Home Știri Oficial: BMW iX M60, cel mai rapid model electric BMW

Oficial: BMW iX M60, cel mai rapid model electric BMW

de Dan Damian
BMW iX M60

BMW a prezentat noul BMW iX M60, cea mai puternică versiune a SUV-ului electric dedicat iX și a doua care iese din mâinile departamentului M.

BMW iX este considerat de către constructorul german un avanpost tehnologic și, până acum, cunoșteam în detaliu primele două versiuni: BMW iX xDrive40 (model pe care îl vom testa curând pentru numărul de februarie al revistei Auto Motor și Sport) și BMW iX xDrive50, pe care l-am testat deja. Acum, BMW a prezentat și a treia variantă, iX M60, cea mai puternică, dezvoltată de departamentul M GmbH. Este al doilea model electric M, alături de BMW i4 M50.

BMW iX M60BMW iX M60 este echipat cu două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte: cel din față dezvoltă 258 CP (190 kW), iar cel care acționează puntea spate produce 489 CP (360 kW). De altfel, în mod normal, iX M60 rulează cu tracțiune spate, pentru reducerea consumului, dar puntea spate este acționată foarte rapid în cazul unor accelerații laterale semnificative sau în cazul în care sunt probleme de aderență. Nu în ultimul rând, SUV-ul bavarez vine cu tracțiune integrală, pentru un plus de sportivitate, dar și de manevrabilitate.

În total, iX M60 oferă un total de 619 CP (455 kW) și 1.100 Nm. Acestea sunt valorile maxime, disponibile în modul My Mode Sport și atunci când funcția Launch Control este activată. În această configurație de setări, BMW iX M60 ajunge la 100 km/h în 3,9 secunde, iar viteza maximă, limitată electronic la 250 km/h, îl face cel mai rapid model din portofoliul electric BMW. Până acum, BMW i4 M50 se putea lăuda cu un maxim de 225 km/h și aceeași valoare (3,9 secunde) pentru sprintul 0 – 100 km/h.

BMW iX M60Bateria are capacitatea de 111,5 kWh (net 105,2 kWh), exact aceeași baterie de pe modelul iX xDrive50, care oferă autonomie oficială de 630 km. În cazul lui iX M60, performanța suplimentară a redus autonomia WLTP la încă impresionanta valoare de 575 km. Consumul mediu oficial este de 21,7 kWh/100 km. În ceea ce privește puterea maximă de încărcare, aceasta este de maxim 11 kW la AC (curent alternativ) și 200 kW la curent continuu. Asta înseamnă, teroretic 35 minute pentru a ajunge la la 10 la 80% atunci când se încarcă la 200 kW.

Suspensia pneumatică (standard) a fost mult reconfigurată de departamentul Motorsport, pentru ca SUV-ul iX M60 să se simtă ca un adevărat M, în condițiile în care bavarezii chiar insistă pe o dinamică excelentă, în ciuda dimensiunilor și masei lui iX M60.

BMW iX M60Tehnologia de suspensie a BMW iX M60 include o punte faţă cu braţ transversal dublu, o punte spate cu cinci braţe şi direcţie electrică cu funcţie Servotronic şi raport variabil. În plus, M-ul electric dispune standard de suspensie pneumatică adaptivă pe ambele punţi, cu setare specifică M și amortizoare controlate electronic. Suspensia pneumatică pe ambele punţi asigură garda la sol optimă la orice viteză, indiferent de sarcină. Alimentarea cu aer a suspensiei este reglată individual pentru fiecare roată şi astfel poate compensa şi încărcarea neuniformă. În plus, garda la sol a caroseriei poate fi reglată manual cu ajutorul unui buton de pe consola centrală. Forţele de amortizare sunt controlate adaptiv cu o caracteristică specifică M prin supape reglabile continuu, care iau în considerare acceleraţia longitudinală şi laterală, viteza de deplasare şi unghiul direcţiei, precum şi acceleraţia caroseriei şi a roţilor de pe puntea faţă, pentru ca în câteva milisecunde să activeze forţa de amortizare necesară. Maparea amortizorului respectiv face parte din setarea generală a automobilului, care poate fi activată de către conducător folosind butonul My Modes de pe consola centrală.

Deși cu aproape 5 metri lungime și masă proprie de aproape 2,6 tone, BMW iX M60 afișează un coeficient aerodinamic de 0,27, la care contribuie și jantele speciale, de 22 inchi, care pot și încălțate (opțional) cu pneuri de performanță, specifice doar acestei versiuni. iX M60 va debuta pe piață în vara acestui an.

 

 

 

 

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?