Nimeni n-ar trebui subestimat. În lumea auto, pe lângă tradiție contează perseverența. Și exact aceasta este principala direcție a celor de la SsangYong.
Vă mai amintiți anii ’90? Atunci când vedeam pe străzile din România două modele ciudate, pe care nimeni nu știa de unde să le ia, dar care arătau bine și afișau pe aripi „Powered by Mercedes-Benz“. SsangYong Musso și Korando. Au făcut senzație timp de câțiva ani și s-au impus tocmai datorită garanției oferite de motoarele (benzină și diesel) mărcii germane. Apoi am râs de monovolumul Rodius, însă doar când îl vedeam din exterior, iar după acest moment, modelele SsangYong au dispărut un timp, dar au mai avut o tresărire cu Rexton, și el apreciat în țara noastră. Însă constructorul coreean n-a renunțat, ci a tot încercat să se reinventeze. I-a luat ani buni, dar a reușit, astfel că acum are deja o gamă, încă restrânsă, de modele atractive atât estetic, cât mai ales tehnic și din perspectiva prețului, atuul dintotdeauna al mărcii sud-coreene.
Acum, pe lângă Korando, Rexton și Tivoli, SsangYong oferă noul Musso Grand, un pick-up greu și foarte capabil în off-road. Actualul Musso Grand are 3 ani de la lansare și tocmai a trecut printr-un facelift care i-a adus, printre altele, o grilă imensă, în stilul actual al industriei pentru acest gen de mașini. Este unul dintre cele mai impunătoare pick-up-uri de pe piață, masiv, înalt, cu lungime de peste 5 metri.
Interiorul e surprinzător de civilizat, lucrat bine, cu atmosferă de SUV, nu de pick-up, iar echiparea este completă în versiunea Premium, testată de noi. Observi imediat că planșa de bord a fost desenată și asamblată pentru a rezista în timp, dar, în ciuda materialelor tari, oferă o atmosferă cu pretenții, mai ales că SsangYong a avut grijă să insereze câteva materiale moi, ba chiar piele cusută pe centrul planșei. Tabloul de bord include vitezometru și turometru analogice, dar între ele există un display de 7 inchi pe care poți afișa cam orice dorești, cu ajutorul comenzilor de pe volan. Ecranul central, de 9,2 inchi, are o rezoluție bună, reacționează rapid la comenzile tactile și include conectivitate completă, fiind disponibile atât Android Auto, cât și CarPlay. Tot acest display afișează și imaginile celor patru camere video exterioare, pentru vedere la 360 de grade. Foarte utile, având în vedere dimensiunile impresionante ale mașinii și cu atât mai utile cu cât suprastructura din benă (o găsiți în catalogul de accesorii SsangYong), cu roata de rezervă montată sus, anulează orice fel de vizibilitate prin lunetă. Îți dai seama cât a evoluat această marcă văzând că modelul cel mai mare oferă standard la nivelul de echipare Premium tapițerie din piele (maro pentru 390 de euro, neagră standard) și scaune încălzite în față și în spate, cele frontale fiind și ventilate, și reglabile electric.
Motorizare clasică
Motorul este un 2.2 turbodiesel de 180 CP, cuplat la o cutie de viteze automată de la Aisin, cu șase trepte, pentru care plătiți în plus 1600 de euro. Are și schimbare manuală, de la o mică tastă aflată pe lateralul schimbătorului, utilă când vrei să menții o anumită treaptă în off-road.
Și dacă tot am ajuns la acest capitol, trebuie spus că SsangYong Musso Grand 2.2 e-XDi este o adevărată plăcere în teren accidentat și face cumva să iasă lejer din noroaie prin care eziți să treci la prima vedere. Și a făcut asta cu cele mai mari jante posibile, de 20 de inchi, cromate. Reductorul poate fi ajutat de diferențialul autoblocant din spate (opțional, 1950 de euro, parte a pachetului Premium Plus) și de sistemul de coborâre asistată, unde este cazul. De fapt, capacitățile de trecere sunt atât de bune în ceea ce privește motorul și transmisia, încât observi imediat că limitările țin mai mult de ampatamentul de 3,1 metri și de unghiul de degajare.
Pe șosea, Musso Grand rulează relaxat, foarte silențios pentru o mașină cu o astfel de aerodinamică. Motorul oferă reprize bune, dar necesită schimbări de treaptă, iar cutia automată se achită bine de asta, chiar dacă nu este foarte rapidă. Confortul e chiar bun pentru un pick-up, dar asta și pentru că mașina de test are suspensia spate cu punte semirigidă și arcuri elicoidale (există și cu arcuri lamelare, opțional). Consumul pe drumuri naționale este undeva la 8 l/100 km, iar în oraș, crește la 12, valori bune ținând cont de masivitatea mașinii și de masa de 2,2 tone.
Prețul este excelent pentru un pick-up atât de capabil, foarte bine echipat și cu benă lungă de 1610 mm și lată de 1570, de la 26.290 de euro sau 33.290 în cazul mașinii de test, cu echiparea Premium. Mai mult, garanția este de 5 ani în limita a 100.000 km, plus garanție extinsă de încă 5 ani pentru motor, cutie și turbocompresor.
Verdict: 4 stele
Masiv, impunător, SsangYong Musso Grand oferă o atmosferă de SUV cu pretenții la interior, dar și capacități excelente de transport. Motorul este exact ce-i trebuie, iar cutia automată e de preferat. În off-road, se descurcă admirabil și fără diferențial blocabil, autoblocantul fiind suficient, iar pe șosea este destul de comod și bine izolat fonic.
DATE TEHNICE
Caroserie: Pick-up cu 5 locuri. L × l × h: 5405 × 1950 × 1840 mm. Ampatament: 3100 mm. Rezervor: 75 l
Tren de rulare: Suspensie față paralelogram deformabil, spate semirigidă, cu arcuri elicoidale. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție asistată hidraulic. Pneuri: 255/50 R20
Transmisie: Tracțiune integrală nepermanentă, cutie automată cu 6 trepte
Motor: Diesel, L4, 2157 cm3. Putere maximă: 133 kW (181 CP)/4000 rpm. Cuplu maxim: 420 Nm/1600–2600 rpm
Performanțe: 0–100 km/h nc., Viteză maximă 185 km/h, Consum mediu 8,6 l/100 km
Preț de bază: SsangYong Musso Grand 26.290 euro
Foto: Bogdan Paraschiv