Home Știri Noua platformă Stellantis STLA Medium debutează în septembrie pe Peugeot 3008

Noua platformă Stellantis STLA Medium debutează în septembrie pe Peugeot 3008

de Răzvan Măgureanu
STLA Medium Stellantis

Grupul Stellantis a prezentat datele noii platforme STLA Medium care debutează în această toamnă pe Peugeot 3008 dar va fi utilizată în viitor și de Opel, Alfa Romeo, Jeep Lancia și DS. Datele sunt impresionante: baterie de până la 98 kWh, autonomie de peste 700 km și până la 388 CP. 

Noul Peugeot 3008, care se va prezenta oficial pe 12 septembrie 2023 va fi primul model al Grupului Stellantis care va utiliza noua platformă STLA medium (Stellantis Architecture). Aceasta este destinată modelelor de clasă compactă și medie și va oferi o baterie cu o capacitate de până la 98 kWh și o autonomie de până la 700 km.

Noua platformă va fi utilizată ulterior de Opel, Fiat, Jeep, DS, Lancia și Alfa Romeo. STLA medium este a doua platformă în ierarhia celor patru platforme noi plănuite de Grupul Stellantis (small, medium, large și frame) și permite dezvoltarea de modele având o lungime cuprinsă între 4,30 și 4,90 metri și un ampatament cuprins între 2,70 și 2,90 metri dar și o gardă la sol de până la 220 mm. Acest lucru înseamnă că noua platformă se pretează și pentru SUV-uri. De asemenea, vor putea fi montate roți de până la 750 mm în diametru.

Platforma STLA medium utilizează arhitectura pe 400V. Carlos Tavarez, șeful Grupului Stellantis, a declarat pentru auto motor und sport că, tehnic, era posibilă și utilizarea arhitecturii pe 800V dar că a dorit să păstreze mobilitatea electrică accesibilă. În plus, Tavarez a spus că în cazul viitorului Peugeot 3008, bateria se va încărca la stații DC de la 20 la 80% în numai 27 minute. Cu această tehnologie, este posibil să se încarce 2,4 kWh într-un minut. Deoarece modelele pe platforma STLA vor avea un consum WLTP în jur de 14 kWh/100 km, va dura mai puțin de 6 minute pentru a încărca energie suficientă pentru 100 km.

 

Platforma STLA medium va putea fi configurată cu unul sau două motoare, având tracțiune față sau integrală. Spectrul de putere va fi cuprins între 160 kW (un singur motor) și 285 kW (două motoare).

Vor exista două capacități de baterii. cea mare, de 98 kWh, va conferi o autonomie WLTP de peste 700 km, în timp ce bateria standard, a cărui capacitate nu a fost încă anunțată, va permite o autonomie WLTP de minim 500 km.

Prin comparație cu platforma MEB de la VW, platformele STLA ale Grupului Stellantis sunt multipropulsie putând utiliza și motoare convenționale.

Auto motor und sport anunță că un alt model construit pe platforma STLA medium va fi Opel Grandland, noua generație urmând să iasă de pe porțile uzinei din Eisenach în a doua jumătate a lui 2024. În acest scop, Stellantis va investi 130 milioane euro în modernizarea uzinei de la Eisenach.

În viitor, toate modelele de la PSA (Peugeot, Citroen, Opel) și FCA (Fiat, Chrysler, Jeep) se vor baza exclusiv pe cele patru platforme STLA. Puteți citi aici în detaliu despre toate cele patru platforme STLA. 

STLA Medium StellantisSTLA Medium StellantisSTLA Medium StellantisSTLA Medium StellantisSTLA Medium StellantisSTLA Medium StellantisSTLA Medium Stellantis

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.