Home Teste Test comparativ Honda CR-V vs Toyota RAV4: Bătălia samurailor

Test comparativ Honda CR-V vs Toyota RAV4: Bătălia samurailor

de Răzvan Măgureanu
test comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-V

Nu vă plac mașinile electrice, iar trioul benzină, electricitate și stații de încărcare nu vi se pare un compromis bun? Atunci, ce-ar fi să încercați un model hibrid, cu un motor termic, un strop de electricitate pentru eficiență și un mic impuls la plecarea de pe loc. De exemplu, Honda CR-V, care se confruntă cu Toyota RAV4 într-un duel japonez.

BEV, PHEV, FHEV, MHEV, ce alegem? Înainte de a începe testul, să le definim pe scurt. BEV-ul se conduce pur electric, PHEV-ul este o combinație între BEV și un motor cu combustie, cu o baterie care poate fi încărcată prin cablu, un motor electric și (de obicei) un propulsor pe benzină. Apoi, avem mild hybrid (MHEV), în care un mic motor electric ajută la accelerare, iar toți consumatorii electrici sunt alimentați cu energie electrică de la o minibaterie atunci când iei piciorul de pe accelerație și faci o scurtă pauză de la consumul de benzină sau motorină.

În cazul full hybridului (FHEV sau HEV), motorul electric este mai puternic decât la MHEV, iar electricitatea e folosită și pentru a ușura activitatea propulsorului pe benzină și chiar pentru a parcurge distanțe scurte fără consum de combustibil. Încărcare? Nu este nevoie, se întâmplă la frânare. Pur și simplu, realimentezi așa cum ești obișnuit. Ei bine, să trecem pe la benzinărie și să dăm startul testului comparativ cu Honda CR-V și Toyota RAV4.

Ați ghicit, începem cu consumul de combustibil. Aici, Toyota are un avantaj decisiv în ceea ce privește eficiența, deoarece, în sarcină parțială, duoul de pe puntea din față, format din motorul pe benzină de 2,5 litri aspirat natural (178 CP) și propulsorul electric numărul 1 (88 kW) preia tracțiunea. Motorul termic lasă inițial motorul electric să facă treaba la demaraj și la sarcină redusă.

Există chiar și un buton EV pentru acest lucru – fapt rar întâlnit la hibrizii clasici –, astfel încât, în cel mai bun caz, poți parcurge aproximativ 100 de metri în mod pur electric (capacitatea bateriei aproximativ 1,5 kWh). Dacă apeși mai tare pedala de accelerație, motorul electric numărul 2 (40 kW), de pe puntea din spate, intră în funcțiune, transformând modelul Toyota RAV4, lung de 4,60 metri și greu de 1720 kg, într-un vehicul cu tracțiune integrală, care, în test, a avut nevoie de doar 6,9 litri de benzină pentru 100 km.

test comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-V

Honda CR-V, pe de altă parte, produce toți cei 184 CP doar sub capota din față, cu ajutorul a două motoare electrice și a unuia cu patru cilindri aspirat natural, care funcționează în ciclu Atkinson, ceea ce promite eficiență. Particularitatea propulsiei de la Honda este că motorul termic poate funcționa ca generator pentru cel electric sau se poate cupla direct cu arborii de transmisie din față, în funcție de situație.

În cazul în care roțile din față nu au aderență, un arbore cardanic transferă puterea către puntea din spate, în funcție de necesități. Acest lucru funcționează bine, dar se traduce într-un consum mai mare de combustibil în comparație cu Toyota, inclusiv din cauza frecării crescute. Motorul cu combustie este mai des activ la Honda, care are o lungime de 4,71 metri și o masă de 1812 kg. Rezultatul în test, 8,0 litri de benzină pentru 100 km.

Chiar și cu un stil de condus extrem de defensiv, rareori este afișat un șase în fața virgulei. În mare, pentru că bateria de 1,06 kWh permite parcurgerea unei distanțe mai mici în mod electric. Honda nu are un buton EV, dar are patru niveluri de regenerare, care pot fi setate cu ajutorul padelelor de pe volan, astfel încât nu trebuie să utilizezi pedala de frână foarte des.

test comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-V

Efectul asupra mediului
De ce ne concentrăm atât de intens asupra sistemelor de propulsie? Pentru că îi oferă modelului RAV4 avantajul decisiv ca număr de puncte pentru victoria generală la capitolul protecția mediului. În ceea ce privește caracteristicile, ambele sunt la egalitate.

