Conform celor de la VW, ID.4 este o alternativă mai versatilă la ID.3, fiind o mașină electrică pentru toată familia. O comparație cu Hyundai Kona Electric și Mercedes EQA arată dacă este cu adevărat un talent universal. Test comparativ VW ID.4, Hyundai Kona Electric, Mercedes EQA.
Duminică dimineață, în jurul orei 10 a.m. Mulți clienți așteaptă în fața brutăriei noastre preferate din estul Stuttgartului. Covrigii, chiflele, pateurile cu brânză și alte produse de patiserie de-aici sunt deosebit de apreciate și se vând foarte repede. Pe diagonală se află o stație de încărcare de 11 kW, unde multe mașini de testare sunt deja conectate la priză – un hibrid plug-in de la Volvo, o navă-amiral precum Audi e-tron și chiar și un Porsche Taycan. Însă interesul celor care așteaptă este în mare parte limitat.
Dar situația a fost complet diferită în 2 mai. În timp ce copiii tânjeau după covrigi, unii adulți au descoperit ID.4-ul de culoarea mierii care a stat la încărcare peste noapte. S-au uitat înăuntru, au privit farurile, au schimbat impresii. Designul său neobișnuit – o combinație între partea frontală plată, flancurile curbate și spatele masiv –, precum și cabina de pilotaj cu informații reduse la minimum au provocat multe discuții și au ridicat întrebări. „Foarte curajos pentru un producător de masă ca VW“, comentează un bărbat mai în vârstă. Volumul de încărcare, autonomia și prețul sunt alte teme importante de discuție.
În comparativul publicat în ediția din decembrie 2020, fratele mai mic ID.3 s-a impus în fața lui Hyundai Ioniq, a Kiei e-Niro și Teslei Model 3, dar acum VW ID.4, cu 32 cm mai lung, are de înfruntat și un competitor premium. EQA, cel mai mic SUV electric de la Mercedes, și Hyundai Kona Electric concurează în acest comparativ. Anul trecut, Kona a fost cel mai vândut model Hyundai în România, cu 1892 de unități, și cel mai bine vândut SUV electric de la noi, cu 179 de exemplare. OK, nici nu a avut prea mulți rivali electrici, dar rezultatul e meritoriu.
Scump și bine echipat
Ca să nu riște nimic, Volkswagen ne trimite echiparea de top (pentru România, ID.4 Pro Performance), cu motorul de 150 kW și bateria mare, de 77 kWh (capacitate netă), care costă 44.630 de euro și pe care au ornat-o suplimentar cu toate delicatesele posibile: jante Drammen de 20 de inchi (1178,10 euro), Pachet Confort Plus (480,76 de euro, cu Air Care Climatronic pe trei zone), pachet Sport Plus (1129,31 de euro, cu suspensie adaptivă DCC și servodirecție progresivă), pachet Infotainment Plus (1137,64 de euro, cu sistem multimedia Ready 2 Discover Max cu ecran tactil de 12 inchi și head-up display) și pachet Styling Plus (2647,75 de euro, cu plafon panoramic și faruri LED Matrix), plus un pachet de sisteme de asistență complet, cu Travel Assist (2207,45 de euro). Toate astea duc prețul final la peste 53.000 de euro. Da, ați citit bine. Este un preț ridicat pentru un SUV compact electric, care îi uimește pe cumpărătorii de cornuri.
Însă VW ID.4 oferă cele mai bune scaune din acest comparativ, dar și o excelentă consolă centrală între ele. Două suporturi pentru doze de băuturi, un compartiment iluminat pentru telefonul mobil, cu posibilitate de încărcare, patru prize USB-C, separatoare și capac sub formă de rulou – mai mult nu e posibil. VW este singurul care a prevăzut un compartiment sub podeaua portbagajului, unde pot fi depozitate, de exemplu, cablurile de încărcare (inclus în pachetul Comfort Plus, menționat mai sus). Pe cât de spațios pare, mai presus de toate ID.4 este practic. Opțiunile din configurator includ acum jante Narvik de 21 de inchi cu anvelope mixte (1656 de euro), bare longitudinale argintii pe acoperiș și inserții argintii la montantul spate (pachet exterior Silver, 627 de euro), vopsea metalizată și cârlig de remorcare.
