Home Teste Test comparativ: Ford Kuga vs Kia Sportage – Trăiască sportul!

Test comparativ: Ford Kuga vs Kia Sportage – Trăiască sportul!

de Dan Damian
Ford Kuga vs Kia Sportage

De mulți ani, Kia Sportage și Ford Kuga au fost considerate unele dintre cele mai sportive modele din segmentul SUV-urilor compacte. Acum însă există tot mai multe voci care spun că generațiile actuale sunt prea banale la condus. Să fie oare adevărat? A venit timpul să aflăm și comparăm puternicele versiuni full hybrid.

Indiferent că vorbim de Ford Kuga sau Kia Sportage, predecesorii acestor două modele erau alegerea noastră atunci când venea vorba despre drumuri virajate de munte. Nu confortul suspensiei era prioritatea de top, ci agilitatea pe șosea. Generațiile actuale, testate în versiunile plug-in hybrid, care vin la pachet cu o masă apreciabilă, s-au dovedit relativ lente în ultimele teste. Dar mai există speranță, pentru că, pe lângă PHEV, ambele modele au și puternice versiuni cu propulsie hibridă. Așa că a venit timpul să le testăm în paralel.

Ford Kuga vs Kia Sportage

Să începem cu candidatul mai matur, Ford Kuga 2.5 FHEV, care este disponibil de 2 ani. Cilindreea de 2,5 litri vă spune ceva? Poate chiar vă alarmează puțin? Ford folosește un motor mare, pe benzină, din SUA, care lucrează în ciclu Atkinson, susținut fiind de o transmisie cu variație continuă. Așadar, propulsor fără supraalimentare, dar cu un cuplu bun de la turații destul de mici (152 CP, 200 Nm) și destul de gălăgios în sarcini mari.

Pentru a-l liniști, Ford se bazează pe ajutorul suplimentar al unui motor electric cu puterea de 92 kW. Sună promițător, dar în realitate funcționează doar pe jumătate. În trafic urban, este destul de liniștit, din moment ce propulsia este majoritar electrică, dar își dă în petec la viteze mari. Motorul pe benzină trebuie să lucreze constant, în timp ce cutia CVT schimbă frenetic raporturile de transmisie chiar și la sarcini reduse, iar propulsorul termic răspunde cu un sunet puternic. Raporturile simulate în cutie, care nu pot fi controlate de șofer prin padele, aduc fluctuații notabile în tracțiune, și asta nu îmbunătățește deloc situația.

Ford Kuga

În ciuda tuturor eforturilor, nici dinamica nu este tocmai strălucită, SUV-ul de 1,6 tone atingând 100 km/h în doar 9,2 secunde. După 14,6 secunde, instrumentele digitale plictisitoare arată 130 km/h. Chiar dacă Kuga recuperează puțin la benzinărie, cu un consum în test mai mic, de puțin sub 7 l/100 km, unitatea de propulsie nu este convingătoare, dar în schimb ne face să vrem să testăm motorul 1.5 EcoBoost (150 CP) cu transmisie manuală.

Pe de altă parte, putem merge fără probleme pe mâna modelului Kia Sportage 1.6 T-GDI Hybrid cu tracțiune față în această variantă. Unitatea de bază este propulsorul turbo pe benzină, de 1,6 litri, care furnizează deja 180 CP și un cuplu maxim de 265 Nm încă de la 1800 rpm. În plus, acest hibrid are un motor electric cu magnet permanent, de 44 kW și 264 Nm, combinat cu o cutie automată cu convertizor de cuplu și șase trepte. Energia e stocată într-o baterie litiu-ion de 37,5 kg, plasată sub banchetă. Puterea totală este de 230 CP.

La fel ca în cazul modelului Ford, sistemul de la Kia favorizează net propulsia electrică. Doar la accelerații puternice și în jur de 4000 rpm, motorul termic începe să fie mai vocal. Pentru că transmisia cu convertizor selectează rapid și lin treapta potrivită, iar întregul sistem dezvoltă uniform puterea consistentă, nu prea ai ce să critici la acest capitol. Până și trecerea de la frânarea regenerativă la cea hidraulică este mai naturală la Sportage decât la Kuga.

Kia Sportage

Oricum, confortul rulării e mai important pentru Kia decât agilitatea extremă. Doar puțin zgomot al rulării pătrunde prin pasajele roților, scaunele (încălzite și ventilate) tapițate cu imitație de piele și piele naturală sunt confortabile, dar nu prea moi, iar calitatea materialelor este semnificativ mai bună decât ceea ce oferă Kuga la acest capitol.

