Home Teste Test: Dacia Logan MCV 1.5 dCi 90 CP

Test: Dacia Logan MCV 1.5 dCi 90 CP

de

_RBC5694

Noua Dacia Logan MCV nu mai poate transporta decât cinci persoane, dar rămâne la fel practică și încăpătoare. Primul test cu versiunea de motorizare 1.5 dCi de 90 CP.

Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș

 

Cu timpul, gama de modele Dacia a crescut, și fiecare membru al ei a început să își urmărească mai bine rostul în viață. Acum, avem un monovolum cu șapte locuri pe nume Lodgy și vanul Dokker, care este disponibil atât în versiune de marfă, cât și de pasageri. Astfel, Logan MCV a putut să renunțe la postura cameleonică prin care urmărea să mulțumească pe toată lumea, de la cei cu familii foarte numeroase la cei care, din când în când, abuzau de spațiul interior foarte generos și transportau ceea ce nici cu gândul nu poate fi imaginat. Deci, adio, șapte locuri și adio, uși spate ca la autovehiculele utilitare. Dacia Logan MCV a devenit un break veritabil, ceea ce nu prea reușise la prima generație.

Test comparativ: Dacia Lodgy vs Citroën Berlingo Multispace și Fiat Doblò

Portbagajul și spațiul interior au rămas, în schimb, la fel de generoase. Fără a renunța la niciunul dintre cele cinci locuri pot fi încărcați 513 litri de bagaje, iar prin plierea spătarului banchetei fracționabil asimetric 40/60% se ajunge la incredibila valoare de 1518 litri. În plus, gura de acces a portbagajului are un decupaj amplu, marginea de încărcare este joasă, iar hayonul se ridică suficient de sus pentru a-i feri de cucuie pe cei care au depășit norma la creștere. Singura critică pe care o suportă se referă la faptul că, prin rabatarea spătarului banchetei, nu se obține o suprafață de încărcare chiar plană. Nu-i o tragedie, am văzut asta și la case mai mari!

Logan MCV a devenit un break autentic, cu hayon, doar cinci locuri și design cursiv.

Logan MCV a devenit un break autentic, cu hayon, doar cinci locuri și design cursiv.

Mai nou, Dacia Logan MCV are ampatamentul de exact aceeași lungime ca și versiunea de caroserie berlină, ceea ce implică locuri pe banchetă la fel de încăpătoare. Apoi, vizibilitatea către spate este mult mai bună decât la vechea generație, pădurea de tetiere ce obtura câmpul vizual fiind doar o tristă amintire. Totuși, chiar și așa, montanții posteriori cam groși te obligă să folosești destul de des oglinzile retrovizoare laterale.

Test comparativ: Mercedes Citan Combi vs VW Caddy Life

De la volan, regăsești același sentiment de robustețe cu care Logan a uimit pe toată lumea. Ca niște masochiști dedicați, amortizoarele acceptă fără să facă scandal orice abuz venit din partea infrastructurii rutiere autohtone. Pe gropi nu se aude mai nimic, iar confortul întrece așteptările. De asemenea, comportamentul dinamic e foarte sigur și, pe viraje, Dacia Logan MCV nu se pierde cu firea nici chiar atunci când se adoptă un stil de condus susținut. Evident, oricât de patriot sunt, țin să precizez că ținuta de drum și confortul sunt raportate la concurenții direcți, și nu la mașinile la mâna a doua din clasele superioare conduse de pensionare bătrâne doar până la biserică, de 6–7 ani vechime, dar cu maximum 100.000 km și cu prețuri de noi lejer peste 30.000 de euro.

Motorul diesel se potrivește de minune cu caracterul practic al mașinii, prin cuplul generos și consumul mic.

Motorul diesel se potrivește de minune cu caracterul practic al mașinii, prin cuplul generos și consumul mic.

Versiunea de motorizare diesel de 90 CP nu se grăbește să ajungă la 100 km/h, timpul indicat de constructor fiind de 12.1 secunde, în schimb cuplul motor îndestulător și omogen suplinește acest neajuns. Deși cutia de viteze are doar cinci trepte, consumul de combustibil se menține la cote mai mult decât rezonabile chiar și pe autostradă. Cei 3,8 l/100 km regăsiți în fișa tehnică sunt destul de greu de atins, dar 4,5 litri reprezintă o valoare plauzibilă pentru toată lumea. Pe lângă consumul și cuplul excelente, versiunea diesel pare mai plăcută la condus și datorită feedbackului mai bun al direcției. Pe de altă parte, la turații mici, aproape de ralanti, vibrațiile motorului devin evidente în habitaclu.

Spătarul banchetei se rabatează ușor, iar pragul față de podeaua portbagajului este mic.

Spătarul banchetei se rabatează ușor, iar pragul față de podeaua portbagajului este mic.

Referitor la finisarea interiorului, lucrurile rămân așa cum le-a stabilit cea de-a doua generație Logan. În continuare, trăsăturile specifice oricărui model de buget pot fi ușor identificate, dar materialele sunt ceva mai bune calitativ. Și aici surprinde oferirea sistemului de infotainment Media Nav ce include și navigație, la doar 300 de euro, și apariția unor dotări mai simandicoase, gen tempomat/limitator de vi­teză, senzori de parcare și tapițerie din piele. Nu trebuie uitat că ABS-ul, ESP-ul și patru airbaguri sunt oferite în echiparea de bază.

Test: Capacitate de încărcare

Deși prețul de pornire de 7790 de euro este mai mic decât al modelului precedent, în cazul de față am ajuns la peste 13.500. E drept că vorbim despre cea mai scumpă versiune de motorizare și de o dotare gen full option fără piele, dar tot poate părea scump pentru o Dacie Logan. La banii ăștia pot fi găsite oferte atractive și în altă parte, dar, cu siguranță, niciuna nu va fi la fel de încăpătoare!

ams 10/2013

Logan MCV a devenit un break autentic, cu hayon, doar cinci locuri și design cursiv.
Spătarul banchetei se rabatează ușor, iar pragul față de podeaua portbagajului este mic.
Motorul diesel se potrivește de minune cu caracterul practic al mașinii, prin cuplul generos și consumul mic.

Date tehnice

Articole similare

Comentarii închise.