Home Promo (P) Lucruri importante de știut despre bateriile auto

(P) Lucruri importante de știut despre bateriile auto

de
baterie auto

Rolul bateriei auto în funcționarea corespunzătoare a mașinii este indiscutabil. Aceasta stochează energie electrică necesară pentru pornirea motorului și pentru alimentarea consumatorilor electrici atunci când motorul termic este oprit.

De asemenea, bateria auto trebuie să filtreze oscilațiile de tensiune din sistemul electric și să alimenteze cu energie electrică sistemele electronice active permanente, cum ar fi memoriile modulelor electronice de control și alarmele.

Cum ne dăm seama că trebuie să schimbăm bateria auto?

Există câteva indicii care anunță faptul că bateria mașinii nu mai funcționează cum trebuie. Dintre acestea, menționăm:

 • Martorul luminos de la bord, corespunzător acumulatorului, rămâne aprins chiar și după pornirea mașinii;
 • Mașina nu mai pornește de la primul contact sau întâmpină dificultăți la pornire (învârtirea greoaie a electromotorului);
 • Deși încărcată de la redresor, bateria se descarcă foarte repede;
 • Apar scurgeri de lichid și este prezent un puternic miros de sulf, fapt ce înseamnă că bateria s-a supraîncărcat, iar presiunea acumulată în interiorul ei a provocat fisuri în carcasă.

De asemenea, este recomandat să se țină cont de durata de viață a bateriei, specificată de producător. De regulă, o baterie auto trebuie schimbată la aproximativ 4-5 ani, după acest interval pierzându-și din putere și influențând considerabil performanțele mașinii.

Important! Acumulatorii auto acumulează energie și este normal să se descarce în condiții extreme de funcționare, cum ar fi: temperaturile scăzute, drumurile scurte, neutilizarea mașinii pe perioade mai lungi de timp, nu număr mare de consumatori sau consumatori conectați permanent etc.

Cum să alegem cea mai bună baterie auto?

În ceea ce privește alegerea bateriilor pentru mașini, prețul este chiar primul factor care poate să ne indice calitatea. Pe lângă acesta, este important să se ține cont de următoarele:

 • Amperaj (Ah) – reprezintă capacitatea de stocare a electricității, o baterie auto cu o capacitate prea mică neputând face față cererii motorului, iar un indice prea mare va face ca bateria să nu poată fi încărcată de alternator;
 • Dimensiunile – acestea trebuie să corespundă cu cele specificate în manualul autovehiculului, putând fi aflate și prin măsurarea vechii baterii;
 • Poziționarea bornelor – trebuie să fie identice cu cele ale bateriei originale;
 • Marcă – dintre cele mai cunoscute mărci se pot menționa: Varta, Bosch, Rombat, Banner și Exide, alegerea ținând cont strict de preferințele personale ale cumpărătorului.

Important! În alegerea celei mai bune baterii auto trebuie să se ia în considerare faptul că o capacitate mai mică față de cea recomandată de producător poate cauza mari neplăceri. De asemenea, nu este recomandată pornirea la drum cu o baterie montată acasă, care nu a fost verificată tehnic și în timp ce este schimbată trebuie luate măsuri de protecție împotriva electroliților, aceștia putând cauza răni grave.

De unde putem achiziționa o baterie auto?

Sunt multe magazine specializate în comercializarea de acumulatori auto, unele oferind baterii auto ieftine și de calitate. Însă, un preț extrem de mic ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cumpărător. Prețul unei baterii auto trebuie să fie accesibil, însă nu atât cât să ducă cu gândul la ceva inferior din punct de vedere al performanțelor și al duratei de viață.

Pe neobat.ro se găsesc diverse modele de acumulatori auto, de la producători cunoscuți la nivel internațional cum ar fi Bosch, Varta și Rombat. Raportul calitate-preț este excelent, toate produsele bucurându-se de o durată mare de viață.

Pentru a ușura procesul de cumpărare și pentru ca satisfacția să fie garantată, Neobat vine în sprijinul celor ce doresc să achiziționeze o nouă baterie auto cu un serviciu complet. Acesta include atât consiliere de specialitate, cât și livrarea rapidă a produsului, verificarea instalației electrice cu tester autorizat, montajul materiei pe autoturism și, desigur, garanție.

Cum putem să prelungim durata de viață a bateriei auto?

Chiar dacă prețul unei baterii auto nu este foarte mare, sunt alte elemente ce presupun cheltuieli (lichid de frână, combustibil, ulei etc.) Astfel, este important să acordăm atenție durabilității pieselor auto. Pentru a prelungi durata de viață a bateriei este indicat să:

 • Nu oprim motorul mai des decât este necesar;
 • Închidem toți consumatorii de electricitate atunci când mașina este oprită;
 • Verificăm tensiunea bateriei cel puțin o dată pe lună;
 • Curățăm bateria cu o cârpă antistatică și să protejăm clemele de racord și polii de coroziune prin ungerea cu soluție specială;
 • Depozităm bateria nefolosită într-un spațiu răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.