Dar cel mai mare atu pe care SUV-ul lung de 4,58 metri îl datorează platformei MEB este spațiul interior enorm. Spațiul standard de ședere (760 mm) pentru pasagerii din spate e la fel de impresionant ca înălțimea interioară și volumul de încărcare cuprins între 543 și 1575 de litri. Chiar și Tiguan are un volum al portbagajului de 520 de litri, cu bancheta spate în poziție normală. Însă, pe lângă laude, VW primește și mustrări. La urma urmei, toate mașinile de testare trebuie să fie cântărite, iar cu 2153 kg, SUV-ul compact de la VW intră la categoria grea. Din această masă, 493 sunt ale celor 288 de celule ale bateriei, în timp ce motorul electric împreună cu tehnologia aferentă, montate la puntea spate, cântăresc încă 90 kg. Chiar și Mercedes EQA este cu 173 mai ușor.
Așadar, nu e deloc surprinzător faptul că SUV-ul cu cinci locuri din Wolfsburg demonstrează ambiții mici pentru o atitudine sportivă. Motorul său sincron cu magnet permanent are o putere de 150 kW (204 CP) și un cuplu de doar 310 Nm – suficientă putere pentru o accelerație rapidă, dar nu palpitantă. ID.4 lasă performanțele sportive în seama recent lansatului VW ID.4 GTX, care dezvoltă 299 CP și accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,2 secunde (de la 52.735 de euro).
Revenind la mașina de față, consumul mediu în test a fost de 24,5 kWh/100 km, rezultând astfel o autonomie de 338 km. Pe ruta de testare eco, autonomia a crescut cu 100 km. Doar Kona electric a mers mai departe în acest tur, cu o autonomie eco/medie de 443/353 km.
Dar ocupanții ies din mașină foarte relaxați. VW e mai silențios decât rivalii săi, iar confortul suspensiei este exemplar datorită amortizoarelor adaptive reglabile individual. Numai denivelările mici deranjează liniștea generală, atunci când conduci încet, însă SUV-ul greu nu se clatină prin viraje și absoarbe denivelările lungi la fel de atent ca un Touareg dotat cu
suspensie pneumatică.
Există multă distracție la volan, mai ales pentru că motorul își trimite puterea către puntea spate. În acest fel, direcția poate acționa cu precizie, eliberată de influențele motrice, iar șoferul se poate bucura de tracțiunea bine controlată a roților posterioare.
Este însă suficient pentru primul loc? Un moment, că VW ID.4 își arată și punctele slabe. Deși calitatea materialelor a crescut semnificativ comparativ cu ID.3 – se poate simți la scaunele AGR, la plasticul moale și gros de 8 mm, care imită pielea și are culoare maro, aflat în zona superioară a bordului și a fețelor de uși –, tabloul rudimentar de bord, cu afișajul mic, de numai 5,3 inchi, și cu puține informații, butoanele de comandă ciudat combinate în stânga șoferului și butoanele tactile de sub display-ul tactil de 12 inchi, care uneori nu reacționează (de exemplu, cele pentru modurile de condus), par inadecvate pentru un SUV compact care sare de 50.000 de euro.
Micul e-Benz se numește EQA
EQA 250, varianta electrică a lui GLA și, în prezent, cel mai ieftin model electric de la Mercedes, dovedește că ergonomia de la bord poate fi mai bună. Începe de la 49.170 de euro, dar, surprinzător pentru o mașină premium, este foarte bine dotat standard, iar cu tot ce are la bord, inclusiv sistemul multimedia MBUX cu ecranele mari, ajunge la aproximativ 52.000 de euro.
