Home Știri (Video) Ediții speciale, de performanță, recorduri și tehnologii

(Video) Ediții speciale, de performanță, recorduri și tehnologii

de Aurel Niculescu
Ediții speciale, de performanță, recorduri și tehnologii

Avem multe ediții speciale în program astăzi, de la Jaguar și Lexus, una de performanță de la Hyundai, un record de la Nissan, dar și tehnologii de la Ford și noutăți mai altfel de la BMW și Jeep.

În categoria ediții speciale intră astăzi Jaguar cu F-Type Chequered Flag Limited Edition, dar și americano-japonezul Lexus LX Inspiration Series, care se pregătește de debut în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles (30 noiembrie – 9 decembrie). Prima dintre aceste ediții speciale, europeanul Jaguar F-Type, s-a îmbrăcat în noua Chequered Flag Limited Edition pentru a sărbători aniversarea a șapte decade de modele sport de la constructorul britanic.Primul model sport al casei este considerat XK 120 din 1948, Jaguar considerând F-Type Chequered Flag Limited Edition Coupé și Convertible drept succesori de drept ai faimosului model. Noile ediții speciale sunt disponibile în nuanțele Caldera Red, Fuji White, Carpathian Grey cu acoperișul negru, iar noutățile includ jante de 20 inch Gloss Black/ Diamond Turned, o mulțime de embleme Chequered Flag și modificări subtile ale ținutei de drum pentru F-Type R. La interior, consola centrală are finisare în aluminiu, în timp ce interiorul din piele Windsor are parte de scaunele de performanță, precum și alte câteva detalii subtile. Propulsoarele disponibile sunt toate de tip V6 supercharged, de 300, 340 sau 380 CP – legate la transmisia Quickshift cu opt rapoarte.


Lexus în schimb, nu prea face cinste ideii de ediție specială, LX Inspiration Series fiind, practic, un pachet de design cu o titulatură pompoasă. Avem nuanța Black Onyx combinată cu jante negre de 21 inch, elemente de culoare neagră pentru faruri, stopuri sau ramele geamurilor, precum și o grilă înconjurată de un element cromat… tot de culoare neagră. Interiorul nu calcă pe urmele exteriorului, astfel încât lucrurile arată un pic mai vesel cu ajutorul tapiseriei din piele semi-anilină Moonlight White – contrastând plăcut cu restul elementelor… negre. Propulsorul V8 de 5,7 litri rămâne neschimbat, însă echiparea standard este foarte bogată, cu sisteme precum „Climate Concierge”, un sistem de entertainment pentru locurile din spate sau unul audio Mark Levinson. Prețul este însă pe măsură, pornind de la nu mai puțin de $100.420.


https://youtu.be/0KbYmgd6X4Q
Hyundai intră – oarecum – în hora de ediții speciale, deoarece noul i30 Fastback N Line poate fi asemănat unei serii limitate… perpetue. Strategia pare deja ușor de înțeles: întâi a sosit versiunea de performanță i30 N, apoi doritorii au putut avea parte de mai accesibilul i30 N Line. Acum, la scurt timp de la prezentarea la Paris a fratelui sedan i30 Fastback N, a sosit timpul pentru i30 Fastback N Line. Iar coreenii pur și simplu se aliniază cu rivalii europeni (VW R Line, Ford ST-Line, Seat FR Line sau Skoda Sportline) – designul este foarte asemănător cu cel al modelelor de top de performanță, însă modificările tehnice sunt limitate de obicei.


În cazul i30 Fastback N Line, combinația este realizată între pachetul de stil și propulsorul standard turbo de 1,4 litri, sedan-ul compact pornind la drum în primul rând cu un design mai agresiv. Apoi, inginerii de la Hyundai au adăugat la rețetă și frâne de dimensiuni sporite pentru jantele de 18 inch, dar și ceva modificări subtile la nivelul șasiului și suspensiei pentru o ținută de drum mai dinamică. Există elemente exclusive – precum un nou difuzor spate, dar și o versiune mai accesibilă, dotată cu jante de 17 inch și combinată cu propulsorul turbo de un litru.Nissan vrea să ne aducă aminte de existența continuă a faimosului său off-roader, Patrol (Armada), cu ajutorul unui record… oarecum nepotrivit unui „mamut”. Divizia Nissan Middle East are de arătat un nou Guinness World Record – pentru cel mai amplu „dans” auto sincronizat. Nu mai puțin de 180 de exemplare Patrol au fost utilizate pentru formația sincron, care a desenat un uriaș vultur al deșertului și a întrecut precedenta performanță cu o marjă de 36 unități. Dificultatea a constat în faptul că formația a fost compusă din două rânduri de automobile care s-au deplasat, la unison, în direcții opuse.Ford discută despre tehnologia noului Focus cu ajutorul cavalerilor în armură, a roboților și laserelor. Aceasta deoarece compania americană ne prezintă primul proces complet automatizat care modernizează tehnicile străvechi ale fierarilor, folosind cuptoare, roboți și lasere pentru a produce subansamble menite să crească siguranța noului Focus, model ce a reușit să obțină cinci stele la testele Euro NCAP. Mai exact, Ford a automatizat complet procesul prin care în trecut cavalerii în armuri erau protejați de potențialele lovituri letale – formarea la cald a oțelului, necesar pentru tăierea și modelarea anumitor componente care asigură protecția șoferilor și a pasagerilor. Pentru acest proces, Ford utilizează cuptoare imense, roboți și lasere care lucrează la 3000 de grade Celsius, la Uzina de Asamblare Vehicule din Saarlouis, Germania.BMW este gata pentru lansarea pe piață a noii generații Seria 8 Coupé, spotul TV de debut fiind amplasat în spectaculoasa Veneția, acolo unde GT-ul bavarez s-a plimbat pe marginea faimosului Canal Grande. În schimb, Jeep a pregătit o serie cu adevărat specială pentru modelul Grand Cherokee. Un vârf al seriei de ediții speciale de azi, SUV-ul este blindat, deoarece tocmai a intrat în serviciul forțelor Carabinieri din Italia. 19 exemplare vor ajunge la ofițerii italieni, începând cu Roma, Carabinieri Grand Cherokee fiind ușor de recunoscut datorită culorii specifice și a elementelor auxiliare. Ceea ce puțini știu este că SUV-ul american este blindat, parbrizul și geamurile laterale, dar și pneurile fiind și ele rezistente la gloanțe.

Once it was a technique that helped protect knights in armour from the crashing blows of their rivals. Now, Ford is applying a cutting-edge version of the same technology to help make its cars safer than ever.
Ediții speciale, de performanță, recorduri și tehnologii

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.