Home ȘtiriProiecte secrete Porsche K1: SUV electric mai mare decât Cayenne cu șapte locuri

Porsche K1: SUV electric mai mare decât Cayenne cu șapte locuri

de Răzvan Măgureanu
Audi GrandSphere concept

Porsche plănuiește un SUV full electric mai mare decât Cayenne care va apărea în 2027. Porsche K1 va avea circa 5 metri și opțiune de șapte locuri. 

Porsche se gândește încă de acum trei ani să lanseze un SUV de superlux concurent cu noile Mercedes EQS SUV și BMW iX cu propulsie full electrică. Cu o lungime de circa 5 metri, super SUV-ul Porsche cu numele de cod K1 ar urma să se plaseze în gamă deasupra lui Cayenne. Acest model ar fi atractiv în primul rând pentru piețele din America de Nord și China dar va fi disponibil și în Europa.

În Europa, Porsche are în plan electrificarea rapidă și masivă și super SUV-ul mai mare decât Cayenne, plănuit pentru 2027,  ar fi al cincilea model electric de la Porsche după Taycan, Macan electric (2024), Porsche Boxster și Cayman electrice (2025) și viitorul Cayenne electric (2026).

Super SUV-ul Porsche a fost anunțat de Oliver Blume, CEO Porsche, la jumătatea lui 2022 la întâlnirea cu acționarii Porsche. “Plănuim să ne extindem portofoliul nostru atractiv cu un nou model de SUV de lux pur electric”, a declarat Blume.

Noul super SUV se va produce la uzina Porsche din Leipzig alături de viitorul Macan electric. Blume a declarat că Porsche se va orienta mai mult spre modelele de lux cu marje de profit mai mari și că noul SUV Porsche va fi o “interpretare foarte sportivă a unui SUV”.

Porsche a prezentat o schiță a acestui super SUV dealerilor Porsche din SUA la finalul lui 2021. Aceștia l-au descris ca un model foarte atipic pentru Porsche, “jumătate sedan, jumătate crossover”, fără nicio legătură cu proporțiile lui Cayenne sau Macan.

Capota este scurtă, parbrizul abrupt, acoperișul puternic curbat, iar partea din spate foarte plată. Porsche K1 va avea un tren de rulare sofisiticat cu suspensie pneumatică cu gardă la sol reglabilă și direcție integrală cu un unghi de bracaj de până la cinci grade.

Porsche K1 va fi construit pe noua platformă PPE (Premium Platform Electric) realizată împreună cu Audi, care dispune de arhitectură pe 800V. Inițial, Porsche plănuia să construiască K1 împreună cu proiectul Artemis de la Audi care a fost însă amânat. Sub proiectul Artemis se ascundea Audi Landjet, un break crossover, care între timp a fost transformat într-un viitor Audi A8 electric.

Audi a dezvoltat mai multe concepte în căutarea designului potrivit pentru Landjet, unul dintre ele fiind Audi Grandsphere. Însă după demiterea lui Herbert Diess și venirea lui Oliver Blume, proiectul a fost amânat și transformat și s-a renunțat și la nivelul 4 de conducere autonomă.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.