Dacă te așezi pe scaunele confortabile reglabile manual (reglajul electric pentru șofer costă 410 euro, iar pentru pasager, 339), apuci volanul îmbrăcat în piele Nappa și privești monitoarele cu rezoluție foarte bună și gurile de ventilație cu design elegant, impresia de calitate se potrivește mult mai bine cu nivelul ridicat al prețului. Mai ales că operarea prin intermediul butoanelor, ecranului tactil mare și touchpad-ului din fața cotierei centrale este mult mai simplă. Și să nu uităm de controlul vocal inteligent, MBUX, care nu numai că reacționează mai rapid și mai competent decât cele de la rivalii săi din acest test. Ba chiar imită și sunete scoase de diverse animale (vacă, pisică, tigru, elefant), te înveselește cu glume și poate pune întrebări.
Model electric sau nu, EQA este la fel de ușor de utilizat în viața de zi cu zi ca orice alt Mercedes. Ca de obicei, se pornește de la buton, iar schimbătorul de viteze se află în dreapta pe coloana volanului, în timp ce padelele din spatele volanului nu mai schimbă treptele, ci variază gradul de recuperare. Spre deosebire de ID.4, care nu este atât de competent în recuperare, șoferul poate alege între cinci niveluri de recuperare – de la D+ (coasting) și D – – (recuperare ridicată), care imită aproape modul One-pedal, și până la D Auto, caz în care se cuplează modul Eco Assist –, variația fiind imensă.
Acum însă, apeși butonul de start, EQA raportează militărește „Gata de condus“, cuplezi maneta selectorului în „D“ și pornești. Și te duci unde ai treabă? Din păcate, nu. Un motor asincron de 140 kW, care furnizează un cuplu maxim de 375 Nm, servește drept sursă de propulsie. Cu toate acestea, abilitatea de sprinter este limitată. La urma urmei, Mercedes a fost mai vehement decât ID.4 pe pista de testare din Lahr – atât în ceea ce privește dinamica longitudinală, cât și dinamica laterală. Lucru dovedit și de accelerațiile până la 130 km/h, și de cei 132 km/h din proba de dublă schimbare de bandă, cea mai bună viteză din test. Orice altceva ar fi o surpriză dacă cântărești 173 kg (diferența de masă dintre ID.4 și EQA).
În acest context, valorile ridicate ale consumului sunt cu atât mai fatale. Cu un consum de 28,0 kWh/100 km,
motorul electric al lui Mercedes necesită mult mai multă energie. Astfel este de la sine înțeles că bateria sa cu o capacitate netă de 66,5 kWh, distribuită pe cinci module sub podea și sub portbagaj, nu asigură o autonomie prea mare. Condus rapid, EQA cu suspensia sa suplă ar trebui să fie realimentat după aproximativ 250 de kilometri. Precondiționarea bateriei și căutarea stației reușește, ca la VW și Hyundai, fără probleme. La stații rapide DC, EQA poate trage din priză maximum 100 kW, la fel ca și Kona.
Prin comparație, VW ID.4 este puțin mai performant, putând scoate de la priză până la 125 kW.
Nu suntem la fel de surprinși de volumul de încărcare mai mic al lui EQA, lung de 4,46 metri, care se bazează pe o platformă convențională – 340 până la 1320 de litri ar trebui să fie suficienți. Dar este prea puțin pentru călătoriile mai lungi cu patru pasageri, iar cei din spate ar fi meritat o poziție de ședere mai confortabilă. Faptul că un GLA convențional are un volum de încărcare de numai 435 de litri, iar Kona Electric, doar 332 este o slabă consolare. Însă spătarul banchetei poate fi rabatat în trei segmente, 40/20/40%, iar dacă lucrurile devin prea înghesuite, EQA poate trage după el chiar și o remorcă având sarcina de până la 750 kg.
