Noul Mercedes EQS se pregătește de debut, dar până atunci ne face cunoștință cu cea mai spectaculoasă planșă de bord: MBUX Hyperscreen.
După spectacolul tehnologic oferit de noua Clasă S, Mercedes pregătește o nouă lovitură din același registru. Modelul EQS, corespondentul strict electric al Clasei S, oferă și posibilitatea echipării cu cea mai avansată și spectaculoasă planșă de bord din industria auto.

Mercedes a publicat un set complet de fotografii cu ceea ce numește MBUX Hyperscreen, un display lat cât întreaga planșă de bord, care va fi echipament opțional pe noul EQS. De fapt, ceea ce în fotografii pare un ecran lat de 141 cm este o unitate formată din 3 display-uri: cel al șoferului (tabloul de bord) cu diaginala de 12,3 inchi, unul central (17,7 inchi) și cel din dreptul pasagerului din față cu diagonala de 12,3 inchi. Ideea a fost însă de a integra atât de armonios cele 3 unități, astfel încât impresia să fie că există un singur display, pe toată lungimea planșei de bord.
MBUX Hyperscreen are însă în spate o tehnologie foarte avansată: stilul selectat pentru display este afișat omogen pe toate cele trei unități, iar luminozitatea este adaptată în funcție de cea a interiorului. Comenzile climatizării sunt afișate permanent în partea inferioară a display-ului central. Tehnologia OLED este utilizată de display-ul central și de cel din dreptul pasagerului, iar o tehnologie specială are grijă să aprindă pixelii în așa fel încât să compenseze scăderea luminozității acestora în timp. De asemenea, display-ul central și cel al pasagerului dispun de feedback haptic, posibil datorită a 8 actuatori, care permit și ceea ce la telefoanele mobile numim force feedback, anumite opțiuni posibile în funcție de presiunea aplicată asupra display-ului.

În altă ordine de idei, display-ul pasagerului are propriile comenzi și poate rula tot felul de aplicații independent. Dar, din motive de siguranță, se întunecă într-o anumită măsură atunci când o cameră video de la bord detectează faptul că privirea șoferului este îndreptată către el. Dacă locul pasagerului nu este ocupat, display-ul pasagerului afișează doar o imagine decorativă, la alegere.

Uriașul display MBUX Hyperscreen este realizat din sticlă curbată printr-un proces de încălzire la 650 grade Celsius, este foarte rezistent la diferențe mari de temperatură și tratat împotriva reflexiilor. Este, de asemenea, imun la vibrații, fiind fixat pe structura principală a planșei de bord și, dacă vă întrebați de ce nu ajunge chiar în portieră, inginerii Mercedes spun că au preferat acest lucru din motive de siguranță la impactul lateral.
Lansare pe 15 aprilie, disponibil din august
Prezentarea oficială a noului Mercedes EQS va avea loc pe 15 aprilie, dar constructorul german a venit deja cu o serie de informații tehnice. Una dintre principalele caracteristici constă în coeficientul aerodinamic de 0,20, cel mai bun din lume pentru un automobil de serie.

Modelul german va fi oferit fie cu tracțiune spate, fie integrală (4Matic), în două versiuni de baterie: 90 kWh sau 107,8 kWh (capacitate netă). Versiunea EQS 450 vine cu o putere maximă de 245 kW (333 CP), iar EQS 580 4Matic oferă 385 kW (524 CP). Este anunțată însă și o versiune mai puternică. Autonomia maximă a lui EQS este de 770 km, în funcție de versiune și de echipamente, iar viteza maximă este limitată la 210 km/h. Mașina se va putea încărca cu 200 kW la DC (autonomie de 300 km/h în 15 minute) și cu maxim 22 kW la AC (charger-ul în acest caz este on-board).
Bateria este garantată timp de 10 ani în limita a 250.000 km parcurși.