Home Teste Test comparativ: Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander

Test comparativ: Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander

de

Gelände

Noul val de SUV-uri asiatice format din Honda CR-V, Hyundai Santa Fe și Mitsubishi Outlander încearcă să scoată de pe linia de plutire constructorii europeni cu modele omoloage în portofoliu.

Text: Michael von Maydell. Foto: Dino Eisele

 

Ce ne facem dacă parcările vecinilor sunt pline de mult apreciatele SUV-uri de la Audi, BMW sau Volkswagen, dar noi nu dorim să ne identificăm mașina doar după numărul de înmatriculare? Sau ce facem dacă nu am terminat de plătit ratele la casă, dar avem totuși nevoie de un automobil diesel cu tracțiune integrală bun?

În niciun caz nu trebuie să disperăm, pentru că, din toamnă, oferta a fost împrospătată cu modele atractive, precum Honda CR-V, Hyundai Santa Fe și Mitusubishi Outlander, care reușesc să satisfacă o gamă largă de necesități. Toate trei au o lungime de circa 4,6 metri, motoare diesel puternice (150 până la 197 CP) și suficient spațiu de încărcare. Cu prețuri între 36.000 și 40.000 de euro, cele trei SUV-uri din Asia, cu dotări complete, joacă într-o ligă dominată de multă vreme de Audi Q5, BMW X3 și Mercedes GLK, dar sunt mult mai accesibile. Un Q5 2.0 TDI de bază, cu tracțiune integrală poate fi achiziționat abia de la 38.080 de euro, iar un X3 tot de bază e la fel de scump. Deci, v-am trezit interesul? Atunci, să continuăm.

Economic, accesibil, sigur, bine dotat și cu cea mai bună ofertă de spațiu, silențiosul CR-V câștigă pe merit locul întâi.

Economic, accesibil, sigur, bine dotat și cu cea mai bună ofertă de spațiu, silențiosul CR-V câștigă pe merit locul întâi.

Honda CR-V

Să începem cu cel mai accesibil model din acest test comparativ: CR-V 2.2 4WD Lifestyle, care poate fi achiziționat din octombrie. Dotat cu climatizare pe două zone, scaune Alcantara încălzite, subwoofer, cameră video pentru marșarier și faruri bixenon, Honda cere pentru acest automobil cu tracțiune integrală, de 150 CP doar 36.196 de euro.

Top test: Hyundai i30 cw

Și nu există aproape deloc motive de critică. Pasagerii călătoresc pe scaune comode, cockpitul este aranjat ergonomic, de la comenzile climatizării și până la radio, iar podeaua și portbagajul au covorașe moi. Honda însă renunță la utilizarea de materiale plastice și spumă sau aluminiu, dar oferă un cockpit solid și auster, fără prea mult șarm. Hyundai și Mitsubishi – asta putem să vă dezvăluim – nu sunt nici ei mai generoși. Tipic pentru Honda, șoferul are în fața ochilor instrumente de bord mari și cu margini iluminate în verde sau albastru. La fel de tipic, bancheta este concepută ingenios și permite o foarte bună utilizare a spațiului. O singură atingere a manetei mari din portbagaj și toată bancheta, cu spătar și șezut, se rabatează în față, oferind o suprafață netedă de încărcare cu un volum de până la 1669 de litri. Volumul minim este 589, astfel că SUV-ul cel mai scurt din test, cu doar 4570 mm lungime, are astfel cel mai mare portbagaj. O masă remorcabilă moderată, de doar 489 kg, reduce însă acest avantaj în privința punctajului.

Tipic pentru Honda: tahometrul mare și schimbătorul de viteze poziționat foarte sus

Tipic pentru Honda: tahometrul mare și schimbătorul de viteze poziționat foarte sus

CR-V se prezintă mai consecvent la setarea trenului de rulare. Aceasta e voit mai rigid și te informează cu plăcere despre deficiențele asfaltului sau valurile mici de pe drum, în schimb, nu te deranjează cu legănatul sau cu o direcție prea zgârcită cu feedbackul. De aici rezultă un comportament de drum echilibrat, pe care se poate pune bază și care te face repede să uiți de ocazionalele hurducături.

