Home Motorsport Jurnal de bord: Transilvania Rally, etapa a IV-a CNR 2013

Jurnal de bord: Transilvania Rally, etapa a IV-a CNR 2013

de

Transilvania Rally 2013 - Adrian Dragan & Vali Bradateanu (36)

Un raliu infernal

La Cluj s-a mai ridicat puțin ceața de pe ghinioanele noastre tehnice, iar cu o mașină care a funcționat impecabil, am reușit cel mai bun rezultat de până acum, locul 4 la Clasa 3. Din păcate, nu am scăpat de ploaie… adversarul nostru numărul 1 în acest raliu de coeficient 1,2.

Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș, Attila Balázs, Cătălin Stoia, Sorin Pop.

 

Clujul a deschis seria raliurilor adevărate din calendarul sezonului 2013. Cu aproape 140 km de probe speciale, cu două dintre cele mai lungi probe de asfalt din campionat, Tarnița și Dângău, precum și cu cele mai interesante și dificile probe speciale din raliurile de asfalt de la noi, Făget – o probă mixtă asfalt/macadam, ce se derulează și pe timp de zi și de noapte – și, mai nou, Beliș – un fel de pistă pentru biciclete, foarte îngustă și virajată –, Transilvania Rally a fost pentru toate echipajele prezente la start un adevărat banc de probe pentru mașini și nervii participanților, raliul fiind presărat cu abandonuri tehnice și ieșiri în decor, una chiar cu final tragic. Suntem alături de colegii noștri Florin Tincescu și Iulian Nicolaescu și sperăm ca amândoi să treacă rapid peste acest moment și să-și continue cariera promițătoare.

Beliș, o nouă probă specială la propriu, foarte tehnică și îngustă, care ne-a dat ceva bătăi de cap.

Beliș, o nouă probă specială la propriu, foarte tehnică și îngustă, care ne-a dat ceva bătăi de cap.

În ceea ce ne privește, ne-am dus la Cluj destul de încrezători după kilometrii de cursă acumulați în primele trei etape, și în special la Delta Rally, dar foarte conștienți că nu va fi ușor. Probele erau foarte lungi, foarte tehnice și ploaia amenința să ne încurce socotelile, pentru că raliul prevedea, în ziua secundă, două bucle identice, a câte trei probe, între care nu exista parc de service. Astfel, dacă plecai cu pneurile greșite, cu ele mergeai mai departe.

Jurnal de bord: Tess Rally Dunlop 42, etapa I CNR 2013

Pentru noi, raliul a început joi, cu o scurtă ședință de teste, pentru reacomodarea cu mașina în configurație de asfalt, teste derulate împreună cu colegii din cadrul echipei Napoca Rally Academy. Vineri însă, eu am avut ceva mai multă treabă decât Vali, având onoarea de a avea în dreapta, pe parcursul shakedown-ului, o serie de invitați cuprinși de pasiunea pentru raliuri și care, de acum înainte, sunt convins că vor privi acest sport, dar și evoluțiile noastre cu un mult mai mare interes.

Jurnal de bord: Timiș Rally, etapa a II-a CNR 2013

Pentru ziua de vineri, ne-am propus o abordare mai prudentă, mai ales că știam de anul trecut că partea de macadam de pe Făget este destul de înșelătoare. Mai mult, chiar și partea de asfalt s-a dovedit pentru majoritatea concurenților foarte alunecoasă, în special la trecerea pe timp de noapte. Între cele două parcurgeri ale Făgetului, traseul a inclus și superspeciala Polus, unde, și din pricina emoției de a rula în fața unui public extrem de numeros, am pornit cu un reglaj greșit al diferențialului central, ceea ce ne-a făcut să pierdem câteva secunde. Însă nesemnificativ. Astfel, după prima zi, ocupam locul 6 la Clasa 3, o grupă foarte grea și bine populată. Asta și din cauza unei penalizări de 10 secunde încasată din greșeala ultimului arbitru care, probabil mai nepriceput sau doar obosit, a scris greșit minutul în care am intrat cu mașina în parcul închis.

Făget – o probă-spectacol de asfalt/macadam desfășurată și pe timp zi, și de noapte.

Făget – o probă-spectacol de asfalt/macadam desfășurată și pe timp zi, și de noapte.

Știam din anii trecuți că, pentru a obține un rezultat bun la Cluj, trebuie tras foarte tare încă de pe prima trecere pe Tarnița. Și am tras, dar, din păcate, și mașina a tras… cam tare de față. Alesesem un reglaj mai ferm al suspensiilor comparativ cu cel din prima zi, ceea ce nu a fost bine, mașina fiind mai greu de controlat. În plus, am pornit pe slickuri medii, ceea ce ne-a făcut ca, pe finalul probei, să scădem ritmul din cauza supraîncălzirii. Pe Beliș, proba cea nouă, am mers în regim de etapă, după ce-l de-al optulea concurent proba fiind anulată pe motivul lipsei de comunicație între start și sosire. Am primit, din oficiu, cel mai slab timp realizat de ultimul concurent care a parcurs-o în regim de PS.

Jurnal de bord: Delta Rally, etapa a III-a CNR 2013

O rupere de nori cu ploaie torențială și grindină ne-a prins chiar în startul celei de-a treia probe a zilei, prima trecere pe Dângău. Am rulat aproape toată proba la pas, în condiții de vizibilitate zero. Din punctul meu de vedere, a fost o decizie criminală a arbitrilor să ne dea startul în aceste condiții – proba trebuia neutralizată câteva minute, până la trecerea urgiei. Aici, am pierdut din păcate șansa unui rezultat mai bun. Mai ales că am rămas echipați cu pneuri slick, ceea ce a compromis total evoluția noastră pe această probă. Deși, pe ultima buclă, am trecut pe pneuri mixte și am reușit să creștem ritmul îmbunătățind timpii pe toate probele, locul 4 a fost cel mai bun rezultat posibil pe care îl puteam realiza, având de recuperat mai bine de un minut față de ocupantul locului 3. Mai ales că, după tragicul accident, ultima probă a raliului, superspeciala Polus avea să se anuleze.

La Cluj, am evoluat în fața tribunelor pline.

La Cluj, am evoluat în fața tribunelor pline.

Dar vreau să privesc partea plină a paharului. Transilvania Rally a fost un raliu extrem de greu nu doar pentru noi, ci pentru toată lumea. Rezultatul a depins în mare măsură de alegerea pneurilor, noi neavând prea multe opțiuni la dispoziție, dar și de noroc – cine a prins mai puțină ploaie pe probe a scos timpi mai buni. Punct!

Suntem mulțumiți de progresul pe care l-am reușit, și vreau să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, prietenilor și susținătorilor pentru încurajările din timpul acestei etape cu adevărat infernale.

Ne pregătim acum pentru Sibiu Rally, a doua noastră prezență într-o etapă de campionat european, unde sper să spargem ghinionul și să încheiem fără probleme cei peste 200 km de probe speciale ale celui mai dur raliu de macadam din acest campionat. Vă așteptăm la Sibiu!

 

Articole similare

Comentarii închise.