Honda și-a revizuit strategia electrică și va pune accent mai mult în viitor pe modelele hibride fără însă a renunța definitiv la electrice. Japonezii vor să construiască cele mai eficiente modele hibride din lume și să depășească Toyota la acest capitol utilizând o tehnologie diferită.
Pe măsură ce interesul pentru mașinile electrice scade și tot mai mulți clienți revin la vehiculele pe benzină și hibride, Honda își reorientează strategia. Compania japoneză intenționează să reducă producția de modele complet electrice și să se concentreze mai mult pe sistemele de propulsie hibride.
Potrivit CEO-ului Honda, Toshihiro Mibe, cererea pentru modelele hibride este în creștere vizibilă. Noua generație de hibride promite un sistem de propulsie mai eficient, mai compact și mai ușor fiind cu 10% mai economic și oferind o plajă de turație mai extinsă a motorului termic.
Honda plănuiește să lanseze 13 modele hibride noi la nivel global până în 2030 care sunt destinate în principal pieței americane deoarece Europa vrea să interzică definitiv modelele hibride din 2035.
Primele modele care ar putea beneficia de noul sistem hibrid sunt Accord, Civic, ZR-V, CR-V și HR-V. Acestea sunt disponibile cu sistemul hibrid actual e:HEV. Civic, CR-V și HR-V se vând și în Europa cu acest sistem, Accord fiind disponibil doar pe piața americană.
Deși Honda nu a anunțat încă oficial date despre noul sistem hibrid, Mibe a sugerat că acesta ar putea fi combinat cu motoarele existente pe benzină de 1,5 și 2,0 litri. Se estimează că aceste mașini vor oferi o experiență de condus similară cu cea a unui vehicul electric la fel ca și în cazul sistemului actual.
Diferențele între sistemele hibride de la Honda și Toyota
Spre deosebire de Toyota, Honda folosește deja un sistem hibrid serie-paralel. În majoritatea situațiilor de condus, motorul pe benzină nu acționează direct roțile, ci funcționează ca generator pentru motorul electric. Doar la viteze mai mari sau la sarcini mari motorul termic antrneează roțile printr-un ambreiaj. Astfel, un model Honda hibrid se comportă adesea ca un vehicul electric în utilizarea de zi cu zi: silențios, lin și fără schimbări vizibile de viteze. În special în traficul urban, motorul electric funcționează cu prioritate în cea mai mare parte a timpului, oferind o experiență de condus confortabilă și fluentă.
Toyota, în schimb, folosește de peste două decenii sistemul său consacrat „Hybrid Synergy Drive”, bazat pe un sistem de împărțire a puterii. Motorul pe benzină și cel electric lucrează împreună printr-un angrenaj planetar. Sistemul comută flexibil între diferite moduri de propulsie – pur electric, doar pe benzină sau o combinație a celor două. Acest lucru îl face foarte eficient, mai ales în zonele de tranzit urban-rural. Cu toate acestea, la accelerații puternice, apare acel efect de bandă elastică întrucât turația motorului poate crește independent de viteza vehiculului.
Cele două tehnologii diferite oferă și o experiență semnificativ diferită la condus: Honda oferă o experiență similară de condus cu cea a modelelor electrice în timp ce Toyota se bazează pe un sistem tehnologic sofisticat pentru a asigura o tranziție cât mai lină între motorul electric și cel termic. Ambele sisteme sunt foarte eficiente și în testele reale diferențele au fost nesemnificative.
Hibridele Honda pot fi mai eficiente în anumite situații, în special în traficul urban și la viteze constante pe drumuri naționale. Hibridele Toyota, în schimb, par ceva mai versatile și mai bine adaptate nevoilor de mobilitate europene.
Honda nu renunță totuși definitiv la modelele electrice. Noua serie 0, care va include un SUV și o limuzină, se va lansa în 2026 și va deveni o componentă importantă a gamei viitoare de modele Honda.