Există și amortizoare adaptive controlate electronic, însă doar la versiunea de echipare de top, GT-Line, lucru regretabil pentru clienții versiunilor mai accesibile ale modelului Sportage. Deși setarea tinde să fie fermă, mașina de test (în ciuda jantelor de 18 inchi) se descurcă bine pe drumurile cariate sau rosturile transversale de la poduri atunci când treci cu viteză. Nici măcar denivelările scurte nu afectează confortul. Și direcția? Corect de precisă, discretă, îl ajută pe șofer în virajele luate brusc, dar nu trezește nicio senzație de sportivitate.

La drum? Kia Sportage stă mai bine

Ford este departe de a fi la fel de echilibrat. Chiar și direcția, cândva un avantaj clar al modelului Kuga, provoacă dezamăgire. Puțină precizie și feedback, dar cupluri de retur prea mari, care fac volanul să se smucească înapoi – toate acestea erau altfel în trecut. Iar dacă exagerezi în viraje, te poți aștepta ca ESP-ul să intervină devreme și foarte dur.

Ford nu pune preț nici pe confortul suspensiei. Mai degrabă, se simte nervos și se scutură pe drumuri cu asfalt moderat de bun. Asta ar fi pe jumătate în regulă dacă setarea suspensiei i-ar conferi modelului Kuga o dinamică revigorantă. Dar nu. A se vedea probele de slalom și schimbare de bandă.

La aceasta din urmă, neutrul Sportage este cu 8 km/h mai rapid, iar slalomul printre jaloanele situate la 18 metri unul de altul e absolvit cu o viteză mai mare cu 3 km/h. Oricum, niciunul dintre aceste modele nu este cu adevărat o mașină sport, dar Kia cel puțin lasă o impresie mai bună, cu o ținută de drum armonioasă și un sistem de propulsie puternic.

Un alt avantaj al coreeanului e habitaclul său. Cu un foarte bun nivel calitativ al displayurilor curbate și un control vocal excelent, îi încântă pe fanii infotainmentului modern. Însă nici cei care preferă comenzile clasice nu sunt dezamăgiți. Doar displayul multimodal pentru climatizare și comenzile rapide pentru infotainment necesită ceva obișnuință.

Kia Sportage

În habitaclul ceva mai conservator al modelului Ford, temperatura, posturile de radio și navigația pot fi operate mult mai rapid, prin intermediul butoanelor rotative. Micul touchscreen orientat mai degrabă către pasager decât către șofer nu prea încântă. Același lucru îl putem spune și despre head-up displayul (opțional) cu suprafață mică, dar și despre controlul vocal care nu te ajută mai deloc.

Ford Kuga

De asemenea, Ford nu oferă un volum remarcabil al portbagajului. Trebuie să te mulțumești cu 405 până la 1.481 l. Prea puțin pentru un SUV atât de mare. Nu există un compartiment utilizabil sub planșeul portbagajului, fiindcă tehnologia hibridă trebuia să încapă undeva. Portbagajul foarte mare al lui Sportage, care este cu 11 cm mai scurt (și oferă de la 587 l până la 1776 l), este mult peste al hibridei Kuga.

Acest lucru subliniază perfect avantajele unei platforme adaptate din start pentru electrificare față de una modificată ulterior pentru propulsie hibridă. Ca un mic avantaj, Ford poate cel puțin să se laude cu bancheta care glisează longitudinal. Cu bancheta sa fracționabilă 20:40:40, plus un sistem de reglaj al spătarului, Kia stă și ea bine la acest capitol. Ocupanților din spate ar trebui să le placă confortul vizibil mai bun al banchetei și spațiul mai generos, precum și faptul că au propria zonă de climatizare, dar și porturi USB pe lateralele scaunelor din față. În schimb, în spate la Kuga spațiul pentru picioare este mai înghesuit, iar spătarul banchetei este insuficient profilat. Deci, nicio șansă pentru Ford.

Nicio șansă pentru Ford 

La casierie, cele două SUV-uri sunt cam pe același plan, dar cu un ușor avantaj pentru Kuga. Testate în variantele de top, GT-Line și Vignale, la un preț de bază de 40.941, respectiv 39.500 de euro, acestea costă mult peste sumele pe care cineva ar dori să le plătească pentru un SUV compact, dacă n-ar fi un hibrid premium. Kia Sportage strălucește cu un interior de înaltă calitate și cu o ținută de drum mai armonioasă. Garanția producătorului, de 7 ani în limita a 150.000 km, plus o conexiune on-line gratuită pe termen lung sunt avantaje clare pentru modelul coreean.