Mergând înainte în zigzag
Trecem acum la Kona Electric, care are mai multe de oferit decât suspectează mulți dintre cei care cumpără cornuri. Merită să aruncăm o privire pe tabelul de date tehnice. Cântărind doar 1,7 tone, dar fiind la fel de puternică precum VW, Kona ajunge la 100 km/h în mai puțin de 7 secunde și atinge o viteză maximă similară cu a rivalilor săi (160 km/h) mai repede cu 8,6, respectiv 9,5 secunde față de EQA, respectiv ID.4. Diferențe mari. În plus, consumă cel mai puțin, ajunge cel mai departe, în ciuda celei mai mici baterii (capacitate netă 64 kWh), și astfel câștigă cu ușurință capitolul propulsie.
Acest lucru este cu atât mai impresionant cu cât Kona rar transmite pe asfalt toți cei 395 Nm. Micile roți din față au o lipsă masivă de tracțiune – nu doar în virajele strânse în urcare și pe ploaie, dar și atunci când pornești rapid de la semafor.
E bine însă pentru cei care preferă să apese delicat pedala de accelerație sau pentru cei care pot să se împace cu patinarea roților din față și cu direcția mai puțin precisă. În plus, nu trebuie să te aștepți la un confort prea mare în conducere.
Suspensia este fermă, denivelările transversale și scurte sunt resimțite, nefiind aproape deloc amortizate, iar pe autostradă apar zgomote clare la rulare combinate cu o vibrație a roților din față.
Pe de altă parte, în spatele îngust al mult mai compactei Kona există o lipsă de spațiu atât la cap, cât și la picioare. Mai mult, ne-am dori în spate guri de ventilație și mai multe materiale plastice moi, mai multă grijă la fabricație și o calitate mai bună în detaliu. Volanul este puțin strâmb, capacul prizelor de încărcare atârnă de o bandă subțire din plastic și nu există un loc fix pentru cablul de încărcare. Având în vedere slăbiciunile funcționale și spațiul limitat, nimic din toate acestea nu ar deranja dacă Kona ar fi oferită la un preț mai modest.
Dar, la 41.745 euro în varianta de top, Luxury, este scumpă și se apropie de prețul lui VW. E adevărat însă că este mai bine echipată standard decât VW și că, după facelift, au apărut un pachet de asistență complet, head-up display și un sistem multimedia extins, cu ecran tactil de 10,25 de inchi. Și să nu uităm garanția de 5 ani. De asemenea există puține de reproșat când vine vorba de ergonomie. Cele mai importante funcții de bază pot fi accesate prin intermediul unor taste fizice, iar sistemul multimedia funcționează fără blocaje. Dar oricât de frugală și stabilă ar fi Kona, un alt model merită primul loc, VW. Așadar, nu vă mirați dacă, în viitorul apropiat, un ID.4 va fi parcat mai des lângă patiseria de unde cumpărați cornuri.
Clasament
VW ID.4 607 puncte
ID.4 impresionează cu mult spațiu, confort bun și siguranță ridicată. Cu toate acestea, calitatea și ergo-
nomia mediocre nu se potrivesc cu nivelul de preț
prea optimist.
Mercedes EQA 589 puncte
Nu la fel de aerisit și lacom de energie, confortabilul EQA ocupă doar locul al doilea. În ceea ce privește calitatea și ergonomia, este însă înaintea lui VW.
Hyundai Kona electric 580 puncte
Ușor, rapid și întotdeauna pregătit pentru o surpriză. Kona Electric are multe calități, dar li se potrivește doar celor pentru care confortul și spațiul nu sunt importante.
