Home Teste Test: Citroën C4 Cactus VTi 82

Test: Citroën C4 Cactus VTi 82

de

F87A6509

Având un design spectaculos, Citroën C4 Cactus propune un mix interesant de soluții simple și tehnologie modernă.

Text:Cristian Sterea. Foto: Dragoș Savu, Citroën

 

Asemenea gamei exclusiviste DS, Citroën C4 Cactus creează premisele unei noi perspective auto. De data aceasta însă, abordarea este diametral opusă, accentul căzând pe simplitate, pragmatism și accesibilitate. Totuși, fiind vorba despre un constructor auto francez, designul nu a fost lăsat nici de data aceasta la voia întâmplării. Noul crossover din gama Citroën abordează un stil avangardist, nonconformist și tineresc, care lasă impresia unui concept ajuns din greșeală pe drumurile publice. În același timp, o importanță deosebită a fost acordată funcționalității, zonele mașinii cele mai expuse la lovituri fiind prevăzute cu panouri de protecție din termoplastic. Denumite Airbump, acestea integrează o serie de capsule vidate umplute cu aer, care protejează mașina împotriva micilor agresiuni zilnice și permit inclusiv un grad ridicat de personalizare prin cele patru culori disponibile.

Având o lungime de 4,16 m și un ampatament de 2,6, C4 Cactus se propune drept o alternativă la hatchbackurile compacte, mizând în special pe alura de crossover. Pe de altă parte, utilizarea unei platforme tehnice de clasă mică, în speță cea a lui C3, precum și existența în ofertă a unor motoare mai puțin forțoase trimit noul model din gama Citroën mai degrabă în liga lui Nissan Juke, Renault Captur și Dacia Duster. De altfel, inclusiv poziționarea de preț pare făcută în strânsă legătură cu acest trio.

Interiorul reprezintă o combinație de soluții practice și tehnologie modernă, completate de câteva detalii cochete, cum ar fi mânerele retro ale ușilor sau, în cazul transmisiei automate, bancheta propusă în locul scaunelor individuale.

Interiorul reprezintă o combinație de soluții practice și tehnologie modernă, completate de câteva detalii cochete, cum ar fi mânerele retro ale ușilor sau, în cazul transmisiei automate, bancheta propusă în locul scaunelor individuale.

La fel ca strămoșul 2CV, C4 Cactus se concentrează pe aspectele esențiale ale unui automobil, renunțând la unele dotări, sisteme și caracteristici considerate mai puțin necesare. Astfel, s-a reușit eliminarea a aproximativ 200 kg din masa totală mașinii față de C4, hatchbackul având un ampatament aproape identic și o lungime mai mare cu doar 15 cm. Reversul medaliei îl reprezintă apariția unor „spini“ – că tot vorbim despre Cactus – care ar putea să îi nemulțumească pe clienții mai pretențioși. De exemplu, geamurile ușilor din spate au numai deschidere batantă, spătarul banchetei nu este fracționabil, parasolarul din dreapta nu dispune de oglindă, nu există mânere prinse de plafon și nici gură de ventilație în extremitatea dreaptă a bordului. Pe de altă parte, la bordul mașinii întâlnim o serie întreagă de soluții ingenioase și tehnologie modernă. Printre acestea se numără lamele ștergătoarelor cu stropitori integrate, care ajută la economisirea lichidului de parbriz și nu fracționează absolut deloc vizibilitatea. Totodată, rezervorul de lichid de parbriz e mai mic – de fapt, jumătate față de cât este în mod normal –, avantajând astfel masa totală a mașinii. De asemenea, plafonul panoramic din sticlă utilizează un mod de filtrare al luminii similar ochelarilor de soare și împiedică pătrunderea căldurii în habitaclu, făcând inutilă prezența unui stor.

Test: Renault Captur

Bordul se păstrează în același registru al designului avangardist, iar pentru asta face apel la tehnologia modernă. Mai sunt păstrate doar câteva butoane fizice, în rest sistemul de infotainment, precum și cel de climatizare vor fi controlate prin intermediul ecranului tactil de pe consola centrală, cu dimensiunea de 7 inchi. În cazul versiunilor echipate cu transmisii automate, soluțiile spectaculoase continuă cu bancheta din față gen sofa, care înlocuiește cele două scaune individuale uzuale. O premieră o reprezintă noul sistem de montare în plafon a airbagului pasagerului din dreapta-față, care oferă mai multă siguranță și permite creșterea volumului torpedoului, îmbunătățind în același timp și accesul. Din păcate, scaunele din față nu reușesc să asigure o poziție de ședere prea fericită, iar coloana de direcție are reglaj doar pe înălțime. Nici cei de pe banchetă nu sunt foarte norocoși, spațiul pentru picioare reprezentând punctul nevralgic.

Test: Nissan Juke Nismo 1.6 DIG-T XTRONIC M-CVT All Mode 4WD

Fiind o mașină ușor înaltă și construită pe o platformă de clasă mică, dinamica nu reprezintă un punct forte al lui C4 Cactus. Suspensiile par oarecum nehotărâte între confort și menținerea sub control a ruliului, fiind și destul de guralive pe denivelări. Chiar și așa, la rularea normală nu te poți declara chiar nemulțumit. Oricum, feedbackul general al mașinii, inclusiv cel al direcției asistate electric, este destul de bun, astfel că îți dai seama ușor de limitele dinamice.

Nu îl ajută platforma tehnică de clasă mică, în schimb motoarele sunt economice.

Nu îl ajută platforma tehnică de clasă mică, în schimb motoarele sunt economice.

Motoarele sunt axate în principal pe menți­nerea consumului de combustibil la un nivel cât m­ai redus. Având trei cilindri, propulsorul de bază, cu cilindreea de 1,2 litri, aspirat, se descurcă mulțumitor cu cele 965 kg ale mașinii. Mai mult, acesta a reușit o medie a consumului de aproximativ 5,5–6 l/100 km, cu doar un litru mai mare decât cea indicată de constructor. Dieselul de top, cu cilindreea de 1,6 litri și 100 CP, reușește reprize ceva mai bune, însă prezintă un gol turbo evident la turații mici. Acesta nu pare să convingă nici în ceea ce privește consumul de combustibil. Ambele motoare dispun de transmisii etajate lung și cu o timonerie ce presupune o cursă mare a schimbătorului. Un alt minus îl reprezintă inexistența turometrului.

Prețurile pentru Citroën C4 Cactus pleacă de la 12.995 euro, însă echiparea de bază nu include aer condiționat. Oricum, acest lucru poate fi compensat de garanția de 5 ani în limita a 100.000 km, de stilul unic, cu posibilități ample de configurare și de tehnologia modernă sau soluțiile ingenioase.

ams 11/2014

Nu îl ajută platforma tehnică de clasă mică, în schimb motoarele sunt economice.
Interiorul reprezintă o combinație de soluții practice și tehnologie modernă, completate de câteva detalii cochete, cum ar fi mânerele retro ale ușilor sau, în cazul transmisiei automate, bancheta propusă în locul scaunelor individuale.

Date tehnice

Articole similare

Comentarii închise.