Interesant chiar și pentru cei care cunosc bine modelul Kuga este că Ford nu oferă scaune AGR potrivite pentru călătorii pe distanțe lungi la modelul de top, Vignale, dar o face pentru celelalte versiuni de echipare.

Dar nu mai contează, pentru a învinge în duelul cu acest Sportage aproape copleșitor e nevoie de mai mult decât scaune de top. Kia câștigă clar acest comparativ, cu un avans mare.

Text: Michael von Maydell/Traducere și adaptare: Dan Damian/Foto: Rossen Gargolov

Clasament final
1.  Kia Sportage 1.6 T-GDI 2WD623 Puncte
Sportage este un hibrid echilibrat, cu multă putere, spațiu, confort și un interior plăcut și îngrijit. E superior modelului Kuga la aproape toate capitolele.

2. Ford Kuga 2.5 FHEV – 561 puncte
Păcat! Nici sportivă, nici confortabilă, Kuga nu prea convinge în acest test. Nu a mai rămas nimic din punctele forte ale fostelor generații, cel puțin nu în versiunea hibridă.

ModelFord Kuga 2.5 FHEV VignaleKia Sportage 1.6 T-GDI Hybrid 2WD GT-Line
Propulsie
Tip motor/nr. cilindriL/4L/4
Antrenare vilbrochen/supraalim.Lanț/–Lanț/turbo
Cilindree cm324881598
Putere maximă kW (CP)/rpm112 (152)/5000132 (180)/5500
Cuplu maxim Nm/rpm200/nc.265/1500
Putere motor electric kW9244
Cuplu motor electric Nmn.c264
Putere ansamblu kW (CP)140 (190)169 (230)
Cuplu ansamblu Nmnc.350
TransmisieTracțiune față, cutie CVTTracțiune față, cutie automată cu 6 trepte
Pneuri în test 225/55 R 19 V235/55 R 18 V
Continental Premium
Contact 6
Continental EcoContact 6
Mase și dimensiuni
Masă proprie/sarcină utilă/nr. locuri kg1621/594/51695/480/5
Masă remorcabilă/cu frâne kg750/1600750/1650
Sarcină plafon/cârlig remorcare kg75/100100/100
Lungime × lățime 4629 × 18834515 × 1865 
(cu oglinzi) × înălțime mm(2178) × 1680(2130) × 1650
Ampatament mm27102680
Diametru de bracaj stg./dr. m12,0/12,011,9/11,7
Volum portbagaj l/VDA405/1481587/1776
Dimensiuni portbagaj        mic mm410 × 865 × 700460 × 890 × 700
L × l × h   mare mm1380 × 865 × 7001330 × 890 × 700
Înălțime prag de încărcare mm700710
Lățime interioară față/spate mm1490/14451515/1500
Înălțime interioară față/spate mm1040/9701030/990
Spațiu de ședere standard mm760730
Înălțime poziție de condus mm645635
Consum/autonomie/CO2
Consum în test  l/100 km6.97.4
ams – eco/ cotidian/ sportiv5,6/6,6/9,76,4/6,9/10,5
Emisii CO2 în test g/km160172
Consum WLTP BenzinăBenzină
mediu l/100 km5.76.4
Emisii CO2 (WLTP) g/km132149
Rezervor/capacitate baterie l/kWh54/1,154/1,5
Autonomie km782729
Accelerații/viteză maximă
Accelerații s6.65.5
0–  80 km/h9.27.9
0–100 km/h12.510.7
0–120 km/h14.612.5
0–130 km/h16,914.4
0–140 km/h23.419.1
0–160 km/h35.626.1
0–180 km/h16.715.7
0–400 m
Reprize s
60–100/80–120 km/h4,8/5,94,2/5,2
Viteză maximă km/h196193
Distanță de frânare
de la 100 km/h rece m35.435.9
de la 130 km/h rece/cald m 61,5/62,260,6/61,7
Zgomot interior
la   80/100 km/h ultima treaptă dB(A)65/6865/67
la 130/160 km/h dB(A)70/7370/73
Teste dinamice
Slalom 18 m TC/ESP on/off58.661.4
Dublă schimbare de bandă km/h120.7128.2
Preț de bază euro39.500 40.941 
Preț cu Rabla Plus euro37.67139.112 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.