Cu ocazia finalei competiției Best Electric Car 2025 am fost în vizită la fabrica Schaeffler de la Cristian, lângă Brașov, unde se produc cei mai mari rulmenți din lume destinați turbinelor eoliene dar și sistemele de distribuție variabilă pentru Porsche, Audi, Renault, Ferrari și BMW.
În ultimii ani, Transilvania a devenit un mare hub industrial. Companii de renume mondial din domeniul industriei auto au construit uzine în zona centrală și de vest a României. Printre ele se află și grupul Schaeffler recunoscut în primul rând pentru construcția de rulmenți industriali de mari dimensiuni dar și ca unul din cei mai mari furnizori din industria auto.
Grupul Schaeffler are două uzine proprii lângă Brașov, la Cristian și Ghimbav. Cea de la Cristian pe care am vizitat-o include trei unități de producție cu o suprafață construită de 170.000 mp dintr-un total de 406.000 mp. De asemenea, există posibilitatea de a extinde producția pe încă 100.000 mp.
La Cristian se produc rulmenții industriali de mari dimensiuni în două din cele trei unități de producție iar în cea de-a treia se produc valvele, magneții și defazoarele pentru sistemele de distribuție variabilă de la mărci renumite precum Porsche, Audi, Renault, Ferrari și BMW. Peste 1 milion de componente ale acestor sisteme de distribuție variabilă ies zilnic de pe porțile uzinei. De asemenea, la Ghimbav se produc arborii de contraechilibrare pentru motoarele cu 4 cilindri Nissan, Renault și Mercedes.
La Ghimbav producția este alocată în mare parte sistemelor de propulsie electrice aici fiind produse invertoarele de voltaj înalt pentru noul Renault 5 dar și pentru viitoarea Dacie electrică construită pe aceeași platformă și sistemele de propulsie de la Kia EV3. De asemenea, se mai produc sisteme mild hybrid din prima generație cu motorașul electric antrenat prin curea iar în domeniul motoarelor termice, catalizatoarele selective SCR.
Cea mai spectaculoasă unitate de producție este fără îndoială cea în care se produc rulmenții industriali de mari dimensiuni. Schaeffler produce practic toată gama de rulmenți, de la cei mici utilizați în industria auto până la cei foarte mari care ajung la 2600 kg și 4 metri în diametru. Rulmenții sunt prelucrați inițial în secția de forjă din blocuri cilindrice de oțel importat din Franța, Germania deoarece combinatul de la Galați nu a reușit să furnizeze oțel în parametrii ceruți. Blocurile cilindrice sunt încălzite la 1200 grade și prelucrate apoi cu ajutorul unui con de oțel înalt aliat răcit cu apă, după care piesa rezultată este supusă unor tratamente termice. Energia este furnizată de rețea pe gaz deoarece funcționarea pe curent ar fi necesitat costuri de 4-5 ori mai mari.
Rulmenții realizați aici au diametru între 1600 și 4000 mm și mase între 800 și 2600 kg, fiind utilizați în aplicații dintre cele mai diverse. Cei foarte mari echipează turbinele eoliene de pe mări și oceane care au până la 199 m înălțime și un diametru al palei de 236 metri. O astfel de turbină produce peste 15 MW. De asemenea, rulmenții foarte mari sunt montați și în cârtițele care sapă tunelurile pentru autostrăzi sau galeriile pentru metrou. Cei cu dimensiuni ceva mai mici își găsesc utilitatea în aviație, Schaeffler producând pentru Rolls-Royce dar și pentru elicele la marile nave petroliere.
Rulmenții produși la Cristian sunt verificați din punct de vedere dimensional cu aparate de măsură de precizie dar și în profunzime din punct de vedere al structurii materialului. În acest scop, controlul se face cu ultrasunete prin introducerea într-un bazin cu apă și ulei special anticoroziv.
Fondată în 1946 de Dr. Wilhelm și Dr.-inginer E.h. Georg Schaeffler, grupul Schaeffler dezvoltă de peste 75 ani tehnologii inovatoare în domeniul mișcării, are 120.000 angajați în 250 locații din 55 țări, dintre care circa 100 uzine și 34 centre de dezvoltare. În 2024 a realizat o cifră de afaceri de 18,2 miliarde euro și un profit operațional de 4,5%. Numai în 2024 grupul Schaeffler a înregistrat peste 1000 patente.
În 2008, familia Schaeffler a achiziționat pachetul majoritar la Continental AG iar în 2024 a fuzionat cu Vitesco Technologies.