Așadar, am clarificat problema eficienței. Dar cum se conduce un astfel de hibrid în viața de zi cu zi? Destul de nespectaculos, pentru că nu trebuie să schimbi vitezele. Pur și simplu, selectezi D și pornești. Ambele sunt agile la plecarea de pe loc, datorită cuplului motorului electric disponibil integral de la pornire. Motorul pe benzină de la Toyota RAV4 cuplat cu o cutie cu rapoarte de transmisie cu variație continuă generează constant turații ridicate ale motorului, împreună cu efecte secundare acustice.

test comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-V

La Honda, transmisia simulează chiar și treptele de viteză. Acul indicator al puterii de pe instrumentarul digital ușor de citit se mișcă de colo-colo la sarcină maximă, iar motorul aspirat natural sună strident. Cu toate acestea, funcționează mai lin și își face mai puțin simțită prezența decât cel de la Toyota RAV4, subiectiv mai bine antifonată. Pe de altă parte, Toyota RAV4 este mai rapid, ceea ce se datorează în primul rând puterii mai mari a sistemului (222 CP) și cuplului mai puternic. Honda declară un cuplu al sistemului de 335 Nm, în timp ce Toyota specifică această valoare doar pentru fiecare motor în parte (221 + 202 + 121 Nm).

Puterea mai mare contribuie, desigur, și la plăcerea de a conduce, deși aceasta este destul de limitată în cazul unui SUV de dimensiuni medii. Cu toate acestea, Toyota RAV4, cu suspensia sa mai fermă, se simte mai agil, ia virajele cu mai mult
curaj, iar direcția oferă un feedback mai clar, în ciuda nivelului uneori prea ridicat de asistare al servodirecției. Mai puțin clar este însă feedbackul pedalei de frână, în special în traficul stop & go, cu un răspuns întârziat. Honda este mai relaxată, are o suspensie mai moale, filtrează mai bine denivelările, se balansează puțin mai mult și, în general, e mai confortabilă
de condus.

test comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-Vtest comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-V

Înclinare și glisare
Această atitudine se reflectă și la interior, cu locurile din față și din spate mai confortabile și reglabile mai precis. Bancheta poate fi chiar deplasată, spătarele pot fi înclinate în mai multe trepte, iar înălțimea centurii de siguranță poate fi reglată. Păcat doar că centura dedicată locului central este ancorată în plafon și, prin urmare, trece direct de-a lungul gâtului pasagerului. Habitaclul de înaltă calitate al lui CR-V are un design modern și bine structurat, cu un sistem de control al climatizării rotativ și ergonomic, exact așa cum ți-ai dori la orice mașină. La fel de intuitive sunt și butoanele pentru comenzi rapide, care flanchează ecranul tactil.

Asistentul pentru unghiul mort e completat de o cameră pe oglinda exterioară din dreapta, care proiectează automat imaginea pe ecranul central imediat ce acționezi semnalizatorul.
O caracteristică practică este faptul că head-up displayul afișează și informații de navigație de la Apple CarPlay, iar capota e susținută de două amortizoare cu gaz. Portbagajul (cu o capacitate de 579–1634 de litri) se deschide și se închide electric în mod standard, dar și prin atingere cu piciorul sub bara din spate. La fel ca la Toyota (580–1690 de litri), însă numai începând cu nivelul de echipare Exclusive bi-Tone.

test comparativ Honda CR-V vs Toyota CR-V

La Toyota RAV4, capota trebuie în continuare ridicată manual și susținută cu o bară metalică, iar în habitaclu există acum mai puține butoane în jurul ecranului tactil, care a evoluat considerabil, având o rezoluție mai bună și reacții mai rapide. Însă operarea este mai greoaie, deoarece acum există doar un buton rotativ pentru volum, restul fiind controlat prin intermediul unui meniu fix, cu o serie de comenzi directe. Dacă vrei să găsești direct canalul radio preferat, mai bine lași asta în seama asistentului vocal, pentru că lista posturilor nu e ordonată alfabetic.

De asemenea, instrumentarul de bord este acum mai mare, are o rezoluție mai bună și chiar poate fi puțin configurat. Cu toate acestea, e nevoie de ceva timp pentru a afla cum funcționează, așa că ar fi mai bine să tragi pe dreapta și să configurezi totul pe îndelete. Acest lucru este valabil și pentru setările unor sisteme de asistență la conducere. Ambele SUV-uri oferă astfel de sisteme din abundență. Și dacă acestea ar putea să recunoască precis semnele rutiere, ar fi și mai bine, mai ales că prețurile ambelor modele nu este deloc mic.

Clasament final 
1. Toyota RAV4  2.5 Hybrid 4×4 GR Sport  561 puncte
Toyota RAV4 câștigă cu un mic avans acest test mai ales pentru faptul că este mai economică, mai rapidă, mai agilă, are o direcție mai precisă și frâne mai bune. În plus, oferă o perioadă de garanție foarte lungă de 6 ani sau 200.000 km.

