperare va fi exclusivă pentru zona Americii de Nord – momentan Lyft nu are operațiuni în afara continentului.

Parteneriatul dintre Lyft și Ford va avea inclusiv obiective clare – pe lângă cel general de a accelera dezvoltarea sistemelor self-driving: crearea unei platforme tehnologice capabile de o conectare facilă cu cea a partenerului; alegerea orașelor în care vor începe activitatea dar și descoperirea infrastructurii necesare pentru operarea, servisarea și mentenanța unei flote ce va căuta să fie disponibilă un timp maxim pentru consumatori. Propriu zis, Ford va introduce vehiculele sale de test în rețeaua Lyft (cu operatori umani la bord) pentru a testa și asigura compatibilitatea cu aplicația clasică Lyft. Ford va testa modelele sale pe platforma Lyft și în modul autonom, însă fără ca acestea să fie oferite publicului – planul pentru viitor fiind de a oferi modele automatizate pe lângă cele ale partenerilor Lyft în momente critice, spre exemplu când cererea depășește disponibilitatea operatorilor umani.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.