Home Teste Test drive: Audi Q7 55 TFSI e – A treia tinerețe

Test drive: Audi Q7 55 TFSI e – A treia tinerețe

de Dan Damian
Audi Q7 55 TFSI e - test drive

Longevitatea este o caracteristică de bază a modelului Audi Q7. Am testat modelul trecut prin al doilea facelift, cu motorizarea PHEV de bază.

Deși a debutat în 2005, Audi Q7 este abia la a doua generație, și asta pentru că producătorul german are o strategie aparte pentru acest model. Prima generație a fost produsă nu mai puțin de 10 ani, în vreme ce concurența germană nu a depășit 7 ani. A doua generație va bate acest record. A debutat în 2015, a trecut printr-un facelift în 2019 și tocmai a beneficiat de încă unul, cu care probabil că va mai rezista cam 3 ani. Dacă aveți impresia că nu poate fi bătut de nimeni la acest capitol, ei bine a fost deja. Prima generație Volvo XC90 s-a fabricat 12 ani, iar a doua, lansată în același an cu Q7, tocmai a avut și ea parte de un facelift.

Audi Q7 55 TFSI e - test drive

Să revenim la SUV-ul german, ale cărui modificări sunt, în mare parte, doar la nivelul designului. Faptul că prizele de aer de pe lateralele părții frontale sunt acum ceva mai înguste nu prea atrage atenția, dar remarci imediat noul model stil fagure cu elemente mari al grilei. Se potrivește acestui SUV masiv, de aproape 5,1 metri lungime. Prospețimea este completată și de farurile modificate, care au acum lumina de zi în partea superioară. Acestea pot fi Matrix LED HD cu Laser (2841 de euro), dar mașina testată are doar Matrix LED cu semnalizare dinamică. Nu este o surpriză faptul că Audi a introdus și în cazul lui Q7 posibilitatea de a selecta (din meniul sistemului MMI) câte patru semnături luminoase atât pentru faruri, cât și pentru stopuri. Dacă tot am ajuns la partea de multimedia, aici nu sunt mari schimbări. Același display, doar că sistemul de operare a fost îmbunătățit, iar acum, poți instala anumite aplicații, cum ar fi cele de muzică. Și, Audi promite că va updata constant (OTA) acest sistem. Tabloul de bord este la fel, iar displayul sistemului de climatizare nu s-a schimbat cu nimic. Practic, atmosfera e foarte familiară la interior, unde doar anumite cusături și materiale reprezintă o schimbare.

Audi Q7 55 TFSI e - test drive

Upgrade tehnic

În ceea ce privește gama de motorizări, mai nimic nu s-a schimbat. Ne așteptam că Audi să păstreze și motorizările diesel, însă noi am vrut să testăm versiunea PHEV de bază. Aici s-au întâmplat mai multe modificări. Puterea motorului V6 a rămas de 340 CP, dar cuplul a crescut cu 50 Nm, la 500. Apoi, motorul electric nu mai produce 136 CP, ci a ajuns la 177 și 460 Nm, iar bateria este mai mare, de 22 kWh, versus 14,4 până acum. Teoretic, autonomia electrică este de 84 km (față de s 43, înainte). E bine spus „teoretic“, pentru că am preluat mașina cu bateria încărcată la 90%, moment în care afișa autonomie de 46 km. I-a și parcurs, poate nu în cel mai eco regim pe care l-am fi putut adopta, dar, chiar și așa, este departe de cei peste 80 km promiși. Creșterile de putere nu se observă neapărat. Q7 55 TFSIe, cu cei 394 CP ai săi este o mașină rapidă, al cărei motor termic consumă destul de mult (cam 15 l/100 km la noi), dacă-l folosești după ce epuizezi bateria, în extraurban. Asta, după standardele pe care suntem obișnuiți să le vedem la PHEV-uri, dar trebuie să ținem seama că sunt 3 litri la o mașină de 2,46 tone. O idee mai bună este să folosești mașina nu neapărat în modul electric, ci în Hybrid, caz în care consumul scade semnificativ.

Audi Q7 55 TFSI e - test drive

Costă 1098 de euro, dar sistemul de direcție integrală merită, permițând manevrarea mult mai simplă a acestui SUV masiv, dar foarte confortabil, pentru că rulează pe o suspensie pneumatică. Suspensie care ajută și în off-road (ca și până acum, există program de rulare dedicat), dar cine ar vrea vreodată să iasă de pe șosea cu jantele pe care le vedeți pe mașina de test? Sunt Audi Sport S de 22 de inchi și costă 2.175 euro. Am avut emoții cu ele și pe asfalt cariat.

Verdict  4 stele

Chiar dacă are o vârstă venerabilă, Q7 rămâne destul de actual și mizează în special pe confort. Bateria mai mare nu pare să fi mărit pe măsură autonomia electrică, dar consumul este bun în regim de rulare hibrid. La interior, modificările sunt foarte discrete.

DATE TEHNICE

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 5072 × 1970 × 1748 mm. Ampatament: 2999 mm. Portbagaj: 563 l. Rezervor: 75 l

Tren de rulare: Suspensie pneumatică față/spate. Frâne cu discuri ventilate față/spate. Direcție integrală, asistată electric. Pneuri standard: 285/45 R 20

Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată cu 8 trepte

Propulsie: Motor termic benzină, V6, 2995 cm3, putere maximă 250 kW (340 CP)/5200–6400 rpm, cuplu maxim 500 Nm/1370–4500 rpm. Motor electric cu funcție de propulsor/generator, putere maximă 130 kW (177 CP), cuplu maxim 460 Nm. Putere maximă totală: 290 kW (394 CP). Cuplu maxim total: 600 Nm. Capacitate baterie, brută/netă: 25,9/22 kWh

Performanțe: 0–100 km/h 5,7 s, Viteză maximă 240 km/h, Consum mediu  1,3 l/100 km, Autonomie electrică 84 km

Preț de bază: Audi Q7 S Line 55 TFSI e         73.277 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.