Rezultate excelente în ultima serie de teste EuroNCAP

La aceasta se potrivește, desigur, o transmisie cu șase trepte, cu cursă scurtă, care funcționează prompt și în deplină concordanță cu dieselul de 2,2 litri. Cu un cuplul motor maxim, de 350 Nm, mașina oferă performanțe excelente, e silențioasă și fără vibrații (sprint de la 0 la 100 km/h în 9.5 secunde), nu dă semne de slăbiciune nici la viteze mai mari și, cu un consum în test de 7,8 litri/100 km, este și mai ușor de mulțumit decât concurenții săi. Consumul minim poate fi, datorită sistemului stop/start și al modului eco-drive activabil printr-o simplă apăsare de buton, chiar de 5,5 litri la diesel.

 

Santa Fe e mare, comodă și silențioasă. Motorul său diesel însetat, trenul de rulare hurducăitor și prețul mult prea mare au costat-o victoria.

Santa Fe e mare, comodă și silențioasă. Motorul său diesel însetat, trenul de rulare hurducăitor și prețul mult prea mare au costat-o victoria.

Hyundai Santa Fe

Hyundai, mai lung cu 12 cm, nu prea poate să țină pasul cu concurența când vine vorba despre consum. Motorul său diesel de 197 CP înghite cu peste un litru mai mult (9,2 l/100 km). Pe lângă puterea afișată, considerabil mai generoasă, greutatea suplimentată cu aproximativ 200 kg este o altă circumstanță agravantă. Totuși, în ciuda unui plus considerabil de putere și cuplu (421 Nm), uriașa Santa Fe este doar la fel de sprintenă în plaja superioară de viteză precum CR-V și Outlander.

Hyundai Grand Santa Fe intră în scenă

În schimb, SUV-ul marca Hyundai punctează la interior. Atât în față, cât și în spate, oferta de spațiu este considerabil mai bună. Pasagerii călătoresc pe scaune mari, din piele, bancheta are spătar reglabil, iar opțional, se pot comanda două locuri suplimentare în portbagaj. De asemenea, mai există și numeroase spații generoase de depozitare, precum și o prelucrare cu tentă de lux a materialelor folosite la finisare. Sistemul de navigație cu touchscreen, tot de serie și ușor de utilizat, e înglobat foarte inspirat în consola centrală. Tot de lăudat: ecranul clar al computerului de bord, precum și conexiunile USB și AUX care sunt plasate ideal, lângă priza de 12 volți din fața schimbătorului de viteze.

E nevoie să te obișnuiești chiar și cu volanul cu multe funcții în acest cockpit extrem de elaborat.

E nevoie să te obișnuiești chiar și cu volanul cu multe funcții în acest cockpit extrem de elaborat.

La fel ca la Honda, prin rabatarea banchetei împărțită în trei, Santa Fe obține un spațiu de încărcare generos. În cifre, limitele de încărcare variază între 534 și 1680 de litri și, bonus, sub podea mai există alte câteva compartimente de depozitare (în total, 51 de litri). Doar pragul destul de înalt, de 780 mm, mai reduce oarecum caracterul practic al acestei mașini (Honda, 655 mm).

Mai puțin convingător este comportamentul rutier al SUV-ului. La drum întins, joacă mai întâi cu talent rolul unui companion bonom de cursă lungă, cu care se pot parcurge fără probleme distanțe mari. Dar, dacă părăsim autostrada și o luăm pe drumuri laterale, roțile de 19 inchi se hurducăie binișor, deranjându-i pe ocupanții lui Santa Fe cu salturi puternice. Așadar, cine spera să găsească un comportament agil de drum va fi dezamăgit. Setarea destul de dură a trenului de rulare nu reduce nici înclinarea considerabilă din curbe și nici nu îmbunătățește manevrabilitatea. Dar, dacă punem la treabă sistemul 4×4 și demarăm o incursiune în teren, Santa Fe este ceva mai pricepută decât concurenții săi datorită sistemului de asistență pentru urcarea sau coborârea pantelor și a unui diferențial blocabil 50:50% (CR-V fără blocabil, Outlander fără asistență la coborâre).