Model | Hyundai | Mercedes | VW ID.4 |
---|---|---|---|
Kona Electric Luxury | EQA 250 | Pro Performance | |
Propulsie | |||
Tip motor | motor sincron cu magnet permanent | motor asincron | motor sincron cu magnet permanent |
Putere maximă kW (CP) | 150 (204) | 140 (190) | 150 (204) |
Cuplu maxim Nm | 395 | 375 | 310 |
Transmisie | tracțiune spate, | tracțiune față, | tracțiune spate, |
raport fix | raport fix | raport fix | |
Pneuri în test față | 215/55 R 17 W | 235/45 R 20 T | 235/45 R 21 T |
spate | 215/55 R 17 W | 235/45 R 20 T | 255/40 R 21 T |
Michelin | Pirelli | Bridgestone | |
Primacy 3 | P Zero | Turanza Eco | |
Mase și dimensiuni | |||
Masă proprie/sarcină utilă/nr. locurikg | 1730/440/5 | 1980/490/5 | 2153/507/5 |
Masă remorcabilă/cu frânare kg | –/– | 750/750 | 750/1000 |
Lungime × lățime | 4205 × 1800 | 4463 × 1834 | 4584 × 1852 |
(cu oglinzi) × înălțime mm | (2070) × 1570 | (2020) × 1620 | (nc.) × 1640 |
Ampatament mm | 2600 | 2729 | 2771 |
Diametru de bracaj st./dr. m | 11,2/11,0 | 11,2/11,0 | 11,0/10,9 |
Volum portbagaj l/VDA | 332/1114 | 340/1320 | 543/1575 |
Dimensiuni portbagaj mic mm | 230 × 915 × 650 | 360 × 930 × 715 | 460 × 890 × 680 |
L × l × h mare mm | 1060 × 915 × 650 | 1200 × 930 × 715 | 1390 × 890 × 680 |
Înălțime margine de încărcare mm | 700 | 690 | 735 |
Lățime interioară față/spate mm | 1460/1445 | 1460/1455 | 1500/1485 |
Înălțime interioară față/spate mm | 1015/915 | 1030/955 | 1075/970 |
Spațiu de ședere standard mm | 630 | 740 | 760 |
Înălțime poziție de condus mm | 595 | 620 | 600 |
Consum/autonomie/CO2 | |||
Consum în test kWh/100 km | 19,8 | 28,0 | 24,5 |
ams – eco/cotidian/sportiv | 15,8/19,7/24,4 | 19,9/28,1/35,5 | 18,8/24,7/29,1 |
Emisii CO2 în test1) g/km | 79 | 112 | 98 |
Încărcare la plin 2) kWh | 70 | 72 | 83 |
Timp de încărcare AC2) h.min. | 6.3 | 6.3 | 7.3 |
Timp încărcare DC 150 km 3) min. | 18 | 25 | 18 |
Consum mediu WLTP kWh/100 km | 14,3 | 17,8 | 17,7 |
Capacitate baterie, netă/brută kWh | 64/70 | 66,5/70 | 77/82 |
Autonomie în proba eco/în test km | 443/353 | 363/257 | 441/338 |
Accelerații/viteză maximă | |||
Accelerații s | 2,9 | 3,2 | 3,1 |
0– 50 km/h | 5,0 | 5,9 | 5,9 |
0– 80 km/h | 6,9 | 8,4 | 8,5 |
0–100 km/h | 9,5 | 11,8 | 12,2 |
0–120 km/h | 11,0 | 13,9 | 14,5 |
0–130 km/h | 12,8 | 16,2 | 17,2 |
0–140 km/h | 17,2 | 25,8 | 26,7 |
0–160 km/h | 15,1 | 16,2 | 16,3 |
0–400 m | |||
Reprize s | 3,4/4,5 | 4,5/5,9 | 4,6/6,3 |
60–100/80–120 km/h | |||
Viteză maximă km/h | 167 | 160 | 160 |
Distanțe de frânare | |||
de la 100 km/h rece m | 36,4 | 36,7 | 37,3 |
de la 100 km/h cald | 36,6 | 36,4 | 36,8 |
Zgomot interior | |||
la 80 km/h ultima treaptă | 65 | 65 | 62 |
la 100 km/h dB(A) | 68 | 67 | 65 |
la 130 km/h | 71 | 72 | 70 |
la 160 km/h | 75 | 74 | 73 |
Teste dinamice | |||
Slalom 18 m TC/ESP on/off | 63,0/63,0 | 63,3/63,5 | 62,9/–4) |
Dublă schimbare de bandă km/h | 126,9/127,7 | 132,0/132,4 | 128,2/–4) |
Preț | |||
Preț de bază euro | 41.745 | 49.170 | 44.630 |