Honda CR-V e:HEV Advanced  540 puncte
2. Honda CR-V  are un interior mai spațios, mai modulabil și mai practic, are faruri mai bune, este mai confortabilă și clar mai silențioasă decât Toyota, al cărui grup motopropulsoir ar putea fi mai rafinat. Pierde victoria deoarece nu e la fel de agilă și consumă mai mult.

ModelHonda CR-V e:HEV AdvanceToyota RAV4 2.5 Hybrid 4x4 GR Sport
PROPULSIE
Tip motor/nr.cilindriL/4L/4
Antrenare vilbrochen/supraalimentarelanț/–lanț/–
Amplasare motortransversal-fațătransversal-față
Cilindree cm319932487
Alezaj × cursă mm81,0 × 96,787,5 × 103,4
Putere maximă
kW(CP)/rpm
109 (148)/6100131 (178)/5700
Cuplu maxim Nm/rpm189/4500221/3600
Putere specifică kW/l (CP/l)54,7 (74,3)52,7 (71,6)
Capacitate baie de ulei l5,15,4
Putere motor electric față/spate kW135/–88/40
Cuplu motor electric față/spate Nm335/–202/121
Putere sistem kW (CP)135 (184)163 (222)
Cuplu sistem Nm335nc.
Tracțiuneintegralăintegrală
Cutie de vitezecu raport fixCVT
TREN DE RULARE
Suspensie fațăbrațe transversale, MacPhersonbrațe transversale, MacPherson
spatemultilink, arcuri elicoidalemultilink, arcuri elicoidale
Frâne fațădiscuri ventilatediscuri ventilate
spatediscuridiscuri
Dimensiuni pneuri235/60 R 18 H235/55 R 19 V
Marcă pneuriDunlop SP Sport Maxx 050Bridgestone Alenza 001
CAROSERIE
Lungime × lățime x înălțime mm4706 × 1866 x 16844600 × 1855 x 1685
Ampatament mm27002690
Număr locuri55
Sarcină plafon/cârlig de remorcare kg83/7585/70
Masă remorcabilă/cu frâne kg600/750750/1400
Volum portbagaj l579–1634580–1690
Masă totală kg23502225
Capacitate rezervor l5755
CONSUM/CO2
Consum mediu WLTP l/100 km6,75,8
Emisii CO2 WLTP g/km151132
PERFORMANȚE
0–100 km/h s9,58,1
Viteză maximă km/h187180
CAROSERIE
Lățime interioară față/spate mm1520/14601490/1480
Înălțime interioară față/spate mm990/9401020/1000
Lungime șezut față/spate mm485/480510/500
Spațiu standard pentru picioare mm770755
Înălțime șezut față de carosabil mm660630
Înălțime prag de încărcare mm690675
Dimensiuni portbagaj (L x l x h ) mic mm570 × 770 × 810505 x 895 x 780
Dimensiuni portbagaj (L × l × h) mare mm1550 × 770 × 8101430 × 895 × 780
Masă proprie/sarcină utilă kg1812/5381720/505
Distribuție mase față/spate %57,9/42,156,6/43,4
Diametru de bracaj stânga/dreapta m11,9/11,711,6/11,7
CONSUM/AUTONOMIE/CO2
Consum în test
l/100 km
8,06,9
ams – eco/cotidian/sportiv (15/70/15%)6,9/7,7/10,35,9/6,6/9,5
Emisii COîn testg/km186161
Emisii COîn proba eco g/km161138
Autonomie după consum în test km712797
PERFORMANȚE
Accelerații s
0– 30 km/h1,91,5
0– 50 km/h3,32,8
0– 80 km/h6,15,6
0–100 km/h8,78,0
0–120 km/h12,511,1
0–130 km/h15,012,8
0–140 km/h18,114,9
0–160 km/h26,920,0
0–400 m16,515,8
Reprize s
60–100 km/h4,64,4
80–120 km/h6,45,5
REZISTENȚĂ LA ÎNAINTARE
Putere consumată la 130 km/h kW (CP)40 (54)38 (52)
DISTANȚĂ DE FRÂNARE
100–0 km/h, rece m38,637,0
100–0 km/h, cald m37,536,6
ZGOMOT INTERIOR
La 80 km/h dB(A)6665
La 100 km/h dB(A)6866
La 130 km/h dB(A)7271
La 160 km/h dB(A)7574
TESTE DINAMICE
Slalom 18 m km/h60,563,2
Dublă schimbare de bandă km/h129,0129,4
PREȚURI
Preț de bază euro54.55053.285

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.