La drum cu Hyundai Santa Fe

Ajungem acum la cel mai mare neajuns al lui Santa Fe: prețul. Hyundai cere 39.597 de euro pentru 2.2 CRDi în varianta Premium. Faruri cu xenon, scaune din piele, sistem de asistență la menținerea benzii și multe altele se găsesc la bordul său – dar, deoarece concurenții săi sunt la fel de bine echipați, SUV-ul pierde masiv puncte în clasamentul general, în ciuda garanției de 5 ani.

 

Economicul și accesibilul Outlander are probleme cu dieselul prea răgușit, portbagajul prea mic și frânele destul de slabe.

Economicul și accesibilul Outlander are probleme cu dieselul prea răgușit, portbagajul prea mic și frânele destul de slabe.

Mitsubishi Outlander

Outlander, care e dotat în plus cu acoperiș și capotă pentru portbagaj acționate electric, plus o a treia serie de locuri în spate (standard), costă, bunăoară, cu 2500 de euro mai puțin. Mitsubishi, cu 150 CP, se întinde pe 4,66 metri, plasându-se astfel între Santa Fe și CR-V, și este aproape la fel de greu ca Honda. În mod asemănător, comportamentul dinamic e la fel de bun. Sprintul de la 0 la 100 km/h se rezolvă în 9.6 secunde, iar fișa tehnică afișează performanțe ce se deosebesc doar nesemnificativ.

Test: Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D

Cu toate astea, pentru a reuși să se mențină în plasa lui CR-V, Outlander arde ceva mai mult combustibil. Motorul diesel mare, de 2,2 litri, are un cuplu mai bun în plaja inferioară de turație, dar schimbătorul de viteze masiv îți solicită destul de mult atenția. De multe ori în testul nostru, am eșuat la trecerea din treapta a cincea într-a patra. Oricum, sălbaticul diesel are un consum acceptabil în test, de 7,9 litri/100 km. Iar datorită trenului de rulare confortabil, cei șapte posibili ocupanți sunt perturbați doar din când în când de denivelările mari. Din păcate, insonorizarea nu tocmai reușită lasă sunetele de rulare să intre aproape nestingherite în habitaclu.

Cockpitul cu ecran tactil și climatizare pe două zone e amenajat special pentru șofer.

Cockpitul cu ecran tactil și climatizare pe două zone e amenajat special pentru șofer.

Dar călătoria pe scaunele pliabile din portbagaj este recomandată exclusiv copiilor, deoarece spațiul la picioare și la cap nu inspiră prea mult confort. Nu mai vorbim de urcarea și coborârea destul de dificile. Pentru pasagerii adulți rămân doar scaunele fără susținere laterală din față, precum și bancheta rabatabilă și cu spătar reglabil. Ca la orice SUV care se respectă, nu lipsesc spațiile de depozitare și suporturile pentru băuturi. Lipsește însă un sistem de navigație mai rapid și mai sensibil, având în vedere că încăpățânatul ecran tactil recepționează comanda mai totdeauna doar la o a doua apăsare. Dar, după ce treci prin toate meniurile, descoperi informații dintre cele mai diverse, precum presiunea pneurilor sau timpul obținut pe circuit.

Test comparativ: SUV-uri cu motoare diesel

De slăbiciune dă dovadă și instalația de frânare a lui Outlander, care e într-adevăr solidă, dar frânează prea slab. Distanța de frânare de la 100 km/h este de peste 38 de metri, ceea ce atrage o depunctare zdravănă la capitolul siguranță. Așadar, pentru rusticul Outlander rămâne doar locul trei, în vreme ce scumpa și însetata Santa Fe urcă pe a doua treaptă a podiumului. Locul întâi îi revine, evident, accesibilului, economicului și echilibratului CR-V.

ams 02/2013

Date tehniceClasament

Articole similare

Comentarii închise.